Балотаж между Дуда и кмета на Варшава ще определи новия полски президент

Обединената опозиция има сериозни шансове за успех на 12 юли

Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост".
Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост".
Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост".    ©  Reuters
Дуда е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост".    ©  Reuters

Полският президент Анджей Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", води в първия кръг на президентските избори. Според резултатите при преброени 99.78% от бюлетините той получава 43.67% от вота, но това е под необходимите 50%, за да избегне втори тур на 12 юли. Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа", е втори с 30.34%.

Победата на балотажа за Дуда е ключова за намерението на "Право и справедливост" да затвърди своята социално-консервативна програма, включително защитата на традиционните семейни ценности от това, което партията нарича "идеология на ЛГБТ", пише Reuters. Изходът от надпреварата с Тшасковски има потенциала да трансформира връзките на Полша с ЕС, които са обтегнати заради предприетите съдебни реформи, нарушаващи според Брюксел демократичните стандарти.

Напрегнат балотаж

Вторият тур на 12 юли се очертава напрегнат, като две социологически проучвания, оповестени късно в неделя, дават преднина на Дуда от под 2 процентни пункта след две седмици. Управляващите представят настоящия президент като защитник на техните щедри социални програми, които им помогнаха да спечелят парламентарните избори през 2015 и 2019 г. Но подкрепата за Дуда започна да намалява в седмиците преди изборите след по-късното включване на Тшасковски, което стимулира много гласоподаватели, искащи да се сложи край на захлаждането на отношенията с ЕС.

"Гражданска платформа" смени своя изоставащ кандидат с Тшасковски, след като вотът беше отложен със седем седмици заради коронавируса. Кметът на Варшава обещава да възстанови добрите връзки на страната с Брюксел.

Затруднения за "Право и справедливост"

Ако спечели на балотажа, Тшасковски ще разполага с ограничени възможности да насочва курса на политиката, но ще може да налага вето на предлагано от правителството законодателство. Така ще може да блокира затвърждаването на спорните съдебни реформи, които според ЕС политизират съдебната система в страната.

Възможно е победата на Тшасковски да подкопае крехкото мнозинство на "Право и справедливост" в парламента. Управляващите може да се окажат принудени да водят кабинет на малцинството или дори да отидат на предсрочни избори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    Ако ЕС не ни набутваше ЛГБТ толерантност и либерастия постоянно, нямаше какво да държи като лепило консервативния електорат за подобни популисти и русофили.

    Нередност?
Нов коментар