ЕК предлага възстановителен фонд от 750 млрд. евро

Бюджетът на съюза за следващите седем години ще е около 1.1 трлн. евро

ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза
ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза
ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза    ©  Reuters
ЕК представя предложението си за новия бюджет на съюза    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) предлага възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро - 500 млрд. безвъзмездни средства и 250 млрд. заеми, за да стимулира икономическия растеж след кризата в резултат на пандемията от коронавиус. Това съобщава Reuters, като в момента ЕК представя предложението си в Европейския парламент.

Размерът на фонда е с 50% повече от първоначалната идея на лидерите на Франция и Германия.

Според предложението Италия и Испания - двете най-тежко засегнати от пандемията страни, ще получат значителна част от сумата. От общо 750 млрд. евро във фонда Италия ще получи 173 млрд., от които 82 млрд. безвъзмездни средства, а 91 млрд. - заеми. Испания може да получи общо 140 млрд. - 77 млрд. грантове и 63 млрд. заеми.

Предложението е тези пари - както искаха и германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, да се наберат на капиталовите пазари. По този начин ЕК ще поеме дълг от името на съюза, който трябва да се изплати до 2058 г. За връщането на този дълг ще се използват бъдещи собствени средства, заложени в новата Многогодишна финансова рамка. Според два източника на агенцията ЕК ще предложи общият бюджет на съюза за 2021 - 2027 г. да бъде около 1.1 трлн. евро (сегашният е 1.09 трлн.).

Нужно е одобрение от всички страни

Планът за възстановителния фонд не е окончателен, като предложението трябва да бъде одобрено от всички страни-членки на ЕС. В края на миналата седмица "пестеливата четворка" в ЕС - Нидерландия, Австрия, Финландия и Дания, обяви, че е против даването на грантове и настоява средствата да се отпускат като заеми.

Комисията се надява възстановителният фонд да е готов формално в началото на следващата година, но първите средства да се насочат към страните от съюза още през септември. Това означава, че макар фондът да е замислен като част от следващия 7-годишен бюджет, би трябвало да започне да набира средства още тази година.

Германия, която поема председателството на Съвета на ЕС в началото на юли, ще има "централна роля" в търсене на компромис по този въпрос. Тепърва ще стане ясно и как ще се определят вноските във фонда на отделните страни.

Притесненията

Половин трилион евро безвъзмездни средства са в съответствие с желанията на двете най-големи икономики на ЕС - Франция и Германия, въпреки че някои държави биха предпочели пакетът за възстановяване да включва само заеми.

Заемът, който ЕК ще осигури от пазарите, ще трябва да бъде възстановен - това означава по-високи национални вноски в бюджета на ЕС в бъдеще или нови данъци, определени от Брюксел.

Комисията предложи възможности за нови приходи в европейския бюджет под формата на данък върху пластмасата, пренасочване на средства от схемата за търговия с въглеродни емисии, данък върху цифровите услуги и такса при внос на стоки, произведени в страни с по-ниски екологични стандарти.

Възможностите пред България

Според предложението и оценката в работния документ на Европейската комисия нетният ефект за България от фонда с общ обем 750 млрд. евро е положителен и достига 11.7 млрд. евро, или 19.3% от местния БВП, което би я наредило по този показател втора след Хърватия като голям реципиент спрямо размера на икономиката й.

При вноска от 3.3 млрд. евро страната ще получи 15 млрд. под формата на грантове и заеми, по 25% годишно през периода 2021 - 2024 г., става ясно от доклада на ЕК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар