🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са трите сценария за развитие на епидемията

Периодични приливи и отливи на болестта, голяма и силна втора вълна тази есен или постоянни нови по-малки и локални изблици са сред възможностите за идните две години

Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички, докато не бъде синтезирана и масово произведена ваксина. Това може да отнеме между една и две години
Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички, докато не бъде синтезирана и масово произведена ваксина. Това може да отнеме между една и две години
Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички, докато не бъде синтезирана и масово произведена ваксина. Това може да отнеме между една и две години    ©  Reuters
Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички, докато не бъде синтезирана и масово произведена ваксина. Това може да отнеме между една и две години    ©  Reuters

Три възможни развития на епидемията от коронавируса очертаха водещи епидемиолози от САЩ в анализ, публикуван в петък. Те включват сценарий с регулярни приливи и отливи на инфекцията, такъв с много по-силна втора вълна тази есен или трети с постоянни нови, по-малки и локални изблици на болестта след настоящата вълна, която ще е и най-силната (целия анализ можете да прочетете тук). Последният сценарий бе посочен и като най-вероятен за България от директора на "Пирогов" Стоян Балтов, който коментира анализa на учените тази сутрин в "Нова телевизия".

Трите сценария стъпват на моделите на развитие пандемичния грип, но са надградени с характерните за настоящия коронавирус особености (виж карето).

Пътищата, по които може да се развие пандемията през следващите месеци, се различават по силата и честотата си - в зависимост от това дали предаването на болестта ще намалее през лятото и колко хора вече са заразени (и евентуално придобили имунитет), но и трите изключват вариант коронавирусът скоро просто да изчезне и светът да се върна към старата си нормалност.

В следващите две години или поне до създаването на ваксина и масовото й производство (което в най-оптимистичните сценарии може да се случи до края на годината, а в по реалистичните - през следващата) човечеството ще съжителства с коронавируса и ще изтърпи всички социални неудобства, които това ще създава.

Сценарий 1: Серия пикове и спадове

Първият възможен сценарий е този, в който настоящата вълна на COVID-19 ще е последвана от серия нови вълни. В този модел се приема, че вирусът има известна сезонност и е малко по-слабо активен през лятото, но като цяло няма да бъде елиминиран от топлото време.

Първата от следващите вълни ще започне още това лято и след това пиковете ще се повтарят периодично, постепенно намалявайки по сила, докато бавно се изгражда колективен имунитет. В някои периоди вълните от коронавируса могат да съвпадат със сезона на грипа и това ще усложни ситуацията. Силата им може да варира - заради регионални различия, наличие на "суперразпространители", избухване на случайни огнища, недостатъчно тестване и проследяване на контакти и т.н.

"Консенсусът между учените е, че е малко вероятно горещото време да потисне значително COVID-19 през лятото на 2020 г., тъй като все още ще имаме популация без имунитет, която е почти напълно податлива на вируса", коментира пред медии Марта Шокет от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Причината е начинът на предаване на вируса - ултравиолетовите лъчи могат да убият вируса по повърхностите, но през лятото все още ще има условия за предаване от човек на човек с кихане, кашляне и дори с говор.

По думите на епидемиолога Марк Липсич от Harvard, който е част от екипа, изготвил анализа, се очаква около 20% намаление на преносимостта на заразата през лятото. "Ако SARS-CoV-2 се държи подобно на другите четири коронавируса, които причиняват обикновени настинки, то лятото няма да го спре, просто ще се забави", каза той.

Така в този сценарий за съжаление вероятно ще се налага периодично и сезонно затягане и разхлабване на мерките за физическа изолация в следващите 12 до 24 месеца или поне до ваксинирането на достатъчно голяма част от населението. Това развитие няма да е никак благоприятно за икономиките, като определени бизнеси - най-вече услугите като ресторанти, барове, фризьорски салони, фитнеси и т.н., ще трябва периодично да затварят и отварят, а производствата и офисите ще функционират при непрекъснати антиепидемиологични мерки.

