Опасно близо до война с Русия

Новата турска операция "Пролетен щит" в Сирия се движи по ръба на бръснача и рискува да разпали мащабен регионален конфликт в Близкия изток

В отговор на въздушните удари срещу свой конвой, довели до смъртта на поне 34 турски войници, режимът в Анкара обяви началото на операция "Пролетен щит", този път официално насочена срещу сирийските проправителствени военни формирования
В отговор на въздушните удари срещу свой конвой, довели до смъртта на поне 34 турски войници, режимът в Анкара обяви началото на операция "Пролетен щит", този път официално насочена срещу сирийските проправителствени военни формирования
В отговор на въздушните удари срещу свой конвой, довели до смъртта на поне 34 турски войници, режимът в Анкара обяви началото на операция "Пролетен щит", този път официално насочена срещу сирийските проправителствени военни формирования    ©  Reuters
В отговор на въздушните удари срещу свой конвой, довели до смъртта на поне 34 турски войници, режимът в Анкара обяви началото на операция "Пролетен щит", този път официално насочена срещу сирийските проправителствени военни формирования    ©  Reuters
Темата накратко
  • С масовото използване на дронове Турция се опитва да минимизира загубите и вероятността от пряк сблъсък с Русия.
  • Безпилотните апарати лишиха Асад от психологическо предимство в Идлиб.
  • На тактическо ниво битката в момента е за контрол над магистрала М5.
  • Малко вероятно е протурските бунтовници да си върнат загубените позиции.

Анкара залага на нова стратегия в опит да запази хибридния характер на конфликта.

Въоръжените сблъсъци за контрола над сирийската провинция Идлиб - последната твърдина на бунта срещу президента Башар Асад, за броени дни започнаха да стават все по-малко хибридни и все по-конвенционални. С което увеличават вероятността от преки военни сблъсъци между Русия и Турция и съответно създават предпоставки за въвличане в конфликта и на останалите държави - членки на НАТО.

В отговор на въздушните удари срещу свой конвой, довели до смъртта на поне 34 турски войници, режимът в Анкара обяви началото на операция "Пролетен щит", този път официално насочена срещу сирийските проправителствени военни формирования. Според министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар военната интервенция е в ход от 27 февруари и до края на миналия уикенд е нанесла мащабни поражения на противника - "неутрализирани са" над 2200 души, осем вертолета, един дрон, 103 танка, 72 гаубици и три зенитни системи. През следващите няколко дни Турция успя да свали още три щурмови самолета от военновъздушните сили на Асад.

Така за пръв път от инвазията в Северен Кипър през 1974 г. втората по големина натовска армия влиза в директен военен сблъсък с въоръжените сили на друга държава. За щастие името на тази държава засега поне официално не е Русия.

Турските удари по подкрепяните от Москва сирийски проправителствени сили представляват опасна игра на нерви в сложните дипломатически отношения между Анкара и Кремъл, като вдигат до краен предел залозите в продължаващата вече девет години гражданска война. На тактическо ниво надпреварата е кой да запази контрола над стратегическата магистрала М5, която свързва столицата Дамаск с Алепо, в района на връзката й с магистрала М4 край град Саракеб. През последните дни въпросното населено място неколкократно минаваше в ръцете на едната и другата страна, като накрая проправителствените сили вкараха вътре руска военна полиция, по която Турция и подкрепяните от нея бунтовници едва ли ще посмеят да стрелят.

Възпиращото присъствие на Москва

"Големият розов слон в стаята" е именно присъствието на руски паравоенни и редовни части в редиците на настъпващата армия на Асад и най-вече активното участие на руската бойна авиация в постигането на въздушно превъзходство в района на Идлиб. Защото ако руската страна и особено нейните военновъздушни сили започнат да дават (видими) жертви, деескалацията на конфликта ще стане, меко казано, трудно постижима. Точно затова говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди в понеделник, че Москва не може да гарантира безопасността на турската авиация в небето над Сирия.

"Русия е притеснена от перспективата сирийско-турските сблъсъци да преминат в истинска война. Жертвите от двете страни ни доближават до това", коментира Дмитрий Тренин, ръководител на "Карнеги център" в Москва, пред FT. "Кремъл ще се стреми да договори спиране на огъня под някаква форма, за да предотврати евентуалното въвличане на страната във война. Ще се опита да упражни натиск над Ердоган да направи отстъпки на терен", прогнозира още той.

