Засилват се притесненията за втора вълна на коронавируса в ЕС

Франция, Германия и Испания регистрират увеличаване на новозаразените след разхлабването на карантинните мерки

Новозаразените от коронавирус се увеличават чувствително в някои страни в ЕС след разхлабването на карантинните мерки. Притесненията са за втора вълна на COVID-19, което би могло да доведе до повторно "затваряне" на икономиките, пише Forbes.

Здравното министерство във Франция заяви, че покачването на заразяванията в страната през последните дни е "изтрило" част от напредъка, постигнат по време на строгите противоепидемични мерки. В петък са били регистрирани 1130 нови случая, което е далеч над 80-те случая по същото време предния месец. Властите насърчават служителите да работят от вкъщи като начин за превенция.

"Германската втора вълна от коронавирус е вече тук", коментира в събота пред Rheinische Post премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер. От седмица насам случаите в страната се увеличават, предимно в южните и югозападните райони.

Нови ограничения в Испания

Испания предприема нови мерки, за да ограничи повишаването на заразяванията. В Каталуня затвориха дискотеките и клубовете за две седмици, а призивите за социална дистанция се увеличават, пише ВВС. Страната сложи край на извънредното положение преди месец, но вече редица градове, сред които Барселона и Мадрид, регистрират скок на инфекциите, което накара правителството да предупреди, че е надвиснала заплахата от втора вълна на коронавируса. В петък здравното министерство обяви над 900 нови случая.

В Мадрид е особено притеснително нивото на заразявания сред младите, тъй като те се събират на големи групи вечерта. Но средната възраст на инфектираните може да се вдигне, тъй като заразата се предава от младите към останалата част от домакинството.

Испанското външно министерство успокоява: "Испания е безопасна за испанците и за туристите." То твърди, че новите огнища на коронавируса са изолирани и са под контрол. Великобритания обаче сложи страната в черния списък, което означава, че гражданите й ще трябва са спазват карантина от 14 дни, когато се върнат от Испания.

Безплатни тестове във Франция

Френските здравни власти обявиха, че тестовете за COVID-19 ще бъдат безплатни и няма да е необходимо лекарско предписание, пише Reuters. Според наредбата, публикувана в събота, PCR тестовете ще бъдат свободно предоставяни при поискване.

"Все още няма да описваме това като втора вълна, но е ясно, че от няколко дни наблюдаваме значително увеличаване на броя потвърдени случаи, които вървяха надолу от 13 седмици насам", посочват от здравното министерство.