Какви ще са ефектите от отрицателната цена на американския петрол

Складовете са почти пълни и това свали котировките на изтичащите договори за май до -37 долара. Контрактите за юни се търгуват под 15 долара

Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само за по-малко от два месеца
Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само за по-малко от два месеца
Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само за по-малко от два месеца    ©  Photo by Charlie Hang on Unsplash
Пандемията от коронавирус доведе до крах на петролния пазар само за по-малко от два месеца    ©  Photo by Charlie Hang on Unsplash
Свръхпредлагането и свитото търсене в САЩ водят до запълване на складовете.

*Статията е обновена в 12:34 ч.

Цената на американския петрол се върна над нулата във вторник, след като за пръв път в историята беше на отрицателна територия в резултат на срива на търсенето заради пандемията от коронавирус. Достигнатата отрицателна цена от близо 40 долара за барел в понеделник вечерта е последното доказателство за кризата, която обхвана петролния сектор, след като карантината за ограничаване разпространението на заразата доведе до намаление с една трета на търсенето на суровината. В същото време производството продължава и това води до бързо запълване на складовете с неизползвана суровина.

Засега отрицателните цени ще имат пряк финансов ефект върху търговците и производителите на петрол, но не и върху потребителите - цените на бензина и дизела ще продължат да спадат, но не толкова бързо и видимо.

Сметки

Разбира се, реалната цена на петрола не е под нулата, но такива са странностите на фючърсните пазари (при тях се купуват активи на предварително определена цена за бъдеща дата) при срив на търсенето заради пандемията от коронавируса и световната рецесия, пише The Wall Street Journal. Търговците на суровината я складират с очакването, че ще спечелят повече, когато по-късно през годината цената ще се повиши и финансовата система подобри състоянието си, обяснява изданието. Обаче оперативният капацитет на складовете се изчерпва.

По изчисления на Американския петролен институт складовете на територията на САЩ побират около 825 млн. барела, като незапълнен остава обем от стотина милиона барела. Сделката за намаляване на добива, която ОПЕК+ и Г-20 сключиха преди седмица, може да спомогне за значително намаляване на доставките. Но със сигурност това няма да стане скоро, а и споразумението зависи от доброволни обещания и никакви решения относно добива не могат да балансират с такъв глобален срив в търсенето.

Какво се случи

В понеделник вечерта се стигна до това производителите да плащат на купувачите по над 40 долара за барел само и само да се освободят от суровината заради ограничените свободни складове за съхранение. За сравнение в петък американският петрол струваше 18.27 долара за барел, което означава, че само за ден цената е намаляла с почти 60 долара.

Сривът дойде, след като стана ясно, че договорите за доставка на петрол през май за сорта West Texas Intermediate ще изтекат в период, когато няма да има свободни хранилища за съхранение. Всеки месец договорите с бъдещи доставки, които се търгуват на стоковата борса в Ню Йорк - NYMEX, трябва да бъдат приключени с физическа доставка. Обикновено търговците продават контрактите преди падежа им и купуват такива с по-далечен срок на доставка. Това се случва всеки месец без инциденти. Но този път (20 април) беше различно. Анализаторите смятат, че липсата на наличен капацитет за съхранение в складовете в Кушинг, Оклахома - известни като Pipeline Crossroads of the World, е създала паника сред търговците, които все още притежават контрактите, че няма да има къде да доставят суровината.

Днес е последният ден за търговия с договори за доставка на WTI през май. Тези с доставка през юни поскъпват с близо 5% до малко под 20 долара за барел заради оптимизма, че сривът в търсенето до тогава ще бъде овладян, след като блокирането на икономиките и забраните за пътувания бъдат разхлабени, отбелязва Financial Times.

Но търговци предупреждават, че и фюърсите за юни може скоро да изпаднат под натиск. "Ограниченото търсене, предизвикано от Covid, ще поддържа натиска на пазара на петрол", казва пред Financial Times Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азия в JPMorgan Asset Management.

Според Уорън Патерсън от ING заяви, че съхраняването на петрол ще бъде още по-голям проблем следващия месец и ако няма значимо възстановяване на търсенето, отрицателните цени могат да се върнат през юни.

Другият сорт, който се следи от пазара с внимание, брентът - продължава да поевтинява. Във вторник спадът е с нови 13% до 22 долара за барел, след като в понеделник отстъпи с почти 9%.

Анализатори от Citi предупредиха, че ако проблемите с глобалното съхранение се влошат по-бързо, брентът може да натисне WTI до дъното. Те смятат, че цената на WTI ще остане нестабилна заради продължаващите трудности при съхранението на американския петрол.

