Кризата с коронавируса: Германия ще предоставя "неограничени заеми" на бизнеса

ЕК обещава "пълна гъвкавост" на фискалните правила, за да могат държавите да увеличат разходите

По думите на Шолц "няма горен лимит на количеството заеми от KfW"
По думите на Шолц "няма горен лимит на количеството заеми от KfW"
По думите на Шолц "няма горен лимит на количеството заеми от KfW"    ©  Reuters
По думите на Шолц "няма горен лимит на количеството заеми от KfW"    ©  Reuters

"Това е базука и ние ще я използваме, за да направим каквото е необходимо." Това заяви германският финансов министър Олаф Шолц при представянето на план за предоставянето на "заеми без ограничения" за компании, засегнати от коронавируса. Мярката се предприема на фона на предупрежденията на Европейската комисия, че пандемията ще причини "голям шок" за икономиките в ЕС, пише Financial Times.

Пакетът предвижда мащабно увеличение на кредитите, отпускани от държавната банка за развитие KfW. Освен това компаниите ще могат да ползват отсрочка на данъчни плащания в размер на милиарди евро. Бизнес организациите приветстваха мерките, като Германската камара за търговия и индустрия ги нарече "важен сигнал, от който в момента се нуждаят германските компании".

Без горен лимит

По думите на Шолц "няма горен лимит на количеството заеми от KfW". Министърът на икономиката Петер Алтмайер допълни, че мерките са "безпрецедентни в следвоенната история на Германия". Според него това е "най-ефективната помощ, която някога е имало по време на криза". "Ние ще подкрепим както малкия бизнес като шофьорите на таксита, така и наистина големите фирми с десетки хиляди служители", коментира Алтмайер.

Германското правителство посочва, че пакетът ще предостави "щит" на бизнеса, като разшири достъпа до кредити. Бюджетът на страната в момента гарантира на KfW финансова рамка от 460 млрд. евро. Това може да бъде увеличено с 93 млрд. евро до над 550 млрд. евро. "А това е само началото", твърди Алтмайер. Условията за заемите ще бъдат променени, за да може правителството да поеме повече риск, а процедурите по отпускането ще бъдат улеснени и ускорени. Освен това компаниите, които намаляват работните часове на служителите си заради коронавируса, ще могат да получат държавна помощ.

Завой в политиката за балансиран бюджет?

Мерките представляват завой за правителство, което от години спазва балансиран бюджет и игнорира призивите на МВФ за разхлабване на колана. На въпрос какво следва оттук нататък Шолц отговаря: "Не е напълно невероятно да се нуждаем от още пари."

Всичко това се случва на фона на негативните прогнози на Европейската комисия за икономическите щети от коронавируса. Предупреждението е, че производителността на ЕС и на еврозоната "може да навлезе в негативна територия тази година". Директните щети от кризата могат да доведат до свиване на БВП на ЕС с 1% през 2020 г. при предишни очаквания за ръст от 1.4%. Същевременно ЕК заявява, че страните членки трябва да получат повече свобода за осигуряване на подкрепа за засегнатия от пандемията бизнес. Това ще включва "пълна гъвкавост" на фискалните правила на ЕС, за да могат държавите да увеличат разходите.