🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Роувърът Perseverance кацна на Марс

Спускаемият апарат премина през т.нар. седем минути на ужаса и се "приземи" в напълно автоматичен режим

Най-новият марсоход на NASA, наречен Perseverance, е в последната фаза от няколкомесечното си пътешествие към Червената планета. Късно тази вечер той ще се опита да извърши контролирано навлизане в атмосферата, забавяне на скоростта чрез своя топлинен щит и свръхзвуков спирачен парашут, след което плавно да се спусне на повърхността, използвайки реактивни двигатели и технологията, наречена небесен кран.

Кацането би трябвало да се осъществи в 22.55 ч. българско време, след като премине през фазата на т.нар. седем минути на ужаса - времето, за което комуникационният сигнал стига от Марс до Земята. Или казано по-просто: когато в контролния център на NASA се получи първото съобщение, че Perseverance навлиза в атмосферата, апаратът вече ще е извършил "приземяването" или пък ще се разбил. Именно заради закъснението на сигнала апаратът е конструиран така, че да може да извърши всички маневри и действия, свързани с кацането, в напълно автономен режим. Колкото и това да звучи сложно обаче, вероятността всичко да мине по план е сравнително голяма, тъй като предишният роувър на NASA, наречен Curiousity, успешно се спусна на Марс в далечната 2012 г., използвайки по-старaта версия на същaта технология.

Можете да проследите кацането на Perseverance тук:

Преди да навлезе в настоящата заключителна фаза от своя полет, марсоходът на NASA измина разстояние над 471 млн. километра със скорост 20 хил. км/ч, след като беше изстрелян от космодрума "Кейп Канавъръл" на 30 юли миналата година на борда на ракета-носител Atlas 5. Ако всичко мине по план, това ще е деветата роботизирана мисия на NASA на Марс след кацането на сондата Viking през 1976 г. Визуално Perseverance напомня своя предшественик Curiousity, но е базиран на по-модерни технологии. Апаратът има шест колела, тежи 1025 кг, захранва се с малък ядрен реактор и струва 2.7 млрд. долара. Задачата му е да се "приземи" в района на кратера Jezero, където преди около 3.5 млрд. години най-вероятно се е намирала делтата на марсианска река. Там роувърът ще вземе проби от различни седиментни скали в търсене на следи от чуждопланетни микроорганизми, живели тук преди милиони години.

На практика Perseverance е най-сложният мобилен изследователски апарат, създаван от NASA до момента. Марсоходът разполага със седем научни инструмента, 25 камери, микрофони, с които ще записва звуците на Червената планета, както и първия малък роботизиран хеликоптер Ingenuity, който евентуално ще полети в атмосферата на свят, различен от Земята. Апаратът също така ще запечата в контейнер първата проба от марсианската почва, която евентуално ще бъде върната на Земята (по време на следваща автоматична изследователска мисия съвместно с Европейската космическа агенция), както и ще извърши експеримент за синтезиране на кислород от въглеродния диоксид в марсианската атмосфера.

По план Perseverance трябва да функционира поне една марсианска година, или 687 земни дни. Досегашната практика обаче показва, че повечето роувъри на Червената планета успяват да надживеят многократно първоначалната си мисия - Spirit функционира 6 години, Opportunity - 15 години, а Curiosity - от 2012 г. до днес.