Сценарий 2: Нова, много голяма вълна през есента

Вероятността от много по-голяма втора вълна тази есен и зима вече силно притеснява правителствата и учените. Именно това е и вторият сценарий в доклада, при който голямата вълна ще е последвана от една или няколко значително по-малки вълни през 2021 г.

Този модел повтаря случилото се при пандемията от испански грип през 1918-1919. Тогава сравнително малка вълна на болестта започва през март 1918 г. и утихва през лятото, но през есента на 1918 следва много по-голям пик. Трети, значително по-слаб връх настъпва през зимата и пролетта на 1919 г , след което пандемията просто отшумява. Подобен модел е следвала и грипната пандемия от 1957-1958 г., както и тази от свински грип през 2009-2010 г. - по-слаби пролетни и по-силни есенно-зимни вълни.

Ако този сценарий има "добра страна", тя е, че след подобен огромен пик на болестта човечеството ще е постигнало или ще е много близо до колективен имунитет. Цената обаче ще огромна - смъртните случаи ще са милиони, а здравните системи ще са нокаутирани. Още повече че по същото време се очаква и традиционната грипна вълна.

Предстоящ срив на системата на здравеопазването, подобен или по лош от преживения през март в Северна Италия, ще принуди властите да наложат мерки, дори още по-строги от тези от последните шест-седем седмици, които вероятно ще успеят да елиминират почти изцяло COVID-19 - както се случи в Китай.

Впоследствие той може би ще продължи да циркулира подобно на четирите други коронавируса при хора - с меко протичане и слабо предаване. Случаите ще са достатъчно малко, така че трудно биха се считали за "огнища".

Сценарий 3: "Бавно изгаряне"

В този модел настоящата първа вълна на COVID-19 е най-силната и ще е последвана от период на продължаващо "бавно изгаряне". В този сценарий ще има нови огнища и нови вълни, но те ще са значително по-слаби и без ясен модел на развитие. Подобно на първия сценарий и тук развитието на епидемията ще има регионални различния и ще се влияе от мерките, които се прилагат в различни области.

"Тъй като няма да сме се справили особено добре с потискането и елиминирането на болестта сега, просто ще продължаваме да имаме огнища в един или друг град и ще продължаваме да опитваме да ги задушим", казва водещият автор на анализа Майкъл Остерхолм, който нарича този сценарий "бавното изгаряне". Вълните ще продължават да идват, защото все още ще има много непреболедували хора и ще е необходимо повече време, за да се изгради имунитетът на населението.

Този трети модел на развитие не се наблюдава при минали грипни пандемии, но е характерна възможност за COVID-19. Едната причина е биологична - някои коронавируси като тези на настинките са изключително умели в способността си да продължат да циркулират и никога да не изчезват. Другата е икономическа - обществата просто не могат да издържат прекалено дълго под пълна блокада и вероятно ще рестартират, преди още вирусът да е достатъчно потиснат.

Този сценарий вероятно дори няма да изисква пълно възстановяване на мерките, въпреки че зараза и смъртни случаи ще продължи да има. Изключения може да има, ако някоя от последващите вълни все пак се окаже по-силна, но вероятно и тук ще има регионални различния според това колко успешно различните страни и региони прилагат контролните механизми като тестване, проследяване на контакти, изолация на болни и т.н.

Този трети сценарий според директора на "Пирогов" Стоян Балтов е и най-вероятният сценарий за България. "Успяваме да поддържаме в рамките на 45 - 55 нови случая на денонощие, което неминуемо ще доведе до по-продължително плато. След това ще има случаи, при които ще има някакъв малък взрив, както например в старческите домове, който ще се появява, ще се контролира, ще се изолира", прогнозира той днес пред "Нова".

Кой сценарий е най-вероятен?

