Новият миграционен поток от Турция засега е насочен предимно към Гърция

Малко по-късно днес Борисов ще има работна вечеря с Ердоган в Анкара, за да обсъждат бежанците

След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира мигранти от преминаване към ЕС, на турско-гръцката граница в близост до Одрин се събраха над 13 000 бежанци, като последваха и сблъсъци с гръцките гранични сили
След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира мигранти от преминаване към ЕС, на турско-гръцката граница в близост до Одрин се събраха над 13 000 бежанци, като последваха и сблъсъци с гръцките гранични сили
След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира мигранти от преминаване към ЕС, на турско-гръцката граница в близост до Одрин се събраха над 13 000 бежанци, като последваха и сблъсъци с гръцките гранични сили    ©  Георги Кожухаров
След като Ердоган обяви, че Турция вече няма да спира мигранти от преминаване към ЕС, на турско-гръцката граница в близост до Одрин се събраха над 13 000 бежанци, като последваха и сблъсъци с гръцките гранични сили    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият миграционен натиск по границите на ЕС заасега остава концентриран основно на гръцко-турската граница, докато засега не е отчетен прилив от мигранти към българо-турската граница. Опасността от нова бежанска вълна и през българска територия остава осезаема, за това и малко по-късно днес Бойко Борисов ще се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, за да обсъдят наплива от бежанци от Турция към ЕС.

През уикенда хиляди бежанци се опитаха неуспешно да преминат границата към Гърция и бяха отблъснати, понякога и със сила от гръцките власти. На 28 февруари Ердоган обяви, че ще разреши на част от мигрантите пребиваващи в Турция да се опитат да стигнат до ЕС, след като 33 турски войници бяха убити в Идлиб от бомбардировка на подкрепената от Русия сирийска армия.

Сблъсъци по турско-гръцката граница

Изявлението на Ердоган, че ще пуска бежанци към Европа бързо генерира бежанска вълна, засега главно насочена към Гърция. Според гръцките власти в събота са гръцката полиция е блокирала опитите на 10 000 мигранти, а в неделя още 5500. Репортажи на място от Пазаркуле, включително в Дневник, показват, че гръцките гранични сили, подкрепени от мобилизирани части от гръцката армия, използват сълзотворен газ, водни оръдия и дори шокови гранати, за да отблъснат бежанците. Според официални данни на Международната организация по миграция към ООН от страната на турската граница са се събрали повече 13 000 бежанци, сред които и много жени и деца. В същото време Гърция отчита и опити за преминаване в Гърция по море - на остров Лесбос са акостирали 7 лодки с общо 500 мигранти, като властите се опасяват от възможна саморазправа на местни граждански организации с бежанците.

Напрежението по гръцката граница най-вероятно няма да утихне скоро, особено след като в неделя вечерта премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че държавата ще блокира молби за убежище за следващия месец и ще връща всички нелегални мигранти (тоест всички бежанци по горната логика) обратно. Мицотакис обяви, че очаква солидарност от останалата част на ЕС и помощ от граничната служба на съюза Frontex, която вече е обявила, че ще изпрати още апаратура и персонал по турско-гръцката граница. Гърция също обвинява Турция, че не просто не спира мигрантите по пътя им към ЕС, ами ги насърчава.

Какво иска Ердоган

Турският президент неведнъж е заплашвал, че ще отвори пътя за Европа за мигрантите, пребиваващи в Турция. В Турция до този момент са се насъбрали 3.6 млн. бежанци то Сирия, но и от други държави от Близкия изток и Африка, а се смята, че ескалацията в Идлиб вече е създала бежанска вълна към Турция от още един милион бежанци. Въпреки сделката за 6.6 млрд. евро помощи за Турция, за да не пуска бежанци в ЕС, аргументът на Ердоган е, че съюзът не е помогнал достатъчно за справянето с бежанския проблем, а новата вълна, идваща от Сирия е прекалено голяма за Турция.

Ердоган реши, че повече няма да спазва сделката от 2016 г. след като 33 турски войници в Идлиб бяха убити при бомбардировка от сирийската армия на Асад в четвъртък, който е подкрепен и от Русия. Правителството на Ердоган поиска още подкрепа от НATO за конфликта в Северна Сирия, където турската армия или подкрепени от нея бунтовници контролират територии. Тези турски протекторати обаче са притиснати от мощната офанзива на сирийската армия в Идлиб, която се ползва с пълната подкрепа на Русия.

Ердоган иска въздушна подкрепа от НАТО за военните си части и повече финансова помощ от ЕС заради повишения прилив на бежанци към Турция, който следва от сирийската офанзива. Изявлението от петък и пускането на някои бежанци към границата е начин да се опита да извие ръцете на европейските си съюзници да му помогнат в прокси конфликта му с Русия. Важно е да се спомене обаче, че приливът към гръцката граница в момента е силно ограничен спрямо истинското количество бежанци в Турция - въпросът е доколко е готов да увеличи миграционния натиск, за да постигне целите си и как ще реагира ЕС на сегашните събития по гръцката граница.

Балансьорът Борисов

Докато България е другият вход към ЕС от Турция, засега няма бежанска вълна към българо-турската граница. По границата са мобилизирани денонощни патрули на жандармерията и Гранична полиция и според bTV контролът на Капитан Андреево е завишен въпреки липсата на бежанци. В събота премиерът Борисов е провел телефонен разговор с президента на Турция Ердоган, след който Борисов обяви, че към момента няма пряка заплаха за България от бежанския поток.

В неделя министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от bTV, заяви, че не би се поколебал да мобилизира армията по границата, а по-късно обясни, че "целта е да не се допусне пробив и да се установи маршрут през България. И тук трябва да бъдем ясни и безкомпромисни."

В контраст днес от летището Борисов, който лети за Анкара за работна вечеря с Ердоган, критикува използването на сила от гръцките власти и обясни, че "голяма грешка е да се изкарва армията".

Борисов също посочи, че очевидно между двете български съседки в момента има конфликт и се представи като медиатор, който води разговори по молба на другите лидери. Изброи, че до този момент по темата е провел много разговори и му предстоят още 14 преди да отлети - говорил по телефона с Мицотакис, Ердоган, президента на ЕК Урсула фон дер Лайен, президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Австрия Себастиян Курц и други. От прессъобщения на Министерския съвет от последните няколко дни пък става ясно, че в телефонните разговори с Курц и с Макрон, Борисов е лансирал тезата, че "Турция трябва да се подпомогне, за да се грижи за бежанците".

Борисов също посочи и в какво се изразяват приятелските връзки със съседките ни - "много инфраструктурни проекти с Гърция и Турция, газови връзки, пътни връзки, туризъм". Помолен все пак да обобщи целта на визитата в Анкара, Борисов заяви, че е да продължи "дружеските междусъседски добри отношения. Не че са заплашени..."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Много е просто и видимо без диоптър: мигрантските тълпи са вторият фронт на Ердоган за натиск към ЕС заради затъването му в Сирия.
    Жертвата е Гърция, защото Турция има с нея исторически конфликти от десетилетия, които в последно време са нажежени до червено.

    Целта е писъците на Атина да накарат ЕС да направи нещо повече от протоколна декларации, за да натисне Русия да клекне на Ердоган.

    Няма никакъв шанс това да стане, защото Анкара изигра в Сочи през 2018 Путин и Рухани, че ще се справи с джагалите в Идлиб, докато всъщност ги озползва като свои проксита, за да откъсне цели области от Северна Сирия и след време да ги присъедини към Турция.

    Няма как да стане. Но Ердоган е длъжен да опита...

    Нередност?
Нов коментар