🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната се оттласква от дъното през май

Икономиката на валутния съюз обаче остава далеч от нормалното

Разхлабването на мерките вдъхват оптимизъм на бизнеса в Европа
Разхлабването на мерките вдъхват оптимизъм на бизнеса в Европа
Разхлабването на мерките вдъхват оптимизъм на бизнеса в Европа    ©  Reuters
Разхлабването на мерките вдъхват оптимизъм на бизнеса в Европа    ©  Reuters

Опустошителният ефект на пандемията върху икономиката на еврозоната е продължил и през май в резултат на наложените ограничения за разпространението на вируса. Данните за мениджърските поръчки (PMI) показват, че бизнес активността през месеца се оттласква от дъното през април, но все още е далеч от отбелязването на растеж.

След като се срина до рекордно дъно от 13.6 пункта през април, общият индекс, измерван от консултантската компания IHS Markit, се възстанови до 30.5. Подобен ръст отчитат и показателите за услугите и промишлеността. До нивото от 50 пункта, което разделя спада от растежа, обаче има още доста път.

Свеж полъх в Германия

Бизнесът в най-голямата европейска икономика - Германия, също отчита оптимизъм. Свиването на активността на частния сектор се е забавило през май с разхлабването на ограничителните мерки.

Композитният индекс на мениджърските поръчки в страната, измерван от IHS Markit, проследяващ производството и услугите, които заедно представляват над две трети от икономиката, се е повишил до 31.4 пункта след рекордното понижение до 17.4 през април.

Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакваха по-голямо нарастване на индекса до 34.1 пункта. За трети пореден месец индексът е под 50 пункта. "Спадът на активността значително е отслабнал след пика на ограничителните мерки през април, но все още сме далеч от обичайното състояние, а пътят към възстановяването остава неясен", отбелязва икономистът от IHS Markit Фил Смит.

Във Франция индексът на мениджърските поръчки също нараства - от 11.1 до 30.5 пункта. Показателят се подобрява и във Великобритания, която в момента преговаря с ЕС за търговските отношения след Brexit.

Дълго възстановяване

Всички показатели обаче остават дълбоко под 50 пункта, която разделя свиването от растежа. Притокът на нов бизнес все още намалява, поръчките на компаниите са под натиск, а работните места се съкръщават с безпрецедентна скорост.

Според главния икономист на IHS Markit Крис Уилямсън търсенето в еврозоната вероятно ще остане изключително слабо за продължителен период. Това ще окаже допълнителен натиск върху компаниите да правят по-агресивни съкращения на работните места, след като държавните мерки за поддържане на заетостта спрат да действат. "Икономиката на региона може да се свие с почти 9% през 2020 г., а пълното възстановяване може да отнеме няколко години", смята Уилямсън.