Майкъл Остерхолм не е сигурен кое развитие от трите е най-очакваното. "Този вирус следва собствения си график и ние не сме съвсем наясно с него. Но със сигурност и в трите сценария предстоят няколко трудни месеца", казва той. В тях обществата ще трябва да поддържат труден баланс между конкурентни нужди: да държат случаите на зараза и смърт ниски, да пазят работните места и икономическата активност и да се грижат за социалното и емоционалното състояние на хората.

Според доклада вероятно SARS-CoV-2 ще продължи циркулира из човешката популация и с времето ще развие сезонен модел и ще протича все по-леко, подобно на четирите бета-коронавируси, които причиняват настинка, и отминалите пандемични грипни вируси.

При всички случаи, пише в анализа, трябва да сме подготвени за поне още 18 до 24 месеца на значителна активност на COVID-19, в които ще има горещи точки периодично в различни географски области. Това е и максималният период, в който се очаква да се появи и ваксина за масово ползване. В оптимистичния вариант обаче това е възможно да стане и до края на годината, а през 2021 г. животът да се върне към нормалните си измерения.

За екипа и ролята на пандемичния грип в анализа

Анализът е изготвен от екип на Центъра за изследвания и управление на инфекциозни болести (CIDRAP), воден от епидемиолога Майкъл Остерхолм от Университета в Минесота. В екипа участват още уважавани имена като Марк Липстич, директор в департамента по епидемиология на "Харвард", Джон Бари, професор в Училището за публично здраве към университета "Тулейн", и др.

Настоящият коронавирус все още не е добре изучен, но е ясно, че ефектът му върху населението е много различен от този на коронавирусите, причинили SARS и MERS. За това и учените използват за сравнителен модел осемте известни на науката вълни на пандемичен грип от последните две столетия, за да направят предвижданията си.

Повечето от тях за разлика от традиционния сезонен грип нямат изразена сезонност - два са започнали през зимата, три през пролетта, един през лятото и два през есента. Повечето следват модел с два по-големи пика, следвани от по-малки. В някои области, особено в Европа, смъртността при втория пик е по-голяма от тази при първия.

Общото за новия коронавирус и пандемичната инфлуенца е липсата на имунитет към новия патоген, разпространението по въздушно-капков път, безсимптомното протичане на болестта в част от случаите и способността за бързо разпространение по цял свят.

В същото време обаче SARS-CoV-2 има по-висока скорост на предаване (R0), по-дълъг инкубационен период, повече и по-заразни безсимптомни случаи, което означава, че COVID-19 се разпространява още по-бързо от пандемичния грип. Тези различия са взети предвид.
14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cmf1446637585478928 avatar :-|
    Petia Nikolova

    И 4-я вариант е да се появи друг, по смъртоносен вирус.

    Нередност?
  • 2
    ljv20528162 avatar :-|
    montale
    • - 3
    • + 1

    Дълго ще живеем с това, защото в момента света си играе на карантина.
    В Испания има по 3000 новозаразени на ден, при положение че са в карантина от 14 март. Това е невъзможно. Както и при нас, очевидно и там се нарушава.
    Мисля, че карантината трябва да е повсеместна и много по-строга. Ако цяла Европа се затвори плътно - без право да излизаш от вкъщи, с разнасяне на храна, за два месеца вирусът изчезва.
    Това положение в момента ще го влачим докато се открие ваксина или вируса изчезне сам. Испанският грип от 1918, както и SARS изчезнаха сами, само че 1,5г след появяването им. Учените казват, че ваксина за коронавирус можем да очакваме след 1-1,5г. Мерките ще се разхлабват, заразените ще се увеличават, после мерките ще се втвърдяват и така до безкрай. Това е много по-неприятно отколкото два месеца пълен локдаун. Не мога да разбера как политиците не проумяват това. Никой политик не може да си позволи да не втвърди ограниченията, ако броя на новозаразени и умрели се покачва.
    Последиците от два месеца почти пълно спиране на икономиката ще са много-по малки отколкото от 1-1,5г. влачене и параноя. Сектори като туризъм, авто и авио транспорт, ресторантьорство, културни и спортни събития няма да съществуват докато има вероятност от масово заразяване, със или без ограничения
    Ето - Европа е вече почти два месеца в нещо като локдаун и резултатът е съмнителен... Ако имаше пълен локдаун, можеше след две седмици да сме приключили с тоя вирус.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 11

    Не три - триста сценарии ще се съчинят, за да се поддържа страха, че оная с косата е зад ъгъла и а си мръднАл, а те е...

