🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови огнища на вируса затрудняват отварянето на световната икономика

Европейските предпазливи стъпки се сблъскват с нови инфекции в Южна Корея, Германия и Китай

Франция и още няколко страни в Европа започват поетапно да разхлабват мерките
Франция и още няколко страни в Европа започват поетапно да разхлабват мерките
Франция и още няколко страни в Европа започват поетапно да разхлабват мерките    ©  Reuters
Франция и още няколко страни в Европа започват поетапно да разхлабват мерките    ©  Reuters

Новите огнища на COVID-19 в Южна Корея, Германия и Китай показват предизвикателството, с което се сблъскват правителствата, стремящи се да разхлабят социалните ограничения. От днес милиони европейци се подготвят за постепенно отваряне на икономиките си. Франция, Испания, Дания, Норвегия и Великобритания ще премахнат някои мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, тъй като правителствата се стремят да ограничат икономическите щети.

Разхлабванията от днес

В Испания малко над половината от населението ще влезе в първата фаза на постепенното отключване, което ще позволи на баровете и ресторантите да обслужват клиенти отвън, а хората да се събират в групи до 10. Въпреки това ограниченията ще останат в най-тежко засегнатите части на страната, включително Мадрид и Барселона, съобщава Financial Times. В неделя в страната от вируса починаха 143 души, което е най-ниското ниво от два месеца.

Децата от средните училища ще се върнат в класните стаи в Норвегия, докато Дания ще разреши на магазините да отворят отново. Франция също започва процеса на отваряне, като някои от най-суровите социални ограничения - като например нужда от разрешение за излизане от дома, отпадат. Официално на повечето предприятия ще бъде разрешено да заработят, при условие че могат да поддържат правила за социално дистанциране както за персонала, така и за клиентите.

Обединеното кралство, най-засегнатата държава в света след САЩ по отношение на смъртните случаи, също ще предприеме първите предпазливи стъпки към облекчаване на мерките за блокиране тази седмица, като гражданите ще могат да правят по две разходки на открито дневно.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви в неделя, че блокирането на страната може да приключи по-рано от планираното, тъй като Рим се опитва да смекчи тежката рецесия, причинена от близо два месеца замразяване на икономиката.

Новите огнища

Докато части от Европа правят първи стъпки по разхлабване на мерките, нови огнища принуждават правителствата в други страни отново да затегнат ограниченията. Градските власти в Сеул бяха принудени да затворят барове и клубове в южнокорейската столица, след като много нови заразени бяха свързани с квартала за забавления в града. Страната отчете 34 нови случая в неделя, повечето от които са вътрешни, а не на дошли от чужбина. Така Южна Корея отбеляза рязко увеличение от предходната седмица, когато страната имаше няколко дни без инфекции.

Новото увеличение е удар по правителството в Южна Корея, което спечели международно признание за масовото тестване, високотехнологично проследяване на контакти на заразени и социално дистанциране, след като в началото на заразата беше най-голямото огнище извън Китай.

Президентът на страната Мун Джен-ин предупреди в неделя, че макар че справянето с вируса в страната е повод за национална "гордост", предстои "продължителна война".

Китайските власти също възстановиха ограниченията в град близо до границата със Северна Корея в неделя, след като откриха няколко нови случая. Освен това беше открит заразен в центъра на епидемията в Ухан, което става за пръв път от април.

В същото време в Германия се наблюдава увеличение на коефициента на репродукция - това средният брой хора, с които всеки потвърден пациент с коронавирус заразява. Според института "Роберт Кох" стойността му е достигнала 1.1 само няколко дни след като правителството на Ангела Меркел започна да отваря постепенно икономиката и да разхлабва мерките, съобщава "Дойче веле". Коефициентът се използва като индикатор за това колко бързо се разпространява болестта. В момента 10 души предават заразата на общо 11. Експертите от института много пъти са посочвали, че за да може да се говори за "затихване", коефициентът на репродукция трябва да остане под 1. "Поради покачването на тази стойност през следващите дни развитието трябва да бъде наблюдавано много внимателно", казват учените.

През миналата седмица Германия реши, че ограниченията, наложени заради новия коронавирус, ще бъдат облекчени. Условието е седмично броят на новите инфекции да не надвишава 50 на 100 хил. жители. В десет региона обаче тази норма вече беше завишена. Особено притеснителни са данните от три - Косфелд в Северен Рейн-Вестфалия (52.7), Щайнбург в Шлезвиг-Холщайн (62.4) и Грайц в Тюрингия (75.4). Поради това в Косфелд отложиха облекчаването на мерките с една седмица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1

    5 % от баласта , пардон населението на земята - фира !

    Статистика ...

    Нередност?
  • 2
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    "Нови огнища на вируса затрудняват отварянето на световната икономика. Европейските предпазливи стъпки се сблъскват с нови инфекции в Южна Корея, Германия и Китай."
    "Китайските власти възстановиха ограниченията в град близо до границата със Северна Корея в неделя, след като откриха няколко нови случая. Освен това беше открит заразен в центъра на епидемията в Ухан, което става за пръв път от април."
    "В същото време в Германия се наблюдава увеличение на коефициента на репродукция - това средният брой хора, с които всеки потвърден пациент с коронавирус заразява. Според института "Робърт Кох" стойността му е достигнала 1.1 само няколко дни след като правителството на Ангела Меркел започна да отваря постепенно икономиката и да разхладва мерките, съобщава "Дойче веле". Коефициентът се използва ката индикатор за това колко бързо се разпространява болестта. В момнте 10 души предават заразата на общо 11. експертите от института много пъти са посочвали, че за да може да може да се говори за "затихване ", коефициентът на репродукция трябва да остане под 1. "Поради покачването на тази стойност през следващите дни развитието трябва да бъде наблюдавано много внимателно", казват учените".
    "Франция и още няколко страни в Еевропа започват поетапно да рахсладват мерките".

    Нередност?
Нов коментар