🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентският вот в Полша: 51% по-далеч от ЕС

Преизбирането на полския президент Дуда означава продължаване на спорната програма на управляващите и допълнително обтягане на връзките с Брюксел

Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата
Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата
Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата    ©  Reuters
Полският президент Анджей Дуда се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата    ©  Reuters
Очаква се радикално втвърдяване на антидемократичната линия на правителството.
Много вероятни са три политики - крайната реформа на съдебната система, контролът над независимите медии и допълнителната централизация в страната.

"Резултатът от президентските избори е разочароващ. Надеждите бяха, че предимно младите хора ще пуснат гласа си за Тшасковски, но неговият лагер сгреши, като не говори с жителите на малките населени места в Източна Полша. Сега страната е разделена на три - една част не отиде да гласува, друга подкрепя Дуда, трета е за Тшасковски". Тази кратка оценка направи пред "Капитал" Изабела Ратайчак - Юшко, активистката срещу климатичните промени от полския град Гданск. И допълни, че е очаквала демокрация от загубилия кандидат за президент Рафал Тшасковски, който е либералният кмет на Варшава. Но очаква абсолютно същото и от неговия съперник - осигурилият си преизбиране полски държавен глава Анджей Дуда, който е консерватор и националист. Иначе една трета от поляците ще излязат да протестират по улиците.

Официалните резултати от балотажа на президентските избори в Полша в неделя дават на Дуда - съюзник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), 51% от вота. Преднината може да е крехка, но означава, че сега ПиС може да продължи да изпълнява спорната си програма необезпокоявано до следващия парламентарен вот след три години. А това най-вероятно ще задълбочи обтягането на отношенията с ЕС.

Социален консерватизъм и социални плащания

"Млади срещу стари, градове срещу провинция", написа полското сп. Polityka след обявяването на резултатите от вота. Някои анализатори пък заявиха, че срещу Тшасковски са били извадени "големите държавни и медийни оръжия", а в. Gazeta Wyborcza нарече битката "Давид срещу Голиат".

Победата на Дуда показва, че в страната има силна подкрепа за социалния консерватизъм и щедрите държавни социални плащания. Но близките резултати също така подсказват, че много поляци са против правителствените опити за въвеждане на нелиберална демокрация. Въпреки негативното отражение на коронавируса върху икономиката управляващите обещават да продължат с популярната си социална програма, извадила мнозина от бедността. Тя се онагледява най-добре от схемата 500+, според която семействата получават по 500 злоти (или 110 евро) на месец за всяко дете до 18-годишна възраст. Освен това ПиС заявява, че иска да продължи със съдебната реформа, която беше критикувана от ЕС, че подкопава върховенството на закона в Полша. Правителството вероятно ще използва преизбирането на Дуда, за да заздрави политическия си контрол върху местните власти и частните медии. "Всичко това е явен сигнал за още напрежение с Брюксел. Политиките на ПиС, силно повлияни от католическите традиции, са много спорни както в самата Полша, така и в ЕС", обобщава анализ на британската ВВС.

По време на мандата си настоящият президент подкрепяше правителствените законови промени за поемането на по-голям контрол над независимите институции. През предизборната кампания той се представяше за защитник на традиционните ценности, което не е случайно, тъй като се радва на голяма подкрепа в малките градове и селата. Дуда често прибягваше до хомофобски език (коментира, че правата на ЛГБТ общността са "идеология", която е по-унищожителна от комунизма), до атаки по частните медии и до обвинения, че Тшасковски, който обещаваше да възстанови връзките с Брюксел и да използва президентското вето срещу подкопаващо демократичните норми законодателство, служи на чужди интереси.

Преизбирането на президента ще има дълбоки отражения в страната. "Предвид това, че пред управляващата партия няма да има нови избори до 2023 г., а същевременно разликата в гласовете сега беше много малка, можем да очакваме радикално втвърдяване на антидемократичната линия от страна на правителството, като се очаква това да бъде подкрепено от Дуда", казва пред "Капитал" проф. Мачей Кишиловски, преподавател по право и стратегия от Централноевропейския университет. И допълва, че ПиС има много време да се подгови за изборите и ще го направи, като опита допълнително да отслаби независимите институции. Според него много вероятни са три конкретни реформи през следващите години. "Първо, крайната реформа на съдебната система, която ще финализира превземането й. Второ, контролът над независимите медии, който е критикуван от американския посланик във Варшава. И трето, още централизация в страната, тъй като местните власти са до голяма степен в подкрепа на опозицията, особено в средните и големите градове. А е много трудно за ПиС да консолидират правомощията си, без да превземе тези силни местни правителства с големи бюджети", твърди Кишиловски.

Може ли Брюксел повече, освен да критикува

След обявяването на резултатите Тшасковски заяви, че се надява новият мандат на Дуда да бъде различен от предишния: "Това е огромна възможност за президента да се освободи от своята партия, да слуша гласа не на един човек през цялото време, а този на гражданите, и да налага вето на онези законопроекти, които са чисто и просто лоши. Ние ще продължим да се борим. Това е един етап от нашата борба, защото трябва да си върнем държавата от ръцете на една партия".

Дуда от своя страна коментира, че ще продължи със заздравяването на полската държава, като надгражда над "нашите неприкосновени традиции, които са свещени за всички нас и в които сме отглеждани от поколения". Веднъж той беше описал ЕС като "имагинерно общество, от което не сме спечелили много", явно забравяйки, че Полша е най-големият нетен получател на фондове от европейския бюджет.

Някои лидери в ЕС искат тези средства да бъдат обвързани със спазването на принципите на съюза от Варшава. Но според проф. Мачей Кишиловски Брюксел досега не е направил нищо конкретно относно проблема "Полша". "Тъй като проблемът е настоящ не само в Полша, но и в Унгария, не очаквам да се случи нещо съществено. Напрежението ще продължи, но с много малко действия от страна на ЕС, който в момента си има други грижи. Нещата ще продължат така - Брюксел ще критикува, а полското правителство няма да е склонно на компромис. Сега дори ПиС имат по-силен аргумент: Преминахме през целия цикъл - президентски и парламентарни избори, имаме мандата да управляваме, хората избраха нашия курс и ЕС няма да ни диктува какво да правим", посочва Кишиловски. Много е вероятно победата на Дуда да изкуши управляващите да видят колко далеч могат да стигнат. И дали ще има някой, който да наложи ограничения.

Нелиберална подкрепа

Едно от първите поздравления за изборната победа на Дуда дойде от унгарското правителство, което е друг пример за дяснонационалистическо управление в Централна Европа. "Международният либерален мейнстрийм отново опита всичко, но центрелноевропейското дясно крило води с 3:0", коментира унгарският външен министър Петер Сиярто, визирайки както преизбирането на Дуда в Полша, така и скорошния триумф на консерваторите в Хърватия и Сърбия.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3

    Докато ЕС не е толерантен към несъгласието на гражданите си по отношение на ЛГБТ идеологията, няма как да избегне прозвището "гейропа".
    С безмилостното натрапване интересите на тази група бутате консервативното общество надясно и на Изток.

    Нередност?
  • 3
    daniela_vel avatar :-|
    daniela_vel

    Спорна програма? След като е преизбран за президент, значи е одобряван, както е програмата. Колкото до обтягане на връзките с Брюксел - може би точно това се цели?!

    Нередност?
Нов коментар