    Да не би преди к-вируса хомо сапиенсът да беше безсмъртен?
    От какво тогава умираха по 292-ма българи всеки Божи ден?
    Те и сега си умират с тоя темп, ама от месец и половина са ни вторачили в 66-те поминали се носители на САРС-Ков2, докато от по-неинтересни - сърдечно-съдови, онко, пулмо, ендо, невро и т.н. заболявания за същото време са ни напуснали 13 000 българи.

    Обезумяхме да не станем 67-мият от ковид-а, а ни е все тая ако сме 13 001-ят от друго нещо, май?

    Та само загиналите от автокатастрофи за март и април в БГ са с почти 50% повече, отколкото умрелите носители на САРС-Ков2!
    И на никого не хрумна да направи щаб, некой министър да забрани автомобилното движение, да датвори гумаджийниците, бензиностанциите и автосервизите до второ нареждане!

    Мобрилите, хепатит С са в пъти по-заразни и гарантиращо по-убиващи от ковид-а. Но когато м.г. кипна инфекцията в циганското гето Столипиново, никой не сложи там милиционерски КПП-та. Нито блокира Пловдив.

    За СПИН нито има лекарство, нито ваксина вече 40 г, а човечеството не се отказва от срамните движения. И деца се раждат - стотици милиони оттагава. А ХИВ-ът си е почти 100% летален.

    Моля, погледнете се в огледалото.
    Ако виждате отсреща идиот, прочетете текста в Капитал оше и още и разпратете линк към горната статия на всичките си контакти.
    Ако сте запазил/а някакво уважение към себе си като към мислещ човек, припомнете си последните промълвени от щаба преди да го погребат цифри:

    66 починали ОТ ОБОСТРЯНЕ НА СЪПЪТСТВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!!

    46 тежки случаи В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ!

    Това е натискът върху здравната ни система - 112 души! За месец и половина! В същото време болничната и извънболничната помощ са тотално блокирани ОТ СТРАХ пред заразяване с к-вируса и българите мрат по къщите си като по турско!

    Какво ви става, бе, хора?!


    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    И само за тези, които могат да мислят.
    Разтърсващо интервю с двама американски вирусолози за ковид-а, за т.н. "социална дистанция", за имунната система на човека, за другите болисти, които ни убиват.
    И за безсмислието от С Т Р А Х А:

    http://glasove.com/categories/na-fokus/news/d-r-eriksyn-i-d-r-masihi-nyamame-nuzhda-ot-izolaciya-taka-podlagame-na-risk-imunnata-sistema-na-horata

    Такова нещо в Капитал - уви! - няма да прочетете.
    Тукашните са хорор маниаци и предпочитат да ви затягат въжето около шията...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Да. Винаги има някой, който има как да се възползва от ирационалните страхове на хората. С подобни похвати са дошли Хитлер и Ердоган на власт. Също и Путин, на когото се възхищаваш. А неговите управленски тактики не са по-различни. Внушаваш страхове и предлагаш решения - класика. Коронавирусът е дар от бога - страховете ги има, само ги засилваш и се възползваш. Ей така обаче се раждат авторитарни режими. А от тях никой нищо добро не е видял.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Интервюто е уникално. Правилно са го забранили. Кара хората да мислят.
    Паническият модел с КОВИД-19 спокойно можеше да се екстраполира и към "страховита" бактериална пандемия. По сегашната логика, щом носители на корона вируса умират от рак, инфаркт, инсулт и т.н., а се вписват като жертва на вируса, ако от СЗО решат да обвинят стафилококите за геноцидаджии, всеки починал от рак, инфаркт или инсулт може да им се причисли като жертва, защото във всеки от нас има колонии всякакви бактерии.
    Лъжат ни елементарно, а най-елементарните сред нас кълват на гола кука.

