🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще търсят рекордните 3 трлн. долара от пазарите за мерките срещу коронавируса

Средствата трябва да бъдат осигурени през второто тримесечие

Финансовият министър Стивън Мнучин има тежката задача да осигури нужните средства за спасителните мерки
Финансовият министър Стивън Мнучин има тежката задача да осигури нужните средства за спасителните мерки
Финансовият министър Стивън Мнучин има тежката задача да осигури нужните средства за спасителните мерки    ©  Reuters
Финансовият министър Стивън Мнучин има тежката задача да осигури нужните средства за спасителните мерки    ©  Reuters
Сумата е над пет пъти повече от досегашния тримесечен рекорд, поставен в разгара на финансовата криза през 2008 г.

САЩ обявиха, че ще търсят от финансовите пазари рекордните 3 трлн. долара през второто тримесечие, за да осигурят необходимите средства за спасителните пакети, свързани с коронавируса. Сумата е над пет пъти повече от досегашния тримесечен рекорд, поставен в разгара на финансовата криза през 2008 г., съобщава BBC.

През цялата 2019 г. страната е заела 1.28 трлн. долара, а общият държавен дълг е вече близо 25 трлн. долара. Вашингтон одобри през миналия месец мерки за подкрепа на бизнеса, здравеопазването и домакинствата в размер на 3 трлн. долара. Одобрените спасителни мерки се оценяват на 14% от икономиката на страната. Финансовото министерство прогнозира, че ще му се наложи да осигури допълнително 677 млрд. долара за тримесечието юли-септември.

Дискусии за допълнителна помощ

В момента се водят дискусии за допълнителна помощ, въпреки че някои републиканци изразиха притеснения, че огромните разходи ще повишат държавния дълг.

Исторически САЩ се радват на ниски лихви по облигациите, които продават, за да си осигуряват нужното финансиране. Инвеститорите по целия свят приемат дълга на Вашингтон като относително нискорисков. Но дори преди пандемията от коронавирус дългът на страната се покачи до нива, които много икономисти смятат за рискови за дългосрочния растеж, тъй като разходите на правителството нараснаха повече от необходимото.

Бюджетната служба на Конгреса очаква, че правителството ще отчете рекорден бюджетен дефицит от 3.7 трлн. долара тази година, докато държавният дълг нарасна до над 100% от БВП.

Миналата седмица управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че би искал бюджетът да е бил в по-добро състояние преди пандемията. Въпреки това той каза, че разходите сега са от съществено значение за смекчаване на икономическия удар, тъй като спирането на редица бизнеси заради карантината за ограничаване разпространението на заразата е увеличило безработните в страната с най-малко 30 млн. души.

Като част от усилията за подпомагане на икономиката Фед купи облигации за над 1 трлн. долара през последните седмици. Чужди инвеститори също са исторически значими притежатели на американски дълг, като през февруари лидери са Япония, Китай и Великобритания. Увеличеното напрежение между САЩ и Китай през последните години поднови внимателния контрол на американския дълг.

Засега ниските лихви предполагат, че апетитът на инвеститорите към американския дълг остава висок, което позволява увеличаване на заемите, заяви наскоро пред BBC Алан Блиндър, професор от Принстънския университет. Но бързото увеличаване на дълга на САЩ може да постави въпроси пред инвеститорите.