🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ изтеглят самолетоносача си от Близкия изток заради пандемията

USS Harry Truman вероятно ще замени поразения от коронавирус USS Theodore Roosevelt в Тихия океан

По информация от събота броят на моряците, диагностицирани с COVID-19 на борда на USS Theodore Roosevelt е 155, което е ръст с 13% за последните 24 часа. Според американските военноморски сили до момента около 44% от 5-хилядния персонал на самолетоносача са тествани за заразата, като 1548 души са свалени на сушата
По информация от събота броят на моряците, диагностицирани с COVID-19 на борда на USS Theodore Roosevelt е 155, което е ръст с 13% за последните 24 часа. Според американските военноморски сили до момента около 44% от 5-хилядния персонал на самолетоносача са тествани за заразата, като 1548 души са свалени на сушата
По информация от събота броят на моряците, диагностицирани с COVID-19 на борда на USS Theodore Roosevelt е 155, което е ръст с 13% за последните 24 часа. Според американските военноморски сили до момента около 44% от 5-хилядния персонал на самолетоносача са тествани за заразата, като 1548 души са свалени на сушата    ©  Reuters
По информация от събота броят на моряците, диагностицирани с COVID-19 на борда на USS Theodore Roosevelt е 155, което е ръст с 13% за последните 24 часа. Според американските военноморски сили до момента около 44% от 5-хилядния персонал на самолетоносача са тествани за заразата, като 1548 души са свалени на сушата    ©  Reuters

Разрастващата се пандемия от коронавирус започва все по-сериозно да влияе върху стратегическия баланс на силите по света и в частност на САЩ - най-засегната от новата зараза държава в момента. Оказва се, че в края на миналата седмица въоръжените сили на страната са били принудени спешно да изтеглят своя самолетоносач USS Harry Truman от стратегическия конфликтен район на Близкия изток.

Информацията за това е била потвърдена от официални щатски източници пред списание Foreign Policy, което според медиата може би е индикация за началото на борба за ресурси вътре в Пентагона заради разпространението на COVID-19 сред армейския персонал.

Въпреки че това все още не е потвърдено официално, USS Harry Truman, който първоначално трябваше да бъде разположен в Персийския залив в контекста на напрежението с Иран, почти сигурно ще бъде пребазиран в зоната на действие на Тихоокеанския флот, където самолетоносачът USS Theodore Roosevelt беше поставен под временна карантина заради множество случаи коронавирус на борда.

В момента плавателният съд, който се превърна в своеобразна военна версия на злополучния круизен кораб Diamond Princess, е пуснал котва в пристанището на стратегическата американска военна база на остров Гуам, където ръководството на военноморските сили преценява как да процедира оттук нататък.

По информация от събота броят на моряците, диагностицирани с COVID-19 на борда на USS Theodore Roosevelt, е 155, което е ръст с 13% за последните 24 часа. Според американските военноморски сили до момента около 44% от 5-хилядния персонал на самолетоносача са тествани за заразата, като 1548 души са свалени на сушата. Никой от тях не е хоспитализират, допълват от флота в свое официално изявление, цитирано от агенция Reuters.

Критикуваш Пентагона - следва уволнение

В четвъртък капитанът на USS Theodore Roosevelt Брет Крозиър беше освободен от длъжност заради силно критично писмо до Пентагона, в което обвинява ръководството на военноморските сили, че не прави достатъчно, за да ограничи разпространението на коронавирус на борда на атомния самолетоносач. "Не сме във война. Няма нужда моряци да умират", обявил той в апела си до щатското адмиралтейство. Морският офицер е поискал от началниците си да свали на сушата в Гуам около 4000 моряци и да ги постави в изолация, но не е срещнал разбиране, тъй като това ефективно би извадило от строя плавателния съд за периода на карантината. Въпросната кореспонденция обаче изтече до медиите, която явно е провокирало суровите мерки спрямо капитана. При слизането си от борда все пак кап. Крозиър беше аплодиран и изпратен като герой от своя екипаж.

