🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкопава ли пандемията европейската отбрана и НАТО

В момента атлантическият алианс има шанс да докаже, че не е отживелица от студената война и че може да се бори с невоенни заплахи

Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира край Манхатън, Ню Йорк, за да подкрепи местните здравни заведения в битката с разрастващата се епидемия от коронавирус
Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира край Манхатън, Ню Йорк, за да подкрепи местните здравни заведения в битката с разрастващата се епидемия от коронавирус
Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира край Манхатън, Ню Йорк, за да подкрепи местните здравни заведения в битката с разрастващата се епидемия от коронавирус    ©  Reuters
Военният кораб-болница USNS Comfort от военноморските сили на САЩ акостира край Манхатън, Ню Йорк, за да подкрепи местните здравни заведения в битката с разрастващата се епидемия от коронавирус    ©  Reuters

Когато преди около две седмици изненадващо стана ясно, че след разговор между руския президент Путин и италианския премиер Конте руското отбранително министерство ще изпрати 14 военнотранспортни самолета с екипировка и 100 армейски специалисти по бактериологична война в силно засегнатата от коронавирус област Ломбардия, по-голямата част от западния свят застина в недоумение. В публичното пространство внезапно изплува съвсем резонният въпрос къде в момента е НАТО и защо трябва да получаваме помощ от условния противник?

Вторачени в този на пръв поглед шокиращ ход на Кремъл обаче, повечето хора някак пропуснаха да забележат, че всъщност НАТО вече е на първа линия в борбата с коронавируса. Просто не генерира оглушителен пропаганден шум като Кремъл.

Безшумният военен куриер

Още на 18 март, четири дни преди триумфално обявеното решение на Путин да изпрати военни медици в Италия, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и върховният главнокомандващ за Европа ген. Тод Уолтърс обявиха, че съюзниците подготвят спешен отговор на разрастващата се пандемия. Ден по-късно стана ясно, че по искане на Чехия НАТО ще използва своите стратегически сили за въздушен транспорт, за да транспортира 70 тона медицинска екипировка, респиратори и защитни костюми от Шънджън, Китай. Впоследствие бяха извършени още три полета с гигантските товарни самолети Ан-124, оперирани от алианса.

Така на практика НАТО бързо започна да запълва дефицита на бързи транспортни способности, който възникна след верижното затваряне на европейските граници и де факто суспендирането на Шенгенското споразумение за свободно придвижване в Европа. По този начин алиансът до голяма степен се опитва да компенсира и шока и дефицитите в цивилния въздушен транспорт в резултат на нарастващата пандемия.

В момента НАТО поддържа две инициативи за стратегически въздушен транспорт - SALIS и SAC. Първата обединява Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Норвегия, Полша, Словакия и Словения и оперира няколко Ан-124, способни да пренасят до 120 тона полезен товар всеки. В SAC пък се използват американски военнотранспортни машини C-17, способни да качат на борда си до 77 тона. Участници в инициативата са 10 натовски и 2 партньорски страни: България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ, както и Швеция и Финландия.

През последните две седмици силите за стратегически транспорт на алианса не спират да сноват в небето на Европа, доставяйки жизненоважни ресурси по искане на страни като Испания, Италия, Франция, Германия, Румъния, Словакия и дори новоприетата Северна Македония, която е официален член едва от понеделник. Всичко това обаче някак остана в сянката на шумната руска пропагандна операция в Италия. А както в крайна сметка се оказа според италианските медии, около 80% от руската хуманитарна помощ не била особено приложима в настоящата криза с новия коронавирус.

НАТО като "Гражданска защита"

"НАТО дава своя принос в тази обща битка с невидим враг. Нашите способности за стратегически въздушен транспорт доставиха огромно количество критична медицинска екипировка и палатки за изграждане на полеви болници", обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на виртуална пресконференция в сряда - ден преди официалната първа в 70-годишната история на съюза видеоконферентна среща на външните министри на страните членки, които приоритетно ще обсъждат по-нататъшните действия за борба с пандемията.

"Дори тази сутрин военнотранспортен самолет с маски, защитна екипировка и друго медицинско оборудване излетя от Турция и се отправи към Италия и Испания. Всичко това се прави в отговор на исканията, отправени през координационния център на НАТО за борба с природните бедствия", сподели Столтенберг. Според него стратегическите военнотранспортни сили вече редовно превозват пациенти от Италия и Франция в германски болници, които имат незапълнен капацитет. "Доктори от Албания и Полша биват транспортирани, за да помогнат на своите италиански колеги. САЩ доставят медицинска екипировка за Италия. Чехия дари 20 хил. защитни костюма на Италия и Испания. Това е глобална здравна криза", обобщи ситуацията генералният секретар на алианса в сряда. И добави, че предстои външните министри да вземат решения как да използват военните способности и структури още по-ефективно, за да увеличат подкрепата за усилията на национално ниво в битката с COVID-19.

