Компаниите сe притесняват от икономическа криза, докато Китай се бори с коронавируса

Правителството засилва подкрепата си не за да стимулира растежа, а за да осигури социална стабилност

Рядко плановете на Китай са пропадали толкова бързо и същевременно толкова публично. На 12 януари управляващите в провинция Хубей обявиха, че БВП на територията ще нарасне със 7.5% през тази година. Те също обещаха да направят региона по-важно звено във високотехнологичните вериги за доставки. Това, което пропуснаха да споменат тогава, беше мистериозният нов вирус, който причинява респираторни проблеми и бързо се разпространява в градовете под тяхно управление.

По-малко от две седмици след това мащабът му беше твърде голям, за да бъде игнориран. Под силен натиск да предприемат действия управляващите поставиха цялата провинция под карантина, застрашавайки освен всичко и икономическите си цели за годината. Фокусът им се измести към ограничаване разпространението на заболяването, както и снабдяването на хората със стоки от първа необходимост.

Рязката промяна от състояние на увереност до такова на безпокойство отекна в цял Китай. През месеците, предхождащи епидемията от коронавирус, фондовите пазари се представяха завидно добре. Перспективите за бизнесите бяха благоприятни, а в допълнение Пекин и Вашингтон най-накрая стигнаха до споразумение в дългогодишната си търговска война. През последните две седмици, след като правителството започна мащабна борба срещу епидемията, оптимизмът обаче очаквано спадна.

Цените на акциите в континентален Китай се понижиха с 10% от 20 януари до началото на февруари. Фабриките и офисите, които бяха затворени за новогодишната ваканция, трябваше да бъдат отворени, но много от тях не го направиха. Повечето провинции са издали заповедта това да остане така до 10 февруари, ако не и по-дълго. Същевременно животновъдите предупреждават, че животните им може да гладуват, защото ограниченията за пътуване оказват влияние на запасите им от фуражи. Бизнесът започва да посяга към паричните си резерви.

Ресторантите и хотелите бяха засегнати особено силно, защото малко хора навсякъде в Китай, а не само в Хубей, изобщо се осмеляват да пътуват.

В интервю, което беше широко споделяно в социалните медии, преди да бъде подложено на цензура, основателят на популярната верига ресторанти Xibei - Джия Гулун, заяви, че ако блокажът продължи още няколко месеца, огромна част от хората могат да загубят работата си. "Това не би ли означавало икономическа криза", пита той.

Ваксина за борсата

Анализаторите започнаха да намаляват прогнозите си за икономическия растеж на страната. По-рано консенсусът беше, че БВП на страната ще нарасне с около 6% на годишна база през първото тримесечие. Сега повечето специалисти смятат, че растежът ще се забави до 4%, което би било най-слабият резултат от както Китай започна да публикува тримесечни данни през 1992 г.

Както се случвало и при епидемиите в миналото, веднъж щом кризата с вируса бъде овладяна, се очаква на борсите да има силно възстановяване. Несигурността идва от това кога точно ще се случи това. Три фактора ще оказват влияние върху възстановяването - периодът за овладяване на епидемичната криза, колко време след него правителството ще облекчи тежките ограничения, оказващи влияние върху всекидневния живот и колко бързо ще се възстанови естественият темп на действие, който всъщност прави китайската икономика толкова жизнена.

За икономическата политика това представлява предизвикателство. Обикновено колкото по-далече в бъдещето се гледа, толкова по-голяма е несигурността. Но китайските чиновници могат да бъдат достатъчно уверени в предположението, че през следващата година растежът ще се върне към своята предвирусна траектория. Именно следващите няколко месеца са "черната дупка". В тази среда гъвкавите мерки за подпомагане на хората и компаниите са най-разумни.

Заслужава да се отбележи и това, което Китай успява да избегне, поне засега. Някои спекулират, че чиновниците ще обявят голям стимул, може би огромни нови инфраструктурни проекти, за да възстановят растежа на икономиката. Но е твърде скоро за подобни мерки. В момента правителството не иска хора на строителни площадки или във фабрики. Голяма част от усилията са насочени към задържането им по домовете, за да се предотврати разпространението на вируса.

Вместо това Китай залага на комбинация от временна парична подкрепа, пазарна намеса и търпение, за да премине през кризата. На 3 февруари централната банка обяви, че влага 1.2 трлн. юана(172 млрд. долара) във финансовата система на страната - тя закупи съкровищни облигации от банки, които обещаха да ги купят обратно в рамките на 14 дни. Банките вероятно ще страдат от нарастващи неизпълнени задължения по кредитите през следващите седмици и ходът на правителството им дава повече пари, с които да оперират. Когато дойдат споразуменията за обратно изкупуване, централната банка може да реши в действителност да ги удължи, ако това е необходимо.

Длъжностните лица се намесват на пазара от притеснение, че инвеститорите може да са твърде песимистични в близко бъдеще. Тъй като много компании са заложили собствения си капитал като обезпечение за заеми, те ще трябва да продават активи, тъй като цените на акциите падат, което допълнително оказва натиск върху тях.

Същевременно регулаторите обявиха, че ограничават инвеститорите за извършване на продажби на късо, според информация на Reuters. Китайските акции паднаха с 8% на 3 февруари, което представлява най-големият им еднодневен спад от 2015 г. насам, но до голяма степен догонваха свиването на хонконгската борса, която беше отворена предишната седмица. На 4 февруари акциите нараснаха с малко повече от 1%, което предполага, че тактиката за стабилизация работи.

Без паника

Официалните лица се застъпват и призовават за търпение. Шанхай трябваше да увеличи размера на социалните осигуровки на компаниите на 1 април. Градската администрация е отложила това с три месеца, спестявайки на фирмите приблизително 10 млрд. юана. В Пекин местната власт насърчава наемодателите да намалят наемите за компаниите, а в замяна това ще им осигури субсидии. А регулаторните органи призоваха банките в цялата страна да финансират малки производители, които нямат парични буфери, за да им помогнат да оцелеят след блокажа.

Дори докато смъртността от заразата продължава да нараства, някои служители вече мислят за икономическите изкривявания, възникнали в хода на битката срещу епидемията. Болниците са изправени пред недостиг на защитно оборудване като маски и ръкавици. Вследствие от това правителството призовава компаниите да увеличат производството. Много от тях, изпитвайки чувство за дълг, са взели под внимание молбата. Но както отбеляза съветникът във финансовото министерство Лиу Шангси, това означава, че фирмите за медицинско оборудване ще страдат от тежък свръхкапацитет след края на кризата. За това и правителството трябва да е готово да ги компенсира.

Подобни предложения са далеч от смелите планове за растеж и инвестиции, които провинциалните лидери на Хубей изложиха преди по-малко от месец. И все пак приоритетът сега не е да се стимулира икономиката, а да се гарантира, че обществото остава стабилно, тъй като карантините и контролът се задълбочават. Новата мрачна реалност на Китай е, че всичко, включително икономическата политика, се върти около въпроса как да се победи вирусът.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.

Все още няма коментари
Нов коментар