Въпреки че ръководството на военноморските сили на САЩ твърди, че количеството хора, останали на борда на USS Theodore Roosevelt, е достатъчно за реакция в случай на криза, извеждането на близо 1/3 от персонала със сигурност ще се отрази на ефективното функциониране на флотилията от самолетоносачи, особено в контекста на това, че USS Ronald Reagan в момента е на сух док и е в процес на профилактичен ремонт.

"И тъй като USS Theodore Roosevelt ефективно е изваден от оперативна готовност, новият ръководител на съвета на началник щабовете ще трябва да потърси друг самолетоносач от състава на друго командване, за да попълни дефицита в Близкия изток", коментира Мик Малрой, бивш ръководител на близкоизточните операции в Пентагона до ноември 2019 г., пред Foreign Policy. "Корабът "Теди Рузвелт" няма да бъде единственото американско "острие", което ще бъде засегнато", обобщава пред изданието Кори Шейк, директор по въпросите на отбраната и външната политика във вашингтонския тинк-танк American Enterprise Institute.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 3

    Въпрос на време епидемия да пламне и в други кораби.

    Военните са доста уязвими от подобни епидемии защото се събират много хора на едно място (т.е. няма как да се спазват правилата за социална дистанция).

    И това се отнася не само до флота. В скоро време ще има поделения и на сушата, чиято боеготовност ще бъде значително занижена заради епидемията. Това се отнася не само до американската армия, а до всяка една армия.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 4
    • + 4

    Колкото и надървен самолетоносач да имаш, без екипаж можеш да си го завреш ...отзад. - имам предвид на задното стъкло!

    Нередност?
  • 3
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 1
    • + 2

    Старите хора казват - каквото е повикало, такова се обадило, за пандемията няма граници,за всички..

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Срамотиите с разхождането на флагмана на ВМС на САЩ Теодор Рузвелт от Южнокитайско до Гуам и после на дрейф пред базата си напомня гоненето в открито море на чумните кораби през Средновековието.
    И не е само той. Под карантина заради случаи на к-вируса на борда са и десантният кораб Боксер, есминецът Ралф Джонсън, крайбрежният Командо. А се говори и за втори неназован самолетоносач...
    Допреди седмица под карантина са поставени 2800 американски военни!

    Пандемията показа, че Нато изобщо не е готово за никаква война, макар бактериологическата да е един от вариантите, които усилено се разработват в пентагоновски тинк-танкове. И във военни лаборатории, естествено...
    Но не казвам, че к-вирусът е произведен там. Нали?

    Стресиращо е и абсолютно копиращите отношенията между съюзниците в ЕС взаимоотношения между съюзниците в Нато. Впрочем, обяснимо е, защото едните и другите се припокриват почти напълно...

    Със скандал завърши онзиденшната видеоконферентна среща на външните министри на Нато. Столтенберг не даде думата на Чавушоглу да отговори и той изключи връзката. В реална обстановка щяхме да видим тряскане на папките на масата, катурване на стола и демонстративно напускане на залата с все делегацията.

    Полша национализира маски, поръчани и платени от италианското правителство. В същото италианците обвиняват и правителството на Чехия. Дойче веле писа, че буквално на летището в Китай американци платили тройно и пренасочили към САЩ поръчани от Франция и натоварени на самолет маски и защитно оборудване. В петък и германският министър на вътрешните работи обвини САЩ в кражба на пратка от 200 хил маски от Банкок.

    Съюзници! Дано поне не почнат да се стрелят, докато се крадат...

    А и дали да не вземем да се плашим, че тайно спуснати съюзнически командоси ще вземат да се колят край шивачницата в Карофер, докато се готвят да откраднат прословутите Бойкови маски и скафандри?

    Нередност?
  • 5
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1
    • + 3

    Екипажът на Рузвелт се е разбунтувал заради уволнението на капитана и са събрали 200 хил. подписа, за да внесат петиция в негова защита. Болните на борда вече са 300, а командването на флота отказва да ги евакуира. Плаващ лазарет.

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#5] от "ahj21578679":

    Вероятно имате впредвид 2000, ако говорим само за екипажа на Рузвелт, Иначе и самия капитан е заразен, оказа се...

    Нередност?
Нов коментар