А кой ще пази, докато Западът боледува...?

Не бива да забравяме обаче, че в същността си НАТО не е организация за борба с хуманитарни катастрофи и не би трябвало да изоставя основната си мисия - защита на евроатлантическата сигурност във военния смисъл на думата. За жалост разрастващата се пандемия от коронавирус излага на риск точно това, като подкопава бойната готовност по много линии и на няколко нива. Особено на фона на това, че всяка държава в момента използва армията си, за да запълва всевъзможни дефицити на национално ниво.

Така например на 25 март от щабквартирата на НАТО потвърдиха, че 20 военнослужещи от мултинационалния батальон в Литва са диагностицирани с коронавирус. В резултат на това бойното подразделение, което е част от силите за предно разполагане по границата с Русия, е редуцирало до минимум своята активност, за да не разпространи заразата и да запази бойната си готовност.

В същия ден министерството на отбраната на САЩ издаде заповед, с която забранява предислоцирането на военен персонал и военните учения за период от два месеца. Разпространението на коронавируса доведе и отлагане на учението US DEFENDER-Europe 20 - мащабна демонстрация на способностите за пребазиране на американски войски в Европа. Подобни мерки, които най-вероятно ще станат все по-чести, сериозно ще намалят мобилността на съюзническите сили през следващите седмици, а може би и месеци. Тези ограничителни мерки поставят на карта един от основните стълбове на европейската сигурност през последните години - ротацията на щатски военни контингенти в базите в Източна Европа, която пряко засяга и България.

Пандемията от COVID-19 също така със сигурност ще отложи, ако не и отмени, европейските намерения за по-големи отбранителни разходи. По силата на ангажиментите от натовската среща в Уелс от 2014 г. членките на НАТО се ангажират да започнат да отделят 2% от БВП за отбрана, от които 20% за превъоръжаване. В контекста на задаващата се коронавирус рецесия това обещание започва да става все по-утопично. В българския контекст индикатор за тази тенденция ще е съдбата на двата военни мегапроекта - които всеки момент трябваше да бъдат финализирани - за модулни патрулни кораби и за нови бойни машини за пехотата.

Всичко това са неща, с които НАТО ще трябва да се справи през следващите месеци, ако иска да запази амбицията си да е "най-успешният отбранителен съюз в човешката история".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Протестирам срещу своеволието да се трие моя #1!

    Пълна измислица е, че текстът ми съдържа: "...вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите..."

    Просто в безпомощността си трият всяко различно от тяхното мнение!

    Какво е обидното? Че Капитал реанимира мумията на евроатлантизма ли? Или че представя поисканата от правителствата помощ като военна инвазия?

    Това съм и написал горе:

    Четейки Капитал, човек би останал с впечатление, че възползвайки се от безпомощното състояние на Нато (по Столтенберг), елитни руски части вече допревземат Италия, а от вчера започват и със САЩ...
    Реално руската помощ е по молба на премиера Конте и на президента Тръмп. Това в Капитал пише ли го?

    Всъщност в Италия грижа от Нато може да се каже, че има.
    Макар и доста опосредствена, доколкото военните камиони, с които се извозват нощем ковчезите от Бергамо са на италианската армия, която пък членува в Нато.
    Само толкова.

    И благодаря на Günther за припомнянето на Закона на Батъридж.
    Смятам, че тук можем да си го наричаме Закон на Капитал, защото цялата им пот по поддържането на мумията на евроатлантизма се подчинява на него.
    И в този смисъл е и безкрайно неубедителна.
    Както би била всяка мумия на пропаганден респиратор...

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 2
    • + 4

    Статията може да е всякаква; в случая , според мен, наистина е изсмукана и нескопосна, но това е без значение. Проблемът е защо, на какво основание, дежурния редактор/модератор е скрил първите два коментара? Стандартния текст на мотивацията му, както писа и доктора, хич не се връзва със съдържанието им. Модераторът чете и този коментар, нека драсне като коментар един ред в обяснение на причините, моля?

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 1

    Какво става, несъгласните под нож! Как да не ми е по темата материала? И аз ще си го копирам, за да се види, че изразявам мнение по прочетеното:
    Статията е наистина доста безпомощна и изсмукана от пръстите. Скриването на несъгласните с написаното в нея е цензура и падение на "Капитал".
    Ами цензура си е. И падение!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#6] от "masay":

    Бият наред инакомислещите! Засега все още виртуално.
    Но от вчера за всеки случай се оглеждам вечер на паркинга за модератор с винкел.

    Нередност?
Нов коментар