🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша отложи президентските избори заради пандемията

Управляващите искаха вотът да се състои, за да може да бъде преизбран настоящият държавен глава

По време на мандата на президента Дуда Полша извърши спорни промени, включително в областта на съдебната система
По време на мандата на президента Дуда Полша извърши спорни промени, включително в областта на съдебната система
По време на мандата на президента Дуда Полша извърши спорни промени, включително в областта на съдебната система    ©  Reuters
По време на мандата на президента Дуда Полша извърши спорни промени, включително в областта на съдебната система    ©  Reuters

Полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) и нейният младши коалиционен партньор "Порозумение" се договориха за отлагане на президентските избори, които трябваше да се проведат в неделя, заради пандемията от коронавирус. ПиС искаше вотът да се състои, за да може да бъде преизбран настоящият държавен глава Анджей Дуда. Но "Порозумение" и опозицията заявиха, че партията поставя политическите си интереси пред безопасността на гражданите.

Сега изборите ще бъдат насрочени за нова дата, която да е "възможно най-скоро", и ще бъдат чрез гласуване по пощата, пише британската ВВС.

Политическа и вирусна криза

Въпросът дали да се проведе вотът изправи страната пред политическа криза на фона на кризата с разпространението на вируса. Експерти изразиха опасения, че гласуването няма да бъде прозрачно, нито пък честно, предвид това, че кандидатите прекратиха кампаниите си заради наложените карантинни мерки.

В четвъртък Дуда изрази подкрепа за решението да се отложат изборите и заяви, че се надява те да се състоят в най-скоро време. По-рано през деня долната камара на парламента даде "зелена светлина" за провеждането на вота чрез гласуване по пощата, съобщи Reuters. Новата дата обаче още не е ясна, като от ПиС посочиха, че юни е най-ранната възможност.

Много поляци почувстваха облекчение, че президентските избори в условията на пандемия се отлагат, но същевременно някои критици на правителството коментират, че не е ясно на какво законово основание управляващите са спрели неделния вот. ПиС и "Порозумение" казват, че са очаквали Върховният съд да го обяви за невалиден и да бъде обявена нова дата, но критиците смятат, че това нарушава изборните правила.

Дуда води в проучванията

По време на мандата на Дуда Полша извърши мащабни и спорни промени, включително в областта на съдебната система и медиите. Съдебната реформа е постоянен повод за сблъсъци както с опозицията, така и с ЕС. И сега опозиционните сили се страхуват, че ПиС, които подкрепят настоящия президент, се опитват да осигурят неговата победа, за да затвърдят програмата си.

В момента Дуда има голяма преднина в социологическите проучвания. Според противниците му това се дължи на редовната му поява в държавната телевизия, докато в сегашната ситуация провеждането на предизборни кампании е невъзможно. Скорошни изследвания показаха, че подкрепата за останалите кандидати в процентно отношение е едноцифрена. Някои от тях, включително Малгожата Кидава-Блонска - номинацията на центристката "Гражданска платформа", нарекоха провеждането на изборите на 10 май "преврат не само срещу демокрацията, но и срещу живота и здравето на поляците".

Все още няма коментари
Нов коментар