🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светът не е готов за пандемия

Как може човечеството да се предпази в свръхсвързан свят, в който вирусите се разпространяват скоростно

В забележителната си реч на конференцията TED през 2015 г. Бил Гейтс каза нещо, което стресна мнозина: "Като дете се страхувах от ядрена война. Днес знам, че ако нещо може да убие десетки милиони в идните години, това най-вероятно ще е силно заразен вирус. Не ракети, а микроби." Всъщност учените отдавна предупреждават за опасността от пандемии, но за хората е трудно да разберат колко сериозна е тя. Досега.

Епидемиите наистина зачестяват. За последните 60 години например броят им в рамките на една година се е утроил, сочат данни на Центъра по вирусна диагностика и проучвания в Сан Франциско. И дори епидемиите в началото да са сравнително меки като настоящата от китайския коронавирус, това може рязко и непредвидимо да се промени, тъй като вирусите мутират лесно.

Какво се промени

Учените са единодушни, че основната причина за зачестилите епидемии е все по-тесният контакт на хората с животните. От една страна, растящите ни хранителни нужди водят до създаването на огромни ферми, както и животински пазари. Последните са особено типични за развиващите се страни в Югоизточна Азия и често се отличават с лоша хигиена, така че не е изненадващо, че именно оттам водят началото си няколко епидемии с коронавируси, както и щамове на грип, които са рекомбинация между човешките и животински вируси.

От друга страна, в търсене на ресурси и земеделска земя за растящите ни нужди, ние постоянно унищожаваме диви хабитати и принуждаваме животните да мигрират и да търсят храна все по-близо до хората - дори в градовете. И те идват със своите зарази.

Почти всички познати на човечеството вируси произлизат от животните, дори в модерно време - ХИВ/СПИН тръгва от човекоподобните маймуни, птичият грип - от птици, свинският - от свине, SARS и ебола - от прилепи, настоящият коронавирус - вероятно от водни змии и т.н. Вирусите се размножават и мутират с огромни скорости и понякога става възможно да прескачат от животните в хората - нещо, което за тях е еволюционна възможност. Обикновено обаче това са еднократни събития, докато зачестилите епидемии от последните десетилетия говорят за ускорени еволюционни скокове на вирусите от животни към хорa - именно заради засилената близост между тях.

А модерният свят е особено благоприятен и за разпространението на вирусите.

  • Безпрецедентната транспортна свързаност им позволява да пътуват с невиждани скорости.
  • Все по-голяма част от човечеството живее в претъпкани мегаполиси, където заразяването е много по-лесно.
  • Изменението на климата помага, като разширява местообитанията на видове, пренасящи опасни вируси - като комарите, причиняващи зика. Не са за пренебрегване и страховете какви древни зарази може да се преродят от случващото се напоследък размразяване на т.нар. пермафрост (наричана още и "вечна замръзналост"- замръзналите почви в Сибир, Канада, най-северните части на Европа и др.)
  • Медии, социални мрежи и мобилни технологии може и да помагат много в борбата с епидемиите, но също така позволяват и на паниката да расте експоненциално и правят уязвима световната икономика.

Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване на инфекциозни болести към Университета в Минесота, пише в своя статия за сп. Time, че "колкото и зле да се развие новият коронавирус, ние не вярваме, че той е "големият вирус". Истинската опасност по думите му вероятно ще е глобална грипна пандемия от типа на испанския грип от 1918, който уби десетки милиони. "Само че следващият път ще бъде още по-зле, защото населението на земята е пет пъти по-голямо и много по-мобилно", казва той.

Грипът се приема за най-добрия кандидат-убиец по няколко причини. Както показват птичият и свинският грип от последните 15 години, появата на опасни нови щамове от комбинация между животински и човешки вирус изглежда е сравнително лесна. Освен това грипът е силно заразен и изключително склонен към мутации по пътя си (микробите еволюират около 40 млн пъти по-бързо от човек), за това и всяка година се разработват нови противогрипни ваксини. И не на последно място - светът вече е виждал грип, взел десетки милиони жертви само за година, което означава, че може да се случи пак.

Д-р Ашиш Джа, директор на Харвардския глобален здравен институт, също е категоричен, че "от всичко, което може да убиe десетки милиони в идните 10 години, най-вероятно това ще е пандемия". Различните прогнозни модели показват шанс за това между 5% и 50%.

Една симулация с коронавирус например, създадена само два месеца преди сегашната епидемия от Ерик Тонер от Центъра за здравна сигурност "Джон Хопкинс", показва, че подобна епидемия е с потенциал да засегне поне 65 млн души.

