🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа леко се отваря

Страните облекчават част от ограничителните мерки за пътувания, българите могат да се движат до над 10 държави от съюза

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това не означава, че те ще се върнат към безпрепятствено пътуване.
От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това не означава, че те ще се върнат към безпрепятствено пътуване.
От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това не означава, че те ще се върнат към безпрепятствено пътуване.    ©  Reuters
От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това не означава, че те ще се върнат към безпрепятствено пътуване.    ©  Reuters

Страните в Европейския съюз (ЕС) облекчават от понеделник някои ограничителни мерки по границите след наложената карантина заради коронавируса. Испания обаче остава затворена, а запазените ограничения на други места и проверките показват, че пътуванията ще бъдат далеч от нивото преди пандемията.

От днес българските граждани могат да пътуват свободно до Гърция, както и до още над 10 страни от съюза. На обяд стана ясно, че от българската страна преди граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата-Промахон" се образувала километрична опашка. Чакащи са само леки автомобили с туристи от различни страни, докато товарните преминават в аварийната лента.

Миналата седмица еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон призова страните от Шенген да премахнат контрола по вътрешните граници до днес, за да позволят постепенно повторно отваряне за други държави от юли. В шенгенската зона, в която влизат 22 страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, пресичането на границите става без проверки. Границите обаче бяха до голяма степен затворени преди три месеца заради пандемията, като изключенията бяха за превоз на стоки и важни сезонни работници.

Остават и ограничения

От Исландия до Гърция много ограничения за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това не означава, че те ще се върнат към безпрепятствено пътуване, отбелязва Reuters. Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни с изключения за някои испански острови. На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива.

Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като "оранжеви" или "червени" държави като Португалия и Швеция.

Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и от Швеция, при условие че имат резервация за поне 6 нощувки.

Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция.

Германия отменя от днес за повечето европейски страни глобалните предупреждения за пътуване, наложени преди три месеца. Все пак за германците остават в сила предупрежденията за пътуване до четири страни от ЕС и шенгенската зона - Испания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Испания, Норвегия и Финландия не са включени в отмяната на предупрежденията за пътуване, защото удължиха своите забрани, а Швеция е единствената страна в ЕС, в която се смята, че пандемията не е достатъчно овладяна, за да може да бъде отменено предупреждението за нея.

Австрия спира тестовете на границата

Много други европейски страни също променят политиката си от днес. След като отвори границите си за повечето свои съседи през първата седмица на юни, Австрия спира карантините и тестовете за коронавируса по отношение на други държави от ЕС и нечленуващи в общността северни страни.

Остават обаче ограниченията за пътуване за Швеция, Испания, Португалия и Великобритания, а има и предупреждение за пътуване до епицентъра на заразата в Италия - област Ломбардия.

Швейцария отменя ограниченията за влизане за всички страни от ЕС и Великобритания, а също за Лихтенщайн, Норвегия и Исландия.

Пътят къмГърцияе открит

След седмици на ограничен режим само за някои категории пътници в Гърция ще могат да влизат и туристи от България. Страната започва международния туристически сезон и от днес в 12 ч. ще пропуска без карантина през границата си. Според проучване, публикувано в гръцките медии, над 60% от хотелите в страната в момента не работят, а поне 50% от сезонните заети в сектора са безработни. Влиянието на възобновяването на полетите от чужбина все още е неясно и хотелите остават в изчаквателна позиция.

Според българското външно министерство по преценка ще се предоставя анкетна карта за попълване на три имена и дестинация.

Гърция ще прави тестове за коронавирус само на произволен принцип и 14-дневната карантина ще влиза в сила единствено за случаите, при които е дадена положителна проба. Министерството препоръчва връщане в България, ако на границата е дадена положителна проба. Също така Гърция се отваря за международни полети, но те ще са само от летищата в Атина и Солун от 1 юли.

Външното министерство потвърди също така, че страните, до които български граждани могат да пътуват свободно от понеделник, са още Белгия, Франция, Люксембург, Словения, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Италия и Швеция. Повечето от тях отварят границите си за групи държави, в които фигурира България заради сравнително малкия брои новозаразени на дневна база. Според предварителната информация се очаква Хърватия също да отвори границите си за ЕС днес или утре.

ЕК откри сайт за проверка на условията за пътуване в Европа

Европейската комисия представи днес сайт, в който пътуващите в ЕС могат да проверят какви са условията в държавата, към която са се насочили. Сайтът е на адрес https://reopen.europa.eu/bg.>

Предвижда се данните да бъдат постоянно обновявани и да бъдат подавани от държавите в ЕС. В сайта може да се провери какви са ограниченията за пътуване с различни превозни средства, както и условията за престой или транзитно преминаване.