ЕС планира въздушно транспортиране на маски за лице и апарати за обдишване

Европейските производители са увеличили продукцията, но това е недостатъчно и е необходим внос от Китай

В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за тестове от Китай
В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за тестове от Китай
В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за тестове от Китай    ©  Reuters
В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за тестове от Китай    ©  Reuters

ЕС планира транспортиране по въздух на маски за лице и друго медицинско оборудване от Китай и други пазари за Европа на фона на недостига заради кризата с коронавируса. Предложението се съдържа в писмо от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон до страните членки, видяно от Financial Times.

В него той предупреждава, че усилията на производителите да увеличат продукцията са недостатъчни. И допълва, че пандемията е предизвикателство пред капацитета на европейските здравни служби и е осветлила зависимостта от източници на оборудване, намиращи се извън ЕС.

"Притеснителни" гранични бариери

"Наш приоритет сега трябва да бъде увеличаването на наличността на персонално защитно оборудване в Европа, особено на маски и на медицинска апаратура като апарати за обдишване. Производителите правят всичко по силите си. Някои от тях са удвоили производството, но това няма да бъде достатъчно", пише Бретон. Той също така обръща внимание на "притеснителните" бариери пред трансграничното транспортиране на оборудване в ЕС, тъй като редица страни членки са въвели ограничения по своите граници.

По думите му някои европейски държави продължават да налагат рестрикции върху износа на материали към други части на блока въпреки призивите тази практика да бъде прекратена. "Едностранни действия на страни членки затрудняват придвижването на жизненоважни стоки", посочва Бретон.

Седмична информация за наличност

Европейската комисия се задейства, след като държави като Италия и Испания обявиха недостиг на медицински стоки и казаха, че молбите им за помощ към други европейски правителства са били пренебрегнати. В сряда Брюксел обяви, че ще получи над 2 млн. маски за лице и 50 000 комплекта за тестове от Китай.

Освен това ЕК поиска от страните членки и индустрията да предоставят седмична информация за наличността на персонално защитно оборудване, наличен производствен капацитет и очаквани нужди. Сформирана е и група на ниво ЕС по недостига на лекарства.

Еврокомисарят по управлението на кризите Янеш Ленарчич коментира, че доставките ще бъдат раздадени на европейските правителства на базата на техните нужди. Те ще включват маски, апарати за обдишване, лабораторни консумативи и потенциални ваксини, когато такива получат одобрение от регулаторите.