🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магическата формула на Качински за печелене на гласове

Детските надбавки и другите социални плащания допринасят за голямата преднина на управляващите националисти в навечерието на изборите в Полша

Водената от Ярослав Качински ПиС се възползва от гнева на бедните избиратели заради скромния им дял от икономическия напредък
Водената от Ярослав Качински ПиС се възползва от гнева на бедните избиратели заради скромния им дял от икономическия напредък
Водената от Ярослав Качински ПиС се възползва от гнева на бедните избиратели заради скромния им дял от икономическия напредък    ©  Reuters
Водената от Ярослав Качински ПиС се възползва от гнева на бедните избиратели заради скромния им дял от икономическия напредък    ©  Reuters
Опонентите на мерките ги определят като популистки и скъпи за икономиката, но те са направили живота на мнозина в страната по-добър.

Може да ги обвиняват, че са националпопулисти с авторитарни действия, но са от този тип, който изпълнява предизборните си обещания за повече социални разходи и това сплотява избирателите им. Затова на изборите за долна камара на парламента на 13 октомври управляващата в Полша "Право и справедливост" (ПиС) вероятно ще спечели поредна убедителна победа. Но и ще се изправи пред въпроси колко икономически устойчив е моделът ѝ и дали бюджетът ще издържи в момент, когато световната икономика е на ръба на рецесия.

Евроскептичната партия ограничи независимостта на съдебната система, овладя обществените медии, засили патриотичния момент в образователните програми и планира след изборите да разшири тази си политика.

В същото време помощите за семействата скочиха от 1.78% от БВП през 2015 г. на 4% сега. Минималната брутна заплата от 1750 злоти преди 4 години е планирано да стигне 2600 злоти (600 евро) през 2020 г. и 4000 злоти през 2023 г. (в средата на 2019 г. средната брутна заплата бе около 4900 злоти, или 1133 евро, а в публичния сектор достигна 5415 злоти, или 1253 евро). Пенсиите бяха вдигнати, пенсионната възраст бе намалена, а сега управляващите обещават покачване на субсидиите за земеделие и големи инвестиции за подобряване на транспорта в провинцията.

Кампанията на ПиС има и нова любима тема за сплашване - преди беше историята как 100 000 имигранти ще нахлуят и ще наложат шариата, а сега е ЛГБТ общността, която щяла да отслаби полската национална и християнска идентичност.

Големият хит - детски надбавки

Но безспорно програмата за детски надбавки е сред ключовите причини за популярността на "Право и справедливост". Това субсидиране на семейните бюджети, както и другите социални плащания са направили живота на мнозина в страната по-добър, отколкото преди идването на партията на власт през 2015 г. Тази политика е изключително важна за спечелването на индустриалните работници, на гласоподавателите в консервативните селски райони и на не толкова заможните избиратели.

Преди четири години ПиС се възползва от гнева на по-бедните поляци заради скромните им ползи от икономическия напредък след падането на комунизма, като смеси националистическа риторика с обещания за щедри социални плащания.

Пред Reuters майката на три деца Мария Колсут, която сега получава по 500 злоти (115 евро) на месец за всяко дете, обяснява, че е притеснена от спорната съдебна реформа, но и че за нея по-важна е финансовата стабилност на домакинството ѝ. Тя посочва, че вече спи спокойно, тъй като не се тревожи как ще плаща режийните сметки и ще купува дрехи. Опонентите на мярката твърдят, че е популистка и че струва твърде скъпо на бюджета и икономиката. Но ако прогнозите се сбъднат и ПиС отбележи нова категорична изборна победа, това ще позволи на партията да продължи да оформя Полша според възгледите си.

Социологическо изследване на агенция IBRiS показа, че водената от ПиС коалиция запазва най-голяма подкрепа сред електората с 44.3% от вота, а основният й съперник - центристката "Гражданска коалиция", ще получи 22.7%. Трети е левият блок "Левица" с 13.8%.

За тази внушителна преднина си има причина – разходите за социална защита на 2.7 млн. семейства, започнали от 2016 г. Според анализатори те са подкрепили - поне в краткосрочен план - икономиката чрез повишено потребление.

"Детските надбавки и социалните плащания са основната причина за популярността на ПиС. Партията измисли идеята за полски модел на "работническа държава", която много се харесва по две причини. Първо, защото е базирана на директни трансфери към хората, а не например върху ефективни обществени услуги като здравеопазване и образование. Второ, защото тази тема бе неглижирана при предишните правителства, а поляците силно искаха да усетят, че берат плодовете на икономическата трансформация. Това е основният елемент от магическата формула на ПиС да привлича избиратели и е много по-важно от цялата евроскептична идеология на партията", казва пред "Капитал" Пьотр Бураш от варшавския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR).

На този фон теми като спорната съдебна реформа, станала причина за конфронтацията с Брюксел, изглеждат далечни за много избиратели. "Внезапно хората се чувстват у дома в собствената си страна – нещо, което не са чувствали преди или са чувствали, че към тях се отнасят несправедливо", посочва пред Reuters Павел Марчевски, икономист от Stefan Batory Foundation в Полша.

Политиката на спазените обещания

ПиС изповядва свой вид католически национализъм, но проевропейските и либерални опозиционни партии трябва да приемат една неприятна за тях истина. "Правителството може да е авторитарно, но е и популярно. Четири години то демонстрира огромен ангажимент към по-малко заможните. И е възприемано като нещо рядко от многото поляци със скромни доходи, а именно като политическа партия, която спазва обещанията си", обобщава анализ на Observer.

Програмата за детските надбавки бе представена като патриотична и изграждаща нацията мярка, бореща се със спадащата раждаемост в страната. Опонентите ѝ смятат, че това е доста прозрачен начин да се подкупват гласоподаватели. Но ето какво означава програмата на практика – семейство с три деца получава допълнително 345 евро всеки месец. Което означава повече почивки, повече извънкласни дейности, по-качествени дрехи.

ПиС не дава много подробности за управленските си планове, ако спечели изборите. Но е заявявала, че съдебната реформа трябва да бъде завършена (включително с отмяна функционалния имунитет на съдии и прокурори), полски капитали трябва да притежават повече медии (което напомня, че така постъпи Виктор Орбан в Унгария) и трябва да се изгради мрежа от музеи за "стратегическото значение на Полша".

Опозицията обвинява партията, че се бетонира във властта, а някои икономисти предупреждават, че социалните разходи представляват риск за икономиката. Но в крайна сметка на 13 октомври полските избиратели са тези, които ще решат, а значителна част от тях изглеждат доволни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Детските надбавки не са като помощите за безработица - рано или късно те се отплащат. Това е много подходяща политика за държава с история на емиграция и растяща икономика. Приходите се увеличават, намалява се емиграцията, а постоянно растящите приходи в бюджета подкрепят всичко това.

    Като добавим към икономическите ползи и патриотичното образование и борбата с ЛГБТ пропаганда - това е едно добро управление.

    Жалко е, че покрай всичко това унищожават демократичните устои на страната. Въпреки това трябва да напомним, че всяка партия с демократични ценности можеше да предприеме изброените политики, вместо да си губи гласоподавателите в полза на Качински.

    Нередност?
  • 2
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • + 5

    В какво точно се състои “авторитаризма” на ПиС? Че те са девици пред ГЕРБ! Колко от политическите и икономическите им врагове са в ареста? На 112 място ли са по свобода на медиите? Има ли линч върху съдии на личностна основа?

    Нередност?
Нов коментар