Да не говорим за икономическите щети и гигантския трус в социалния живот, който тежка пандемия би причинила.

Изводите дотук

Според директора на СЗО Тедрос Гебриейзъс настоящата сравнително мека епидемия от коронавируса може да се приеме като "тийзър", загатващ за истинския деструктивен потенциал на вирусите, но също и за генерална репетиция, която показва готовността на човечеството за много голяма и смъртоносна пандемия. И резултатът не е добър.

Китайските местни власти криеха информацията цели 23 дни - все пак по-добре от 2003 г., когато мълчаха 86 дни за SARS. След това вирусът беше изолиран и установен сравнително бързо и последваха безпрецедентни мерки срещу разпространението му. Но добрите новини спират дотук.

Вирусът бързо излезе от страната. Здравната система се оказа напълно неподготвена - недостиг на легла, на лекарства и медикаменти, на персонал, който също се оказа уязвим към заразата, въпреки предпазните мерки. Наложи се дори да бъде постоена нова болница в Ухан, въпреки че бройката на заразените - около 50 хил души, далече не е толкова голяма за мащабите на Китай и дори за тези на самия Ухан - град с над 11 млн души население. Създаването на ваксина отнема месеци, а паниката - подхранвана от социалните мрежи, но и от недоверието в китайския комунистически режим, се оказа по-заразна от вируса и засегна икономиката.

"Всичко това е аларма за света, който е опасно неподготвен за следваща пандемия с грипоподобен вирус", предупреди Гебриейзъс.

Как да се подготвим

"Когато очакваме военна атака от чужда държава, ние се подготвяме. Не чакаме първо да паднат ракетите и едва след това да поръчаме оръжия и да събираме и обучаваме армия", казва Майкъл Остерхолм. Спрямо вирусите обаче се държим точно така - всеки път водим война срещу нов враг, вместо да използваме колективното знание.

Всъщност реакцията е много подобна на тази спрямо климатичната криза - водим еднократна борба с отделните явления, вместо да ги приемем като симптом на случваща се голяма промяна в света и да се подготвим за нея. Липсва достатъчно финансиране, има дори политическо нехайство и отрицание.

Остерхолм и Бет Камерън, старши директор за глобална здравна сигурност в Съвета за национална сигурност на Белия дом в администрацията на Барак Обама, посочват някои от нещата, които могат да се направят.

  • Инвестиции в здравна инфраструктура. Сега е моментът всяко локално и регионално звено да планира нуждите си при евентуална вълна от пациенти. Здравните системи дори в най-богатите и напреднали страни просто не са готови - капацитетът им е недостатъчен, за да поеме голямо количество пациенти при епидемия, нито една болница не поддържа достатъчно лекарства и материали на склад, персоналът не достига и също е уязвим на зарази. Нужни са и обучения. В много части по света трябва да се работи и за по-добър достъп на хората до здравеопазване и то такова, което могат да си позволят финансово.
  • Не става дума обаче само за подготовката на болниците. Ако се отнасяме сериозно към защитата си, правителствата по света трябва да направят дългосрочни, проактивни инвестиции във фармацевтика и медицинско оборудване и да диферсифицира доставките. Настоящата епидемия е показателна колко уязвими сме при проблем в Китай, който произвежда много животоспасяващи лекарства за редица големи западни пазари като САЩ например.
  • Финансиране на проучвания - само около 10% от световните патогени са проучени и документирани. Ние не знаем дори какви потенциални болести носят "градските" животни - плъхове, лисици, катерици и др. В САЩ действат няколко големи проекта в тази сфера, но е показателно, че те са финансирани с публично-частно партньорство, при това в тази формула частното е много по-голямо от публичното. Правителствата трябва да влязат по-активно в ролята си.
  • По-добро управление на големите градове - подобряване на хигиената, събирането на отпадъците, контрола срещу вредителите, повече контрол на животинските пазари и търговията в животни като цяло.
  • В по-широк смисъл нужна е промяна на управлението на околната среда и как хората взаимодействат с нея.
  • Информационни кампании, които да ограничат заразността при бъдещи епидемии, но също и паниката.
  • Инвестиции във ваксини. Средата на 20 век бе златното време за ваксините и научни герои разработиха защита срещу животозастрашаващи заболявания като полиомиелит и шарки. Днес световният фармацевтичен пазар струва повече от 1 трилион долара, но пазарът на ваксини е най-много 3% от него. Ние дори не използваме добре това, което имаме. Ебола например е познат и проучен от 1976 г насам. И въпреки това още няма одобрени лекарства или ваксина, въпреки че такава съществува. Фармакомпаниите обаче нямат стимул да я пуснат на пазара.
  • Изключително важно е създаването на универсална противогрипна ваксина, тъй като грипът представлява много сериозна опасност. Не случайно и самият Бил Гейтс финансира коалиция от учени, посветени на тази задача (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations или CEPI). Все още успехът не е твърде близо обаче.
  • В добавка - редно е правителствата да действат по-адекватно и активно и спрямо движенията и настроенията срещу ваксините, които имат потенциал да върнат на картата уж отдавна забравени вируси-убийци. Морбили например се завърна в последните няколко години в Европа след десетилетия на почти пълно отсъствие.