Ефектите върху петролния сектор

Сривът на петролния пазар ще удари търговците, които запазиха договорите си за май до последно и загубиха 60 долара за барел на ден. Ще пострадат и шефове на компании, които съвсем наскоро приветстваха сделката между ОПЕК+ и Г-20 за рекордно намаление на производството, която трябваше да стабилизира цените, но очевидно не успя.

Отрицателната цена на американския петрол трудно ще причини значителни щети на енергийния сектор в САЩ - но супер ниските цени ще омаловажат сорта като сигурна инвестиция, особено сред по-малките инвеститори.

Най-голямото притеснение за сектора е колосалният дисбаланс в търсенето и предлагането в САЩ, който е в основата на светкавичната катастрофа в понеделник. Тъй като коронавирусът доведе до блокиране на икономиката и скок на безработицата, сега САЩ произвежда 2 млн. барела на ден повече отколкото имат нужда рафинериите в страната и това води до липсата на достатъчно място, за да се складира излишъкът, твърдят анализатори. Вариантите за излизане от тази ситуация са потреблението да скочи много, петролните находища да бъдат затворени по-рано или да се намери нов капацитет за съхранение, неизвестен досега. Докато не бъде преодолеят този дисбаланс, цените ще останат ниски и променливи, което ще затрудни сектора и ще доведе до сериозни проблеми за компаниите.

Цените на петрола под нулата поставят в шах Саудитска Арабия и Русия, които преди малко повече от седмица се договориха за най-големите координирани съкращения на доставките досега, и президента Доналд Тръмп, който ги подтикна към сделката. Въпреки че се появяват слухове за ново съкращаване на производството, това едва ли ще помогне. Дори двойното намаление на доставките на ОПЕК+, което трябва да започне през май, не би довело до осигуряване на капацитет за съхранение в складовете в Кушинг сега, отбелязва Financial Times.

САЩ има няколко мерки, които може да предприеме в тази ситуация - включително да настоява за по-дълбоки съкращения от ОПЕК+; мита при вноса на петрол; освобождаване на повече капацитет за съхранение, включително в Стратегическия нефтен резерв; заплащане на производителите да не работят; или разширяване на финансовата подкрепа за петролните компании. Всички тези варианти за отговор са обсъждани на различни нива от Белия дом.

Какво означава това за потребителите

Драстичното поевтиняване на петрола няма непременно да се превърне в срив в цените на горивата, смята анализаторът Том Клоза от Oil Price Information Services. Според него цените на бензина, дизела и самолетното гориво ще продължат да се понижават през май, но не бива да се очаква, че ще спадат с това темпо на петрола. С последните по-ниски цени на петрола, средното американско семейство вероятно ще спести 150 - 175 долара този месец при покупки на гориво.

За авиокомпаниите, които са буквално без пари заради кризата, спадът на цените ще намали разходите им, но полетите са силно ограничени и ефектът ще е нищожен.

Най-големият проблем на енергийните пазари на практика остава свитото с близо една трета търсене през последните два - три месеца и запълването на складовете за съхранение на излишъка. Дори ако търсенето в близко бъдеще се върне към нивата преди пандемията, ще отнеме много време, за да се консумира излишъкът. А във време на глобална рецесия, това ще става още по-трудно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Един от начертаните горе варианти вече се случва.
    Компанията Baker Hughes през седмицата отчете двойно съкращаване на работещите в САЩ нефтени и газови сондажни платформи: 529 срещу 1 012 година по-рано. Шистовият нефтодобив е почти изцяло прекратен.

    https://www.offshore-energy.biz/u-s-weekly-offshore-rig-count-drops-down-a-notch/

    Нередност?
  • 2
    polite_bear avatar :-|
    HERMES
    • - 2
    • + 1

    А какво отчете ЛукОйл и магучая? Докато има русофилистици, плащащи като крепостни селяни, цените на горивата у нас няма да помръднат. Все пак трябва да храним Магучая.

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "HERMES":

    Нещо Ви бяга логиката в ценообразуването на горивата. Не че отричам наличието на картел в България, но едни отрицателни майски фючърси на петрол тип WTI не свалят директно цени на краен продукт бензин и дизел на бензиностанция в Овча Купел 2, малко по-сложно е. Иначе при минус 30 долара на барел случай, каквото се чу днес, би трябвало да Ви напълнят резервоара безплатно и да Ви подарят нещо за десет долара....А иначе за Вашата гледна точка има една хубава руска поговорка: кто о чем, а вшивый о бане :-)

    Нередност?
Нов коментар