    Нередност?
  • 7
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 2

    Изключително манипулативен, фалшив текст.
    Срамота за тия дето са се нарекли "учени" и работели по "сценариите".
    Цитат от доклада им:
    "Introduction
    When severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2)—the virus that causes COVID-19—first
    emerged in Wuhan, China, in December 2019,"
    Вируса бил се бил "появил" декември в Китай. Само това стига да им премериш нивото на "учеността" им.

    Нередност?
  • 8
    atropin avatar :-|
    atropin

    "Това положение в момента ще го влачим докато се открие ваксина или вируса изчезне сам."
    Нито едното, нито другото. Ще го влачим, докато достигнем групов имунитет.

    Нередност?
  • 9
    scrat_squirrel avatar :-|
    scrat_squirrel
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Изгледах първите 10 мин от това интервю и логиката, върху която стъпват разсъжденията му е погрешна. Не може да екстраполираш % на заразените от тестваните върху цялото население на щата, защото тестването не се прави на случаен принцип (рандомизирано). Още по-абсурдно е твърдението му, че смъртните случаи са 0.03% - взема броя на доказаните смъртни случаи и го разделя на имагинерното екстраполираното число. Може и да е учил медицина 20г, ама по статистика е една кръгла нула.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#9] от "scrat_squirrel":

    Да, всъщност пресконференцията е леко като на Борисов - безкрайна и с доста повторения, но ако човек може да прояви търпение, неминуемо има какво да научи.
    Все пак, надявам се, не сте помислил, че ще намерите в линка рецепта. Това е мнение и на мен лично ми беше полезно да открия, че и непознатите ми калифорнийски имунолози стигат до същите изводи, до които би стигнал всеки, който трезво разсъждава върху фактите. А те са:
    - Ковид-а е лесно разпространимо, на малко смъртоносно заболяване. Дори да приемем абсурдните 3% смъртност, останалите 97% от заразените го преживяват. Птичият грип беше с 50% смъртност - от двама заболели единият умираше;
    - заради стресовото фокусиране на вниманието върху ковид-а, огромно мнозинство хора с онко, сърдечно-съдови, неврологични, белодробни и пр. тежки заболявания не смеят да отидат на лекар. Както във Видинско, така и в Сан Диего, Калифорния. А това е сериозен проблем;
    - под принудителна карантина се поставят здрави хора навсякъде по света за ужас на имунолозите и за рахат на политиците.

    Не мисля, че лекари трябва да се упрекват за незасичащи се статистически величини.
    Но като говорите за статистика, преди няколко дни в свой коментар качих линк към страницата на Италианския статистически институт. Там изключително достъпно, задавайки от падащо меню региона, района и селището, може да проследите ОБЩАТА смъртност - не само от к-вируса до 4 април 2020 г, съпоставено със същия период на 2019 г.
    Таблицата съм я оставил на Милано. Видно от нея е, че до 4 април 2020 г.вкл. в Милано са починали около 270 души повече от същия период на 2019 г. Променяйки търсенето, може да видите диаграма за всяко населено място в Италия.

    Като искате статистика - буйрунус, само че никъде няма да срещнете в сериозни изследвания страховидите политико-журналистически съждения за трупове по улиците, по ледени площадки и пр. целенасочени измислици за всяване на паника и покорство.

    https://public.tableau.com/views/Mortalit_15858412215300/Mortalit?:display_count=y&publish=yes&:origin=viz_share_link&:showVizHome=no


    Нередност?
Нов коментар