Водещи производители на автомобили съдят САЩ заради митата върху китайски части

Tesla е последната компания, която търси правата си и иска да й бъдат възстановени платени суми

Илън Мъск иска митата да бъдат отменени, а платените досега суми да бъдат "възстановени с лихва".
Илън Мъск иска митата да бъдат отменени, а платените досега суми да бъдат "възстановени с лихва".
Илън Мъск иска митата да бъдат отменени, а платените досега суми да бъдат "възстановени с лихва".    ©  Reuters
Илън Мъск иска митата да бъдат отменени, а платените досега суми да бъдат "възстановени с лихва".    ©  Reuters

Основните производители на автомобили в света водят дела срещу американското правителство за наложените мита върху вноса на китайски части. Tesla е последната компания, която която се противопоставя на митата, въведени от администрацията на Тръмп, и изисква възстановяване на платени за тях суми, съобщава BBC.

САЩ и Китай си наложиха взаимно мита върху стоките и услугите като част от търговска война, която водят. Напрежението между Вашингтон и Пекин бързо ескалира през последните седмици, главно заради технологичните компании.

През последните няколко дни са били заведени редица дела от производителите на автомобили в базирания в Ню Йорк Съд за международна търговия (Court of International Trade).

Mercedes-Benz обвини в декларация Вашингтон в "преследване на безпрецедентна и неограничена търговска война, засягаща над 500 млрд. долара внос от Китай". Tesla определи тарифите като "произволни, капризни и злоупотреба с преценка". Основателят на компанията за електрически автомобили Илън Мъск иска митата да бъдат отменени, а платените досега суми да бъдат "възстановени с лихва".

Търговскатавойна

Двете най-големи икономики в света започнаха търговска война през 2018 г. Американският президент Доналд Тръмп отдавна обвинява Китай в нелоялни търговски практики и кражби на интелектуална собственост. Китай пък смята, че САЩ се опитват да ограничат възхода на страната като глобална икономическа сила.

В началото на тази година двете страни подписаха първата фаза от търговската сделка, която частично разреши спора. Вашингтон се отказа от мита за внос на китайски стоки в размер на 160 млрд. долара, голяма част от тях потребителска електроника.

Оттогава обаче напрежението между двете нации нарасна значително. По-рано този месец Световната търговска организация (СТО) постанови, че митата, наложени от САЩ върху китайски стоки, са "несъвместими" с правилата за международна търговия. СТО заяви, че САЩ не са предоставили доказателства, че твърденията им за несправедлива кражба на технологии в Китай и държавна помощ оправдават митата. САЩ обаче заявиха, че СТО е "напълно неадекватна" със задачата да се изправи срещу Китай.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър обяви, че на САЩ "трябва да бъде позволено да се защитават от нелоялни търговски практики".