САЩ ще модернизират бойния си флот заради Китай

Американските военноморски сили ще бъдат дооборудвани с роботизирани кораби-дронове

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обяви амбициозен план да увеличи бойните способности на военноморските сили с безпилотни и автономни кораби, подводници и самолети. Идеята, заложена в модернизационната програма, е армията на страната да може да се противопостави по-ефективно на увеличаващата се заплаха от страна на Китай.

Ръководителят на Пентагона обяви това свое намерение в преглед на военноморските способности на САЩ, наречен "Future Forward". Според документа броят на корабите в бойния флот трябва да се увеличи от 293 на 355 до 2045 г. Мащабната програма за превъоръжаване ще изисква пренасочване на бюджет в размер на десетки милиарди долари, които ще са необходими за поддържането на военно превъзходство над Китай в морските пространства.

"Бъдещият ни флот ще е по-балансиран по отношение на способностите си да нанася смъртоносни удари от въздуха, морската повърхност и подводното пространство", обяви Еспър в реч пред форума на анализаторската компания в сферата на сигурността Rand Corporation. Според него модернизацията ще включва въоръжаване с повече малки кораби, с подводни и надводни плавателни съдове, които могат да оперират с и без екипаж, морски дронове, както и с безпилотни самолети, които могат да излизат от самолетоносачи. Планът предвижда да се заложи на хардуер, който е по-способен да оцелява в конфликти с висока интензивност, а също така може да осигурява военно присъствие и да нанася прецизни удари на много далечно разстояние.

Като пример за подобни бойни параметри Еспър дава новата програма за превъоръжаване с ракетни фрегати, които притежават "увеличени способности за нанасяне на смъртоносни удари, за оцеляване и за водене на високоманеврени и дистрибутирани бойни действия". Според него също така в момента САЩ провеждат полеви изпитания на 40-метровия автономен тримаран Sea Hunder, способен в продължение на два месеца самостоятелно да разузнава в морските пространства за вражески подводници. "Всичко това са крачки в посока да създадем бъдещ флот, в който системите без екипаж изпълняват разнообразни военни функции - от разузнаване и логистична поддръжка до поставяне на минни заграждения и стрелба по противника", обобщава американският министър на отбраната. И добавя: "Говорим за огромна промяна в начина, по който ще водим военни действия по море през следващите години и десетилетия".

Според анализа на Пентагона през следващите години Китай ще продължи да бъде основна заплаха за сигурността на САЩ, а Индо-Тихоокеанският регион ще бъде приоритетният потенциален театър на военните действия за американската армия. "Регионът е важен не само защото е хъб на глобалната търговия, но и тъй като е епицентър на съперничеството с Китай в стремежа му да се докаже като велика сила", коментира Марк Еспър.

В доклада се отбелязва също така, че в момента Пекин разполага с най-многочисления боен флот в света, състоящ се от поне 350 кораба и подводници. Според Пентагона обаче въпреки това китайците изостават като сила и бойни способности. "Дори и да спрем да произвеждаме нови военни кораби, Китай ще се нуждае от няколко години, за да се изравни с нашите възможности да действаме в открито море", твърди американският военен министър. Според него, за да достигне заплануваната цел от 355 бойни кораба, САЩ не само трябва да отделят по-голяма част от военния си бюджет за флота, но и да модернизират и разширят своите корабостроителници - нещо, в което за момента Китай има очевидно предимство.