Според Синан Юлген, председател на базирания в Истанбул тинк-танк "Едам", Москва най-вероятно е избрала тактиката да позволи на Турция да бомбардира проправителствените войски в продължение на няколко дни, за да може Анкара да удовлетвори обществения гняв в страната, като същевременно покаже на турския президент, че "неговите амбиции в Идлиб зависят от подкрепата на Русия". Юлген смята също, че Ердоган е в слаба позиция в преговорите си с Путин, тъй като неговите въоръжени сили се намират в уязвима ситуация в Сирия. Анализаторът е убеден, че Турция ще бъде притисната да се съгласи на по-малка контролирана от нея зона за сигурност в сравнение с договорената през 2018 г. "Ако Ердоган не се съгласи на това, каква е алтернативата? Да се върне към военния сценарий ще е много рисковано", реторично отбелязва Юлген, цитиран от FT.

Вероятно именно за да подчертаят още повече сериозността на ескалацията, от руското военно министерство официално обявиха в сряда, че според неговите разузнавателни данни позициите на бунтовническите сили в Идлиб "на практика са се слели" с турските наблюдателни постове. Артилерийските атаки срещу близките населени места и срещу руската военновъздушна база в Сирия са станали "ежедневни", допълват от ведомството. Обвиненията бяха отправени от генерал-майор Игор Конашенков, който също така добави, че Турция е вкарала в страната въоръжени сили с размерите на механизирана дивизия, като с това нарушава международното право и ангажиментите си по споразумението с Москва от 2018 г.

Роботи убийци в небето над Идлиб

В така създалата се взривоопасна ситуация Анкара, изглежда, залага на принципно нова стратегия в опит да запази хибридния характер на конфликта в Идлиб дори в условията на ескалиращо противопоставяне. Според различни източници провежданите през последните дни масирани контраудари срещу войските на Асад се извършват основно от или с подкрепата на бойни дронове. По този начин Ердоган за момента успява да избегне преки сблъсъци с евентуални човешки жертви между руски и турски изтребители в небето на конфликтната зона. Това е ключово за деескалацията, защото според мнозина анализатори във фаталната атака срещу турския военен конвой, довела до смъртта на поне 34 войници, най-вероятно са участвали не само сирийски Су-24, но и руски Су-34. Въпреки това обаче нито от страна на Турция, нито от която и да е държава от НАТО дойде дори и намек в тази посока.

"Турските дронове, които летят над Сирия, променят правилата на играта на тактическо ниво", коментира Джан Касапоглу, директор на програмата по отбранителни изследвания в истанбулския тинк-танк "Едам", цитиран от "Ал Джазира". Според него армията на Ердоган и преди е използвала безпилотни платформи по време на операция "Маслинова клонка" през 2018 г. срещу сирийските кюрди, но никога в такива мащаби.

Касапоглу твърди, че въоръжените сили на Турция са изпратили поне няколко дузини въоръжени дронове от типа ANKA-S и Bayraktar-TB2 - нещо, което до момента е правено в такива размери само от страна на САЩ. Безпилотниците също така са използвани, за да подават координати за стрелба на турската артилерия, както и да засичат противникови самолети, които след това са обстрелвали от летящи край границата F-16, въоръжени с далекобойни ракети AIM-120C AMRAAM.

"Има определени стратегически позиции като Саракеб, Нейраб и Атариб, които могат да променят цялостния военен баланс. Турските дронове дават тактическо превъзходство в тези горещи точки на сирийската война", обобщава Джан Касапоглу пред "Ал Джазира". Източници на медията твърдят, че безпилотните самолети са използвани не само за удари по позиции и конвои в близост до фронтовата линия, но и за проникване в дълбочина на контролираната от Дамаск територия, обстрел на летища край Алепо и Хама и унищожаване на противовъздушни установки. За разлика от САЩ обаче турските дронове използват различни и не толкова добри комуникационни системи, което ограничава обхвата им до около 150 км навътре в противниковата зона.

Въпреки това масираното използване на безпилотни ударни системи дава поне временно тактическо предимство на Турция дори спрямо руските сили в региона, които не разполагат с подобни платформи. Според източници на "Ал Джазира" дроновете са използвани не само за обстрел на проправителствените войски, но за хирургически удари по високопоставени офицери както от сирийската армия, така и от паравоенните формирования към нея, като например ливанското движение "Хизбула". Въпросът е колко дълго този подход ще работи толкова ефективно, колкото досега.

"Асад загуби психологическото предимство след изпращането на турските дронове и артилерия. Силите на режима не могат да се сражават под такъв огън, който временно ги парализира", коментира Кирил Семьонов, базиран в Москва анализатор по проблемите на Близкия изток, пред "Ал Джазира". "Но е малко вероятно опозицията да може да си върне загубените позиции", обобщава той.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    След роботите убийци в небето над Идлиб чакаме и роботите башибозук ...

