🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската индустрия се възстановява, но под очакванията

Потребителите през май са останали предпазливи

Глобалните лидери внимателно наблюдават случващото се в Китай, за да преценят колко време ще е нужно на страните им да се съвземат, когато рестартират икономиките си.
Глобалните лидери внимателно наблюдават случващото се в Китай, за да преценят колко време ще е нужно на страните им да се съвземат, когато рестартират икономиките си.
Глобалните лидери внимателно наблюдават случващото се в Китай, за да преценят колко време ще е нужно на страните им да се съвземат, когато рестартират икономиките си.    ©  Reuters
Глобалните лидери внимателно наблюдават случващото се в Китай, за да преценят колко време ще е нужно на страните им да се съвземат, когато рестартират икономиките си.    ©  Reuters

Китайските предприятия са увеличили производството за втори пореден месец през май, след като страната се отърсва от щетите от карантината заради коронавируса. Данните от понеделник показват трайно свиване на продажбите на дребно и инвестициите, което е знак, че много сектори все още се борят с последиците от блокирането във втората по големина икономика в света по-рано тази година, съобщава Reuters.

Глобалните лидери внимателно наблюдават случващото се в Китай, за да преценят колко време ще е нужно на страните им да се съвземат, когато рестартират икономиките си. Според анализатори в Китай продължават да се наблюдават признаци на подобрение - от увеличеното производство на стомана и продажбите на автомобили до отварянето на повече индустриални паркове. Въпреки това опасенията за втора вълна от инфекции сега хвърлят тъмен облак над перспективите за възстановяване.

"Индустриалното производство като цяло се подобрява, но все още има доста трудности и несигурност", казва в изявление Джан Юан от Националното статистическо бюро.

Разминаване с очакванията

Индустриалното производство е нараснало до 4.4% през май спрямо година по-рано, което е най-големият ръст от декември насам, показват официалните данни. Анкетирани от Reuters анализатори очакваха увеличение с 5% след повишението от 3.9% през април, което беше първото покачване след появата на вируса в Китай в края на миналата година. Но сривът на поръчките за износ на фона на глобалните мерки за блокиране е направило предприятията по-зависими от вътрешното търсене, което се възстановява с по-бавни темпове.

Продажбите на дребно са намалели за четвърти пореден месец. Понижението от 2.8% е по-малко от спада през април от 7.5%, но е над очакванията за 2%. Загубата на работни места и опасенията от втора вълна на зараза накараха потребителите да бъдат предпазливи.

"Все още има ограничения в някои зони на търсене. Хората остават притеснени, не пътуват много и не посещават кина. Освен това има някои атаки на вируса, които ще окажат известно влияние върху потреблението", казва Танг Джанвай, старши икономист в Bank of Communications в Шанхай.

Инвестициите в дълготрайни активи са намалели с 6.3% за януари - май спрямо същия период на миналата година. Очакванията бяха за свиване с 5.9% след отчетеното понижение от 10.3% през първите четири месеца на годината.

Както в миналото, Пекин и сега залага на по-високите разходи за инфраструктура за възстановяване на икономиката, а металургичните заводи работят с над 92% от капацитета. Инвестициите в основен капитал в частния сектор, които представляват 60% от общите, са намалели с 9.6% за петте месеца в сравнение със спад от 13.3% за първите четири месеца на годината.

Други данни показват, че инвестициите в недвижими имоти намаляват с 0.3% през януари - май спрямо година по-рано, много по-малко, отколкото в предишните месеци.

Прогнози за растеж

Брутният вътрешен продукт на Китай се сви с рекордните 6.8% през първото тримесечие. Изтъквайки несигурните перспективи, правителството за първи път от 20 години не си постави цел за растеж. От статистическата служба заявиха, че китайската икономика все още не се е върнала към нормалното и външните рискове явно са се увеличили. Тепърва ще се очаква възстановяване през юни, за да може икономиката да отчете нарастване през текущото тримесечие.

Някои анализатори виждат в производствените данни оптимистични перспективи за икономиката и предвиждат БВП на страната да се върне към умерен растеж през второто тримесечие, подпомогнат от възстановяването на инвестициите в имоти.

Други обаче все още смятат, че има рискове, тъй като слабата заетост тежи върху потреблението. Икономистите от банка ING поддържат прогнозите си за спадане на БВП с 3.1% през второто тримесечие и 1.5% през 2020 г.