Управляващите в Полша отхвърлят отлагането на президентските избори заради коронавируса

Техният кандидат и настоящ президент Анджей Дуда води в предизборните проучвания

Скорошно изследване дава на Дуда подкрепа 65% на първи тур, макар че избирателната активност се очаква да бъде 31%
Скорошно изследване дава на Дуда подкрепа 65% на първи тур, макар че избирателната активност се очаква да бъде 31%
Скорошно изследване дава на Дуда подкрепа 65% на първи тур, макар че избирателната активност се очаква да бъде 31%    ©  Reuters
Скорошно изследване дава на Дуда подкрепа 65% на първи тур, макар че избирателната активност се очаква да бъде 31%    ©  Reuters

"Днес в Полша нямаме друга задача освен битката с епидемията и нейните последици. В тези условия организирането на президентски избори би било криминално действие." С тези думи основният кандидат за президент на полската опозиция Малгожата Кидава-Блонска обяви прекратяването на кампанията си в знак на протест срещу отказа на правителството да отложи вота за държавен глава на 10 май заради разпространението на коронавируса.

Кидава-Блонска от центристката и проевропейска опозиционна "Гражданска платформа" допълни, че ако изборите не бъдат отложени, трябва да бъдат бойкотирани. Но управляващата националконсервативна партия "Право и справедливост" не отстъпва, пише Politico.

Качински нарича отлагането "атака по конституцията"

Настоящият президент Анджей Дуда, който е съюзник на "Право и справедливост", води в социологическите проучвания. Помагат му както честите по време на криза обществени настроения за сплотеност и обединение около управляващата партия, така и затрудненията при провеждането на предизборните кампании от страна на опозиционните кандидати на фона на въведените ограничителни мерки заради пандемията. Скорошно изследване дава на Дуда подкрепа 65% на първи тур, макар че избирателната активност се очаква да бъде 31%. Но ако вотът бъде отложен, прогнозите са за 44% подкрепа.

"Право и справедливост" настоява, че изборите могат да се състоят, след като рестрикциите заради коронавируса изтекат на 11 април. Председателят на партията Ярослав Качински дори коментира, че "тези, които твърдят обратното, са водени от собствените си интереси, което по същество е атака по конституцията". Но здравни експерти се притесняват, че вотът ще доведе до скок на заразените, както стана във Франция при провеждането на местните избори на 15 март.

Дуда е с по-мека позиция

Полша предприе ранни мерки за изолация в сравнение с други страни и в момента случаите на заразени са 1862, а починалите са 22 души. Но се очаква кризата да се задълбочи през идващите седмици. Освен това специалисти предупреждават, че данните не са съвсем точни, тъй като страната не провежда толкова тестове, колко други държави в ЕС.

Самият Дуда коментира, че се надява вотът да може да се проведе "спокойно". Но допълни: "Ако епидемията все още върлува и имаме същите ограничения като сега, тогава смятам, че датата на президентските избори няма да е устойчива." Засега Европейската комисия се въздържа от позиция. Тя коментира, че "страните членки трябва да решат сами дали да отложат планирани избори в сегашната ситуация".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Опозиционни Малгожатини пируети.

    В ситуация на война -като с к-психозата, - колкото и келяви да са правителствата, те се възприемат от шашардисаното стадо като единствената опора. Ако ще маршал Пилсудски да извади партията на Туск, няма да стигне и до балотаж на избори в тая ситуация.

    В БГ Борисов за 2 седмици паника е качил рейтинг от 25 на 70 % одобрение!
    Болно време. Психически болно...

    Нередност?
Нов коментар