    Нередност?
  • 2
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 6

    Ердоган в яда си каза на Путин по телефона, махни се от пътя ми, но сега отива в Кремъл да му се обяснява. Турция с кюрдските партизани не може да се справи, ще води война с Русия.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 9

    Истинска хорор мания е натиснала Капитал.
    Едни дами ни хъскат втори месец за чудовищен коронавирус, който - аха! - да приключи с нацията, сега момчил ни обещава световна война под Харманли.
    Но тъй като и едните и другия го правят пределно несръчно, допускам, че малцина им се впрягат.

    Съждението "Идлиб - последната твърдина на бунта срещу президента Башар Асад" е на ръба на фриволността. Щеше да го спаси някакъв факт - името на една макар опозиционна политическа формация в Сирия. Няма такава!
    В Ер Рияд пребивават 3-4 -ма брадати джагали, които обличат костюми и се показват във форуми на ЕС и САЩ в Женева като водачи на сирийската опозиция. После отново хващат самолета за Саудитска.

    Провинция Идлиб е известна като "змиярника". Защото още преди 2 г Ал Асад предложи на всички джихадисти, които се предадат, да бъдат пощадени и без объжие да бъдат извозени със семействата си в Идлиб с прочутите зелени автобуси. Последният им рейс е от вчера и оня ден, когато изсипаха там предалите се джагали в провинция Кунейтра на границата с Израел.

    Освен тях в Идлиб са остатъците от ДАЕШ, сирийската Ал Кайда, която сега се казва Хайят Тахрир ал Шам (а преди беше фронт Ан Нусра), китайски уйгури, френски ислямисти, въоръжени тюркски племенни милиции и всякакъв ислямистки боклук.

    Тази паплач Ердоган в Сочи 2018 г. пое грижата да отсее на умерени и "неумерени", да разоръжи и профилактира първите и да отнеме тежкото въоръжение на вторите. Нищо такова не стана. Дори преди месец-два Ердоган "откомандирова" 2000 "сирийски позиционери" да се бият в Либия на страната на Сарадж, като освен повече пари им обеща и турски паспорти. На сирийските "опозиционери"...
    Днес не ми се пише много, но накрая, трябва да конспектирам 2-3 важни неща:

    1.В статията има един голям отсъстващ. Това е Иран. Президентът Рухани онзи ден в прав текст обяви на Турция, че военните й действия в Идлиб са неприемливи и че Иран ще се намеси.

    2. В днешния Джумхюриет има едно социологическо изследване. На въпроса Подкрепяте ли операцията в Идлиб, 49% - не и 31% - подкрепа.

    3. Има и скандални снимки от побоя в Меджилиса по повод обсъждането на операцията. Зам. председателят на Народно републиканската партия е подведен под наказателна отговорност за обида на президента...

    Откъде Момчил ще ги знае тия неща...
    Чукча писател, чукча не читатель

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • - 5
    • + 2

    Общия враг се изнесе и за няколко месеца добрите съюзници се хванаха за гушите.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Пълно кьопололу ти е Сирия, приятелю Момчил!

    Трябва дса се прави - все пак - някаква разлика между говорителя на Путин - Песков, и началника на руския Център за помиряване на враждуващите страни контра адмирал Олег Журавльов. Това за негарантиране сигурността на турската авиация във въведената от Дамаск забранена за полети зона над Идлиб са негови думи.
    Да ти търся ли линк?

    Нередност?
  • 6
    axd14700100 avatar :-|
    axd14700100
    • - 1
    • + 2

    ... искрено се надявам калпавият аскер да покаже на още по-калпавите пост-савецки солдати, че изобщо не им е там мястото... мдам

    Нередност?
  • 7
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 1

    Не е добра войната, дано се размине, че ние сме по средата и да не си го отнесем.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Капак на темата-
    Вече са ясни резултатите от преговорите на Путин и Ердоган в Москва.
    Те показаха колко далеч от реалността (пак) са Капитал-ските прогнози.
    1. Магистрала М-5 остава под пълния контрол на Дамаск;
    2. Турция до 15 март трябва да освободи от джагалите си магистрала М-4 (което бе неизпълнено задължение от Сочи 2018 г) и да осигури около нея зона за безопасност от север и юг;
    3. Турските наблюдателни пунктове в тила на САА поетапно ще се закрият;
    4. Фиксирани са всички териториални успехи на САА .
    5. Ердоган можа да спаси един доста намален „зелен“ Идлиб, като Москва и Техеран му напомниха, че погребенията на Абу Мухаммад ал Джулани и неговите ислямистки приятели трябва да бъдат организирани много скоро и с тях трябва да се разправи Ердоган.

    Путин върна Реджеп в реалния свят. От това колко дълго ще остане там, явно зависи и оцеляването му във властта.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До редакцията!
    Може би трябва да се замислите дали да продължавате да давате линкове към стари статии с безумно наивни тези. Колкото повече време минава ,толкова по-глупаво звучи написаното. Според мен е срамно...

    Нередност?
Нов коментар