🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ се стремят към енергиен контрол в Източното Средиземноморие

Турция може да се откаже от проучването на морското дъно в зоната, оспорвана от Гърция

Енергийната корпорация Chevron се превърна в следващия американски гигант след ExxonMobil, който утвърждава позициите си на развиващия се енергиен пазар в Източното Средиземноморие. Компанията придобива за 5 млрд. долара Noble Energy, което добавя към активите й гигантското газово поле Левитан в изключителната икономическа зона на Израел. Така базираната в Калифорния група се превръща в доминиращ регионален играч.

Тази сделка подчертава стратегията на Америка за региона, която има за цел да установи контрола на Вашингтон върху експлоатацията на нови газови находища и доставките за Европа, отбелязват анализаторите.

В същото време Турция обяви, че може да се откаже от проучването на морското дъно в зоната от Източното Средиземноморие, оспорвана от Гърция, за да даде време на дипломацията.

Голям интерес

Придобиването на Chevron показва повишения интерес на индустрията към Източното Средиземноморие, което идва на фона на засиленото регионално напрежение, предизвикано от Турция. Гърция наскоро изпрати кораб за сеизмично проучване в гръцки води, което е част от проучванията за наличието на природен газ.

Освен запасите от газовото поле "Левиатан" в размер на 22 трлн. куб. фута, в портфолиото на Chevron сега влиза и израелското поле Tamar, което има приблизителни резерви от 7.1 трлн. куб. фута. Noble има доказани запаси от 2.05 млрд. барела нефт и газ, които се добавят към отчетените от Chevron 11.4 млрд.

Chevron купува Noble Energy, която разработва газовото поле "Левиатан"

Американската компания, чиято печалба през 2019 г. достигна 139.9 млрд. евро, добавя към активите си, които са за 237.4 млрд. долара, газовото находище "Афродита", разположено в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър и според изчисленията съдържа 4.5 трлн. куб. фута. Noble Energy е сред операторите на това поле. Контролът на Chevron над газовото находище "Левиатан" също така гарантира американското влияние върху газопровода EastMed, планиран да бъде изграден съвместно от Израел, Кипър и Гърция.

Американският петролен гигант ExxonMobil наскоро откри в кипърски води газовото находище "Глафкос", за което се изчислява, че има запаси между 5 и 8 трлн. куб. фута газ. ExxonMobil също взе лицензи в Египет и също така е член на консорциум, сформиран от френската Total и гръцката Hellenic Petroleum за лицензи в офшорни блокове западно и югозападно от Крит.

Отстъпки от Турция

Турция също има енергийни интереси в региона, които се сблъскват с тези на Гърция. Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган заяви, цитиран от Bloomberg, че страната ще се откаже от проучването на морското дъно в зоната от Източното Средиземноморие, оспорвана от Гърция, за да даде време на дипломацията. Според Ибрахим Калън Анкара ще търси и дискусии с Атина за проблемите с континенталния шелф на страните, въздушното пространство и морските проучвания на въглеводороди. Той твърди, че Турция е готова да започне всеобхватни преговори с Гърция "без предварителни условия". Част от преговорите трябва да бъде и Кипър, който също има спор с Турция.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас определи изявлението като положително. Повторното започване на проучвателни разговори за разграничаването на морските зони, които бяха прекъснати през 2016 г., може да продължи, ако продължи да спада и напрежението.

Гърция и Турция вече започнаха двустранни дискусии, след като германският канцлер Ангела Меркел се намеси миналата седмица и призова лидерите на двете страни да решат конфликта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268

    Благодаря за интересната статия, надявам се да има продължение. Няколко въпроса, които възникват - чета между редовете и не вдявам:
    - Как демонстриращата все по-вече сила Турция спря проучванията под 'натиска' на мама Меркел?
    - Каква е прогнозата Ви за това до какво биха довели дипломатическите преговори между нашите съседи?
    - България има огромен интерес от проучванията и добива на газ - как би могла да се включи на високо ниво - било като балансьор, било като съдружник при добива и транзитьор?
    - Може ли да стане ясно голямото стратегическо противопоставяне в региона на Средиземно море?
    - Какво се случва с ресурсите от Северна Африка и защо България не желае да играе там?

    Имате огромен потенциал и отваряте очите на хората, за което благодаря лично на Вас и на младите ви колеги!

    Нередност?
Нов коментар