За съжаление обаче част от тези мерки са свързани с много средства, които държавите далече не изглеждат готови да похарчат.

Добрите новини

Една от тях е, че разбирането на научната общност за риска е много по-голямо от преди. Работата по прогнозиране на следващи опасности никога не е била толкова интензивна. Съществуват програми за мащабно проучване и каталогизиране на генетичните последователности или ДНК-то на заразите като например Global Virome Project. Има и инструменти за проследяване на промените в генетичните последователности на вирусите, които помагат на учените да проследят разпространението на дадена болест - например дали се разпространява главно от човек в човек или от животно в човек.

Друг инструмент е PREDICT - амбициозна програма, създадена за бързо откриване на възникващи патогени. Откакто е лансиран през 2009 г., PREDICT е помогнал за откриването на близо 1000 нови вируса при животни и хора. Това дава възможност да се работи за предотвратяване на прескачането на вирусите от животни в хора.

Подобни инструменти могат да спасят милиони животи.

Много важна е и работата на финансираната от Бил Гейтс коалицията от учени (наречена CEPI) за създаване на универсална ваксина за грип. Подобно постижение би било огромен щит за човечеството, което има остра нужда от пробив и ново поколение ваксина срещу грип, за да се предпази от тази опасност.

От помощ са и системите за ранно предупреждение - алгоритми, които сканират глобалното информационно пространство за новини и документи, подсказващи началото на епидемия. Тук резултатите обаче зависят и от реакциите на местните власти. В китайския случай те решиха да наложат цензура.

И все пак човечеството остава изключително уязвимо пред вирусите. И работата по подготовката трябва да започне веднага, за да имаме по-добър шанс.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Фриволното жонглиране с плашещи населението понятия като епидемия и пандемия не правят чест на нормална медия.

    СЗО си има точен регламент кое как се нарича и кога е такова. Четете, моля.
    Елеентарен непрофесионализъм е и цитатат на Бил Гейтс. Аз все мислех, че е натрупал милиарди от "прозореца", пък той се оказа вирусолог-любител... Дори да изровите мисъл на Чърчил или на Махатма Ганди за вирусите - това какво ще помогне?

    За разлика от Капитал аз от вируси не разбирам и не се наемам да давам акъл, но пък съм научен да обобщавам всеизвестните факти:

    1. Това е третият в последните 20 г. бум в Китай на животински вируси след птичия и свинския, които мутират и заразяват хора, предавайки се помежду им. Никъде другаде по света такива огнища не са наблюдавани. Защо?
    2. Жертви на вируса в огромната си част са възрастни китайци и такива с тежки съпътстващи заболявания като диабет, сърдечно-съдови, онко и пр. заболявания, които имат тенденция да се повлияват фатално дори от регулярните грипни вируси. Последната грипна вълна през м.г. е погубила в САЩ (по памет) 200-300 хил. души. Това е в десетки пъти по-висока смъртност от тая в Ухан, нали. Пък Капитал не му е посветил брой. Защо?
    3. От уханския коронавирус няма заразено дете! Няма и починал млад човек с неувредена имунна система. Защо?
    4. От стотината случая по света на регистрирани вирусоносители некитайци няма починал. Смъртните случаи са единствено на китайци. Защо?
    5. Както писах вчера под друг материал по темата, много елементи от действията/бездействията на китайските власти в провинция Хубей за тези два месеца, говорят за желанието на либералната клика в ККП (чиито представители управляват и самата провинция Хубей) да използва заразата и паниката за обявяване на епидемична обстановка (затова бе сменена методиката за изчисляване на болните и починалите и в сряда бяха огласени в пъти по-завишени данни) и въвеждане на извънредно положение. Така може да се провали свиканата за началото на март сесия на китайския парламент, на която се очаква титаничен сблъсък на двете крила в ККП - на либералите около мин.-председателя Ли Къциян и на националистите около председателя Си Дзинпин.

