🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед прогнозира ниски лихви поне до края на 2022 г.

Централната банка очаква американската икономика да се свие през тази година с 6.5%

Председателят на Фед Джером Пауъл определи доклада за работната сила като приятна изненада, но смята за твърде рано да се смята, че възстановяването ще бъде по-силно от очакваното
Председателят на Фед Джером Пауъл определи доклада за работната сила като приятна изненада, но смята за твърде рано да се смята, че възстановяването ще бъде по-силно от очакваното
Председателят на Фед Джером Пауъл определи доклада за работната сила като приятна изненада, но смята за твърде рано да се смята, че възстановяването ще бъде по-силно от очакваното    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл определи доклада за работната сила като приятна изненада, но смята за твърде рано да се смята, че възстановяването ще бъде по-силно от очакваното    ©  Reuters

Федералният резерв (Фед) прогнозира, че основната лихва, която в момента е близо до нула, ще се запази поне до края на 2022 г., тъй като ще са нужни години, преди безработицата да намалее до нивата преди пандемията от коронавирус. Фед очаква американската икономика да се свие с 6.5% тази година, а безработицата да спадне до 9.3% и смята, че ще са нужни продължителни усилия за преодоляване на икономическия шок, предизвикан от вируса.

В изявлението за политиката си след края на заседанието в сряда вечерта Федералният комитет за отворения пазар обявява, че е "ангажиран да използва пълния набор от инструменти за подкрепа на американската икономика в това предизвикателно време" и ще поддържа лихвите близо до нула, докато не стане "уверен, че икономиката е издържала на последните събития".

По време на последвалата пресконференция председателят на Фед Джером Пауъл заяви: "Не мислим за повишаване на ставките. Ние дори не мислим да мислим за повишаване на ставките", съобщава Financial Times.

Това означава, че Фед ще трябва първо да се убеди, че икономиката се е отърсила от събитията около пандемията и е на път да постигне целите си за заетостта и стабилността на цените.

Първи прогнози

Икономическите прогнози на Фед бяха първите от миналия декември, когато заразата още не беше достигнала до САЩ. След удара на пандемията върху производството и заетостта средната прогноза на Фед е за възстановяване през 2021 г. - икономически ръст от 5% и намаление на безработицата до 6.5%.

Всички освен двама членове на ръководството на Фед прогнозираха, че основният лихвен процент ще остане близо до нула до 2022 г. Медийната прогноза за базовата инфлация е 1% за тази година, 1.5% догодина и 1.7% през 2022 г. - под целта от 2% на централната банка.

Според Марк Кабана от Bank of America Фед иска да направи всичко възможно, за да осигури допълнителни стимули и да помогне на икономиката.

Повече мерки при нужда

От началото на март централната банка на САЩ проведе редица извънредни действия за успокояване на инвеститорите и защита на икономиката. В допълнение към намаляването на основния лихвен процент Фед рязко разшири баланса си с неограничени покупки на активи и създаде условия за отпускане на спешни кредити за бизнеса и местните власти.

Стъпките на Фед - които надвишават както по мащаб, така и по бързина мерките, приети по време на финансовата криза, допринесоха за бързото възстановяване на пазарите на акции в САЩ, които оттогава възстановиха цялата изгубена от началото на годината.

S&P 500 беше на зелена територия веднага след съобщението на Фед, но обърна посоката по време на пресконференцията на Пауъл и затвори с понижение от 0.5%. Dow Jones също приключи със спад от 1%. Nasdaq Composite от своя страна отбеляза първото си затваряне над 10 хил. пункта, след като се повиши с 0.7%. Негативните очаквания за икономиките обаче се пренесоха на азиатските и европейските борси, където индексите се понижиха с между 2 и 3%.

Фед обяви също, че ще продължи изкупуването на облигации в размер на 80 млрд. долара на месец и ипотечни ценни книжа в размер на 40 млрд. долара.

Анализаторите одобряват този ход, защото смятат, че е полезно пазарите да имат яснота относно намеренията на Фед за покупките на активи.

Докато финансовите пазари се стабилизират, американската икономика е изправена пред мъчително и продължително възстановяване. Според последните данни американските работодатели неочаквано увеличиха наемането на работници с 2.5 млн. през май - но това все пак оставя заетостта с 19.5 млн. под нивото от началото на годината. Безработицата се повиши до 13.3%.

Пауъл определи доклада за работната сила като приятна изненада, но смята, че е твърде рано да се смята, че възстановяването ще бъде по-силно от очакваното. Фед разчита, че Конгресът и Белият дом ще продължат да предоставят фискална подкрепа на икономиката на САЩ, след като вече беше одобрен пакет за 3 трлн. долара.

"Въпросът, който ме тревожи, наистина е за дългосрочни щети за икономиката", казва Пауъл и обръща внимание, че милиони хора може и да не се върнат на работа.

Равенство за всички

След последните публични изяви на Пауъл в края на май САЩ бяха обхванати от масови протести срещу расовото неравенство и полицейска бруталност, които управителят на Фед засегна във встъпителното си изявление. Той каза, че Фед "обслужва цялата нация" и няма "място" за расизъм в централната банка на САЩ или американското общество.

"Всеки заслужава възможността да участва пълноценно в нашето общество и икономиката ни. Тези принципи ни ръководят във всичко, което правим, от паричната политика до фокуса върху разнообразието и включването на работното си място, и до нашата работа за осигуряване на справедлив достъп до кредити в цялата страна", заявява Пауъл.