Коронавирусът доведе до първи тримесечен спад на БВП в Китай

Икономиката се е свила с 6.8% от януари до март в сравнение с година по-рано, очакват се нови мерки на Пекин

Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния    ©  Reuters
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния    ©  Reuters
През март индустриалното производство прави опити да се възстанови, но продажбите на дребно продължават да се понижават.

Заразата с коронавирус доведе китайската икономика до свиване през първото тримесечие, което се случва за първи път, откакто се води такава статистика в страната от 1992 г. Производството и потреблението бяха парализирани в началото на годината, като едва през март е започнало леко възстановяване. Негативните ефекти засилиха натиска върху Пекин да предприеме икономически мерки, за да ограничи загубата на работни места, съобщава Reuters.

Бъдещи проблеми

Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 6.8% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, показват официалните данни. Спадът е малко по-голям от очаквания от икономистите 6.5% и идва след отчетения ръст от 6% през последното тримесечие на миналата година.

Свиването е първото в историята на втората по големина икономика в света от поне 1992 г., когато е започнало официалното отчитане на данните за БВП на тримесечие. Като част от мерките срещу епидемията Китай наложи в края на януари безпрецедентна изолация на няколкостотин милиона души, което доведе до рязък спад в икономическата активност. Въпреки подобряването на здравната ситуация в страната, стотици милиони китайци продължават да ограничават придвижванията си от страх, че ще се заразят.

Макар Китай да успя да възстанови голяма част от икономическите дейности, анализатори са на мнение, че Пекин ще се затрудни със съживяването на растежа, защото разпространението на заразата по света доведе до срив на глобалното търсене, което ще рефлектира отново върху Китай, която досега си беше спечелила статута на "фабриката на света". Досега с вируса са заразени над 2 млн. души в света, а починалите са над 130 хил.

Японската банка Nomura очаква в краткосрочен план Китай да обяви пакет от стимули, който може да бъде финансиран от централната банка. Пекин обещава да предприеме повече мерки за намаляване негативните икономически ефекти от заразата, тъй като нарастващите загуби на работни места заплашват социалната стабилност.

На тримесечна база БВП се е понижил с 9.8%, което е малко под очакванията за 9.9%, За сравнение, през предходното тримесечие беше отчетен ръст от 1.5%. През 2020 г. икономическият растеж ще потъне до най-ниското си годишно равнище от близо половин век, показва проучване на Reuters от тази седмица.

Големите компании възстановяват работата

Пекин твърди, че големите китайски компании напълно са възобновили работа. Според говорителя на Държавното статистическо управление на страната Мао Шенюн "обективно казано, процесът на възстановяване на дейността на китайските предприятия беше успешен, големите компании възобновиха работа на 100%". Над 80% от малките и средни търговски организации също вече са възобновили дейността си.

Публикувани вчера данни показват, че през март индустриалното производство в Китай е намаляло с 1.1% на годишна база при очаквания за 7.3% и спад от 13.5% през февруари. Продажбите на дребно обаче са се свили с 15.8% през март, а инвестициите в дълготрайни активи са намалели с 16.1%.

Ухан увеличи с 50% данните за броя на починалите от коронавируса

Властите в Ухан обявиха, че увеличават данните за броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290. Така в града в Централен Китай, откъдето започна пандемията, има официално 3869 починали от заразата, което е с 50% повече от досегашната статистика.

Обяснението на властите е, че болници, които са били залети от пациенти в началото на кризата, са докладвали случаите погрешно, забавяли са данните или са пропускали да ги изпращат.

Държавната телевизия уточни, че това ставало съгласно изискванията на закона, като цитира щаба в Ухан да заявява, че става дума не само за здравето и живота на хората, но и за доверието към правителството.

AFP припомня, че мнозина жители на Ухан са се изказвали скептично за официалните данни за починалите. Те говорят за бързата кампания на властите да заглушат медици и източници, които биха тревога, както и личния опит на мнозина с дълги опашки пред болници и спешни отделения, които са били толкова претоварени, че са връщали хората. Други сочат за опашките пред погребални бюра, поръчали хиляди урни, и непрекъснато работещи крематориуми, но не е ясно дали струпването на предаване урните на близките не е заради продължителната блокада преди това.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 1

    Процентът е отношение между две величини. Така знаейки едната, можеш да откриеш другата, но когато и двете са спестени, какъв е смисълът от водопада от проценти горе?

    Тъй като отдавна не се впечатлявам от апокалиптиката в Капитал по отношение на Китай (и не само), отново потърсих извора.
    В данните на Националното статистическо бюро на Китай, естествено, са дадени и абсолютните цифри в много ясна разбивка: 6.8-те % спад за януари-март представляват намаление с 20,65 трлн юана ($2,92 трлн).
    Промишленият сектор се е свил с 9,6% - 7,36 трлн юана, аграрният – с 3,2% или с 1,02 трлн юана, а сферата на услугите – с 5,2% - 12,27 трлн юана.
    Китайският експорт се е съкратил с 11,4% или с 3,336 трлн юана, а импорта – с 0,7% - 3,238 трлн юана.

    Представени по този начин, данните дават много ясна картина на ситуацията и възможност за елементарен анализ: най-засегнати са промишлеността и - логично - експорта, а най-слабо: селското стопанство (което гарантира изхранването на населението) и вносът, което означава, че запаси за бърз рестарт на икономиката има.
    Дотук с апакалиптиката....

    МВФ продължава да стои зад прогнозата си, че за 2020 г. БВП на Китай ще е с ръст, спрямо м.г., въпреки забавянето през първото тримесечие.

    И още нещо много съществено, което в Капитал дори да е намерено в изтъркания от преписване Reuters, ще бъде пропуснато в превода: Китай е единствената страна в света, която за преодоляване на кризата не трупа външен дълг!

    И явно в Капитал няма да срещаме класацията на световните икономики във вида коя е първа и коя втора, защото (както в стария виц) от двете китайската ще бъде описвана като предпоследната...

    Нередност?
Нов коментар