    Винаги крушката си има опашка.

    Ако на сесията на парламента Си успее да изтъркаля главите на либералите-комунисти около Ли, вирусът ще бъде победен за месец-два. Ако не успее - пак за месец-два. Просто коронавирусът ще е отпаднал като политически туз в ръкава...

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Единствената ДОКАЗАНА пандемия в Европа - тази по времето на император Юстиниан през 6-ти век. Покосява 50% от населението на тогавашната Римска империя , спори се за бройката, но е между 50 и 100 милиона човека ( към онзи момент империята се е свила до Източната Римска империя, Юстиниян води поредица от успешни войни, с които възстановява части от териториите на Римската империя в Магреба, Испания и Италия).
    За голямата смъртност си има причини:
    1. Това е първата епидемия от бубонна чума в Империята и никой не е знае какво да прави. Има група от населението, която успешно я преживява, като императрица Теодора, която отива да живее далеч от големия град. Това ще се превърне в най-успешната стратегия за отцеляване в бъдеще, масово използвана от българите.
    2. Болните не се изолират от другите хора, това спомага за разпространението на болестта, засягайки робите, икономическия двигател на Империята. Резултатът е масово обедняване на градовете и отказване от завоеванията на Юстиниан след смъртта му, както и изоставяне на Западната Римска империя. В Пловдив са ясно видими последствията - укрепленията на стария римски град са били в равнината (Източната порта, Римския стадион), докато новата крепост е само цитадела на хълма ( Хисар капия).
    3. Няколко години преди избухването на пандемията настъпва мини-ледников период, компрометирайки поредица от реколти. Резултатът е, че обикновения човек е бил недохранен, вероятно с по-слаба имунна система. Това може да обясни широкото разпространение на болестта.
    В заключение - не съществуват предпоставки за пандемия с голям % смъртност в Европа - разполагаме с достатъчно храна, имаме огромно количество знания натрупани през вековете за заразните заболявания и здравните системи, (дори и българската ) работят сравнително добре.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-@
    borodino

    Неетично, непрофесионално - направо налудно - е това плашене на хората! Журналистите трябва да бъдат пазени не толкова от Борисов - там, ако желаят, могат да се опазят много лесно, - колкото от въпиющата им посредственост.
    Чета някъде заглавие: "Егепит е поредното огнище на коронавируса". И какво гори в това огнище? На летището в Кайро бил засечен пристигнал болен китаец, който е хоспитализиран.
    Глупости на търкалета!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "borodino":

    Докторе, не свикна ли вече с местната посредственост?
    Тия импромптюта не се публикуват, за да информират публиката. Това са отчети за грантовете. Явно гонят план с бройки по теми.

    Просто не ми се мисли какво щяха да пишат тия пенкилери, ако газетата се списваше през Средновековието по време на чумните епидемии...

    Нередност?
  • 5
    mkl13629719 avatar :-|
    mkl13629719

    Като необходими мерки сте цитирали основно мокрите сънища на фармацевтичното лоби. Най-важното е да се повишат хигиенните навици на населението от 3-тия свят, да бъдат обучени що е то сапун, що е веро, що е микроб.
    След това, да им се обясни какво може да се яде и какво не. Да се наложат европейски стандарти при продажбата на храни и животни по пазари и улични сергии.
    Човечеството да осъзнае, че отдавна е достигнало своя предел и не може да се увеличава повече. Да се приложат мерки по намаляване на раждаемостта в 3-тия свят. Да се ограничи трудовата миграция и туристическите пътувания, с изключение тези между бели страни.
    Да се спре безразборното унищожаване на животински местообитания, да се увеличат защитените зони и да се създадат биокоридори между тях.

    Нередност?
  • 6
    xwx1512510833542753 avatar :-|
    Georgi Aenski

    Има още един доста тежък фактор, който в коментарите не е описан.

    Вируса идва от диви животни, на параза в Ухан са намерени вируси проби именно на такива животни.
    В страните от източна Азия, това е основна храна, а и се готви полусурово, което позволява на вируса да влезе в човешкия организъм.

    Все пак когато сме се научили да обработваме месото, сме спряли и да боледуваме.

    Явно обаче не всички сме се научили.

