Франция предлага корона облигации до 300 млрд. евро на година

Офертата на Париж е във възстановителния фонд на ЕС от пандемията така да се съберат до 900 млрд. евро за три години

Френският президент Макрон ще се опита да получи подкрепата на Германия за издаването на общ европейски дълг
Френският президент Макрон ще се опита да получи подкрепата на Германия за издаването на общ европейски дълг
Френският президент Макрон ще се опита да получи подкрепата на Германия за издаването на общ европейски дълг    ©  Reuters
Френският президент Макрон ще се опита да получи подкрепата на Германия за издаването на общ европейски дълг    ©  Reuters

Франция предлага Европейската комисия да издаде еврооблигации за финансиране на фонда за възстановяване на ЕС от последствията от коронавирус в размер на 1-2% от годишния брутен национален доход на съюза. Сумата е между 150 и 300 млрд. евро на година за срок от 2021 до 2023 г., което означава, че общата сума за периода може да достигне 900 млрд. долара. Това съобщава Reuters, като се позовава на документ, който агенцията е видяла.

Предложението идва, след като лидерите на Европейския съюз дебатират как да възстановят растежа след удара на коронавируса върху икономиката. На последната видеоконферентна среща на върха през април те одобриха спасителна програма за 540 млрд. евро, която ще започне да работи от 1 юни. Лидерите обаче прехвърлиха задачата за оформяне на възстановителен фонд, който ще бъде част от следващия седемгодишен бюджет на ЕС, на Европейската комисия. Първоначалният срок планът да бъде представен беше до 6 май, но, както обикновено става, той беше отложен. Сега амбицията е Брюксел да направи формално предложение за обновения следващ бюджет в седмицата след 18 май.

Решение за такива еврооблигации още не е взето и те срещат несъгласието на ключови държави като Германия и Холандия, докато Италия и Испания настояват за емитирането на общ дълг. Подобен отпор на Севера срещу Юга имаше и по време на дълговата криза в еврозоната.

Ключовият въпрос е как ще бъдат разпределяни средствата, набрани чрез бъдещи еврооблигации. Предишни програми на ЕК, включително т.нар. план "Юнкер" след дълговата криза и "Зелената сделка", обявена тази година, включват гаранции от ЕС за подкрепа на инвестиционни инициативи. Този тип инструменти са предпочитани от Холандия и северните държави, които смятат инвестиционните заеми за най-добрия начин за стимулиране на конкурентоспособността и растежа.

Във френското предложение към дискусията се казва: "Заеми за страните членки може да помогнат за запълване на разликата, но те трябва да са допълнение към грантове. За да се гарантира максимална добавена стойност, такива кредити трябва да са с гратисен период, много дълъг матуритет и ниска лихва... Много е важно този фонд да се създаде максимално бързо, вероятно преди да влезе в сила многогодишната финансова рамка."