🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания ще осигури минимален доход за 850 хил. бедни домакинства

Програмата на лявото правителство предвижда 3 млрд. евро на година за целта

Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа заедно с Великобритания, Италия и Франция
Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа заедно с Великобритания, Италия и Франция
Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа заедно с Великобритания, Италия и Франция    ©  Reuters
Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа заедно с Великобритания, Италия и Франция    ©  Reuters

Испанското правителство подготви програма за осигуряване на минимален доход на най-бедните граждани, която трябва да бъде одобрена през тази седмица. В началото тя ще обхване 850 хил. домакинства, или общо 2.5 млн. души, обясни министърът на социалната сигурност Хосе Луис Ескрива. За целта годишно ще бъдат харчени 3 млрд. евро.

Английското издание на в. El Pais отбелязва, че в сравнение с други развити страни Испания има по-голям проблем с бедността. Данните показват, че 21.5% от населението е изложено на риск от бедност в сравнение със средно 17% в еврозоната. А политиките, които съществуват за решаване на проблема, не са били ефикасни.

Коалиционното правителство на Социалистическата партия (PSOE) и младшия партньор Unidas Podemos се стреми да облекчи ситуацията със схема за гарантиран минимален доход. "Целта е на тази схема за минимален доход е да се изкорени крайната бедност, която е голям проблем в Испания", обяснява Ескрива.

Условията на програмата

Много от детайлите на програмата вече са известни. Схемата ще гарантира минимален доход за домакинствата според семейното им положение. Най-малката сума ще бъде за възрастни, които живеят сами - 462 евро на месец. Най-високата сума ще бъде 1015 евро. За всяко дете или възрастен, за когото се полагат грижи, ще се дават допълнителни средства. Но схемата предвижда да допълни семейните доходи до тези нива, а не да изплаща цитираните суми.

За да отговарят на условията, кандидатите ще трябва да са навършили пълнолетие и да са под 65 години. Предвижда се подборът да бъде на базата на данъчните декларации на гражданите, но източници от социалното министерство твърдят, че се опитват да намерят по-актуални данни за доходите, за да се включат и тези, които са пострадали от икономическите последици от кризата с коронавируса. Активите, които притежават гражданите, също ще бъдат взети под внимание, но в оценката няма да влиза жилището, което обитават кандидатите.

Схемата за гарантиран минимален доход няма да бъде единствената помощ в Испания, насочена към борбата с бедността. Всички региони, които по силата на конституцията имат правомощия за социално подпомагане, предлагат свои социални схеми. Те достигат около 300 хил. домакинства, но разпределението им е много неравномерно по региони.

Ще се обезкуражат ли хората да работят

"По отношение на ефектите за преразпределение може би ще надминем другите подобни схеми в Европа, защото нашата е по-модерна, по-центрирана и би трябвало да бъде по-ефективна по отношение на преразпределението", казва министърът. Тя би могла да служи като допълнение към много ниски заплати, особено в сивия сектор. Освен това може да изкара на светло част от него, тъй като гражданите ще бъдат задължени да информират данъчните власти за доходите си.

Според социалния министър наличието на този доход няма да обезкуражи хората да работят. "Сравнимо е с това да получаваш заплата. В Испания много от работниците печелят много, много ниски заплати."

Европейският съвет е препоръчвал на страната да приложи програми за подкрепа на доходите с аргумента, че сега помощ получават само 20% от нуждаещите се.

Ще има ли европейски минимален доход

Правителствата на Португалия, Испания и Италия призоваваха наскоро за създаването на европейска система за минимален доход. Предложението им беше публикувано във в. Público и е подписано от португалския министър на труда Ана Мендес Годиньо, министърът на социалните права на Испания Пабло Иглесиас и италианския трудов министър Нунция Каталфо. Според тях е нужна обща система за минимален доход за борба с бедността и социалното изключване.

Трите държави уточняват, че става въпрос не за минимален доход, ограничен до оцеляването или до границата на бедността, а по-скоро за правна рамка, която да позволява на всички държави да определят минимален доход, адекватен на стандарта и начина на живот на гражданите им.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uqe27648638 avatar :-|
    uqe27648638
    • + 1

    Остава неясно как ще накарат работниците от сивия сектор да декларират доходите си. Кое точно ще ги мотивира, вместо да ги скрият и да получат повече от държавата?

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Ей колко лесно било.. вярно над 2 трилиона дълг имат ама голяма работа, ще добавят още няколко стотин милиарда. Хубаво е когато държавата си има неизчерпаема печатница на пари. Другите нека се стискат и да поддържат балансирани бюджети - развитите държави правят каквото си искат.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Дай грантове на социалистите, че да ги подарят на някой друг. Тези пари ще се изядат и изпият, а полза ще има само за фабриките, които ще поемат потреблението.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Няма проблем, ЕС излиза с грантове. Всичко ще е наред, инвестициите кучета ги яли.

    Нередност?
Нов коментар