🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп настоява за по-строг контрол на социалните медии

Очаква се да бъде преразгледан законът, защитаващ Facebook и Twitter от отговорност за постовете на потребителите

"Републиканците усещат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове", коментира Тръмп
"Републиканците усещат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове", коментира Тръмп
"Републиканците усещат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове", коментира Тръмп    ©  Reuters
"Републиканците усещат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове", коментира Тръмп    ©  Reuters

Американският държавен глава Доналд Тръмп ще разпише в четвъртък президентска заповед относно социалните медии. Той ще нареди преразглеждане на закон, защитаващ Facebook, Twitter и Google от отговорност относно материалите, които публикуват потребителите, пише Reuters, позовавайки се на проектозаповедта. Това може да доведе до завеждането на повече дела срещу технологичните компании.

Малко по-рано Тръмп заяви, че ще затвори сайтове, които обвини, че заглушават привържениците на консерваторите. Това се случва часове след разразил се скандал с Twitter, тъй като компанията реши да отбележи туит на президента с предупреждение към читателите да проверят достоверността му.

Какво включва заповедта

Президентската заповед ще изиска от Федералната комисия по комуникацията да представи регулации относно федерален закон, според който онлайн платформите са изключени от отговорност за материалите, публикувани от потребителите. Комисията ще трябва да проучи дали действията, свързани с редактирането на съдържанието от социалните медии, трябва да доведат до отпадане на защитата за платформите по силата на федералния закон. Ще трябва да се провери и дали социалните медии използват двусмислени политики, за да модерират съдържание, и дали тези политики не противоречат на условията на услугата.

Службата по дигитална стратегия на Белия дом ще трябва да установи механизъм, с който ще се помогне на гражданите да докладват случаи на цензура в интернет. Чрез механизма тези случаи ще бъдат предавани на Федералната комисия по търговията, която ще "обмисли дали да предприеме мерки".

Президентската заповед ще поиска от главния прокурор да сформира работна група, която ще разгледа дали се спазват щатските закони, забраняващи на платформите да извършват пристрастни и измамни действия. Ще бъдат преразгледани и федералните разходи за онлайн реклама, за да се гарантира, че платформите не ограничават свободата на изразяване.

Взаимни обвинения в цензура

"Републиканците усещат, че социалните медии напълно заглушават консервативните гласове. Силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди да позволим това да стане. Големите технологични компании правят всичко според значителните си сили, за да цензурират предварително президентските избори през ноември тази година. Ако това стане, ние вече няма да разполагаме със свободата си", коментира по-рано Тръмп.

Пред Fox News основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че цензурирането на платформите не е "правилната постъпка" от страна на правителство, което се оплаква, че е цензурирано.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    messera avatar :-?
    Willy Messerschmitt
    • + 3

    Узаконена цензура ли иска ...папагала???

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Възможно ли е? Това ли е Америка? Дотам ли я докараха американците - Първата поправка в Конституцията неслучайно е на първо място. Ще позволят ли на този самзабравил се клоун да угаси факела на статуята на Свободата? Не мога да повярвам.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Мисля, че много грешно сравнявахме Тръмп с Бойко. Човекът се държи като типичен Гешев. Американският Гешев.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

    Не цензура, иска да е недосегаем. Спират му туита и размахва тоягата. Това е плачевно, а го чака и втори мандат. Както е тръгнал, очаквам да посегне и на лимита за 2 мандата.

    Нередност?
Нов коментар