Обединените арабски емирства изстреляха сонда към Марс

САЩ и Китай също ще изпратят свои апарати към Червената планета до края на месеца

Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно изстреляха в неделя своята първа междупланетна роботизирана сонда, която се отправи на 7-месечно пътешествие към Марс. 1350-килограмовият апарат на име "Ал Амал" ("Надежда") бе изведен в Космоса на борда на 53-метровата японска ракета носител H-2A, която излетя от космическия център "Танегашима" вчера вечерта.

"Става дума за метеорологичен сателит", разяснява Сара ал Амири, ръководител на проекта и министър по научните въпроси на ОАЕ. Мисията на сондата е чисто изследователска: да позволи на ученуте да разберат по-добре каква е връзката между метеорологичните промени на Марс и постепенното изтъняване на атмосферата, която намалява под въздействието на слънчевия вятър. "Ал Амал" ще носи на борда си дигитална камера, която ще позволи заснемане на повърхността на планетата, прашните бури и ледените облаци, както и спектрометър, който ще измерва състава на различните слоеве на атмосферата. "Това е огромна крачка за амбициозната ни космическа програма. Марсианската мисия на емирствата е катализатор, който и в момента веч езначително ускорява развитието на космическия, образователния, научния и технологичния сектор на страната", обобщава Ахмад ал Фаласи, министър, отговорен за висшето образование и председател на космическата агенция на ОАЕ.

Още мисии до Марс

Изстрелването на "Ал Амал" в неделя ще бъде последвано от старта на още две марсиански мисии до края на този месец - американска и китайска. Причината е, че в момента Земята и Марс се намират в най-удобни позиции за полет между двете небесни тела, така че разходът на гориво да е минимален. Подобна възможност се отваря веднъж на всеки 26 месеца.

За четвъртък, 23 юли, е насрочен стартът на китайската мисия "Тиануен 1". Апаратът ще бъде изстрелян на борда на тежката ракета Long March 5. Това е първата китайска роботизирана експедиция до Червената планета, като сондата носи на борда си спътник и марсоход, който ще се опита да се приземи на повърхността.

На 30 юли към Марс трябва да бъде изпратен и марсоходът Perseverance ("Постоянство"), който е подобрена версия на действащия и в момента роувър Curiosity ("Любопитство" ). Неговата задача ще е да изследва района на кратера Джезеро, където според учените най-вероятно се намирала делтата на древна марсианска река, която е пресъхнала преди няколкостотин милиона години. Изследователите все пак се надяват да намерят в района косвени доказателства за наличие на живот в ранните епохи от развитието на Червената планета.

И трите изследователски апарата би трябвало да достигнат своето местоназначение през февруари 2021 г. Освен тях през този месец към Марс трябваше да се отправи и сондата ExoMars на Европейската космическа агенция. Мисията обаче беше отложена за следващия удобен времеви прозорец през 2022 г., тъй като парашутите на апарата не функционираха според очакванията по време на изпитанията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    А защо няма молитвено килимче ...

    Нередност?
Нов коментар