    Нередност?
  • 7
    azlikaram avatar :-|
    azlikaram
    • - 1


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Нека допълня малко написаното от Вас, ако ми позволите :) точно в момент, в който пенсионните системи по целия Свят издъхват (справка Италия, Франция, 401k в Щатите итн) издъхват, се появява вирус, който има последствия предимно върху възрастните хора. Както сам отбелязахте няма нито един смтюъртен случай на дете. Доста удобно бих казал :) Все пак тези децае трябва да работят като волове, за да покрият част от дълговете натрупани по времето, когато техните родители, баби и дядовци са били в работоспособна възраст. Прав е и колегата по-горе, казвайки, че населението н страните от третия Свят трябва да си повиши хигиенната култура, но също толкова вярно би било, ако се каже, че населението на модерните държави би трябвало да си повиши финансовата култура. За съжаление това не би било угодно зна елита, който ако можеше, би давал кредитни карти на новородените (макар че съм сигурен, че в Щатите има родители, които изплащат раждането на децата си години, след като са проходили).

    Нередност?
  • 8
    azlikaram avatar :-P
    azlikaram


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":


    Нека допълня малко написаното от Вас, ако ми позволите :) точно в момент, в който пенсионните системи по целия Свят издъхват (справка Италия, Франция, 401k в Щатите итн) издъхват, се появява вирус, който има последствия предимно върху възрастните хора. Както сам отбелязахте няма нито един смтюъртен случай на дете. Доста удобно бих казал :) Все пак тези децае трябва да работят като волове, за да покрият част от дълговете натрупани по времето, когато техните родители, баби и дядовци са били в работоспособна възраст. Прав е и колегата по-горе, казвайки, че населението н страните от третия Свят трябва да си повиши хигиенната култура, но също толкова вярно би било, ако се каже, че населението на модерните държави би трябвало да си повиши финансовата култура. За съжаление това не би било угодно зна елита, който ако можеше, би давал кредитни карти на новородените (макар че съм сигурен, че в Щатите има родители, които изплащат раждането на децата си години, след като са проходили).

    Нередност?
  • 9
    orchis avatar :-|
    orchis

    До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

    "Единствената ДОКАЗАНА пандемия в Европа - тази по времето на император Юстиниан през 6-ти век."

    Ето тук един списък:
    >>Plague of Athens, from 430 to 426 BC.
    >>Antonine Plague, from 165 to 180 AD.
    >>Plague of Cyprian (251–266)
    >>Plague of Justinian, from 541 to 750
    >>Black Death, from 1331 to 1353.
    >>Spanish flu, from 1918 to 1920.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic


    "Покосява 50% от населението на тогавашната Римска империя , спори се за бройката, но е между 50 и 100 милиона човека"

    Римаксата империя не е достигала 100 милиона човека:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_Roman_Empire

    Принципно съм съгласен - здравеопазването и хигиената са на достатъчно добро ниво, за да се избегне масова смърт. Друг вид здравни проблеми като онкологични заболявания, намалена фертилност и т.н би трябвало да ни притесняват повече.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#8] от "azlikaram":

    Пенкилерлъкът в Капитал и самоизмамата, че са пъпа на света, ги спира по важни теми да канят експерти - нещо, което правят всички нормални медии. Един вирусолог, каквито в БГ все още има, може да обясни всичко около короната ясно и достъпно. Ако има и биохимик - още по-добре.
    Но къде-къде по-авторитетно е да се цитира някакъв олигарх...

    Дразнещо е и обливането на публиката с англосаксонски конспирологии, които - въртят-сучат - опират до "недоверието в китайския комунистически режим" като обяснение за "пандемията".

    Аз не съм попадал в медицински учебник или в научен труд на идеологическо делене на заболяванията, но явно г-жа Коджаиванова е по-напреднала. Д-р Менгеле търсеше расови фактори, Коджаиванова - идеологически. Топло, топло...

    Сега сериозно: Както с всеки патоген, така и този мутирал вирус се развива и инфектира организми с понижени функции на имунната система. У китайците има нещо специфично, за да са податливи на този вирус - дали е от традиционната храна, дали е от замърсяването на средата, дали от начина им на живот - нека за това говорят специалистите.

    Между другото - в подкрепа на виждането ми за използване на заболяването за вътрешнопартийни борби в ККП, днес в Женмин жибао е публикувана реч на председателя Си пред политбюро, в която още на 7 януари е наредил да се предприемат мерки за овладяване на заразата в Ухан. Вместо това, местните опозиционни му власти в провинция Хубей на 18 януари организират събирането на 40 000 семейства (!!!) за подобряване някакъв рекорд на Гинес...
    Улиците на Ухан пусти, транспортът спрян, а в една зала властите набутват 80 000 човека!!!
    Забилижителен принос в борба с разпрастранението на заразите.

    Мисля, че след март ще се чуе за осъдени на смърт хубейски комунистически функционери.

    Нередност?
Нов коментар