ЕС договори спасителен план от 500 млрд. евро, но без корона облигации

Сделката оставя нерешен дългосрочния въпрос за споделянето на натрупания в кризата дълг

Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният икономически план в историята на ЕС
Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният икономически план в историята на ЕС
Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният икономически план в историята на ЕС    ©  Reuters
Според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният икономически план в историята на ЕС    ©  Reuters

Финансовите министри на ЕС договориха спасителен план от 500 млрд. евро за тежко засегнатите от коронавируса европейски страни. Сделката бе обявена след продължителни дискусии от председателя на Еврогрупата Марио Сентено.

Пандемията осветли дълбоко разделение в Европа на фона на обвиненията на Италия и Испания, че северните държави, водени от Германия и Холандия, не полагат достатъчно усилия за овладяване на негативните последици. Преди да бъде обявено споразумението, италианският премиер Джузепе Конте призова ЕС да отговори на предизвикателството, което е "най-големият тест за съюза от Втората световна война насам".

Препъването на ЕС

След постигането на договорката председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи: "Нашата вяра в Европа се оправда!" Но ЕС се препъна в тази извънредна ситуация, както направи преди това при миграционната и финансовата криза, обобщава анализ на британската ВВС. Съюзът няма да се разпадне, както предричат противниците му, но неприятното чувство ще остане за онези членки, които обвиняват Брюксел в липса на солидарност по време на борбата с коронавируса. "Това не беше нашият най-добър момент. Отговорът ни дойде късно и бе затъмнен от национализъм. Солидарността излетя през прозореца с първата жертва на пандемията", заявява пред ВВС пожелал анонимност европейски дипломат.

По време на продължилите три дни формални и неформални разговори финансовите министри на ЕС не успяха да постигнат съгласие за искането на Франция, Италия и Испания да се поделят разходите за кризата чрез "корона облигации". Договореният план е по-малък от нужните според Европейската централна банка 1.5 трлн. евро. Но според френския финансов министър Брюно льо Мер пакетът е най-важният икономически план в историята на ЕС: "Европа взе решение и е готова да посрещне сериозността на кризата."

Основният елемент от договорката е Европейският стабилизационен механизъм (ESM) - спасителният фонд на ЕС, който ще предостави 240 млрд. евро за кредитни линии за справяне с кризата, отпускани без допълнителни условия. Приети бяха и други мерки, сред които гаранции в размер на 200 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка за засегнати компании и планът за 100 млрд. евро на Европейската комисия за национални краткосрочни схеми за работа. Средствата от ESM ще бъдат на разположение само за страните от еврозоната, а останалите инструменти ще бъдат за всички в ЕС.

"Остро свиване" на ръста

Финансовите министри на ЕС бяха близо до сключването на сделка в сряда, но дискусиите се разпаднаха и продължиха на следващия ден. Това стана на фона на спор между Италия и Холандия как да се прилага спасителният фонд.

Споразумението се случва в момент, в който Международният валутен фонд предупреждава, че светът е изправен пред най-тежката икономическа криза след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Прогнозите на организацията са, че пандемията ще доведе до "остро свиване" на растежа тази година.