🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция засилва своето военно присъствие в Източното Средиземноморие

Причината са търкания между Гърция и Турция заради проучвания за петрол в спорна акватория

Франция ще увеличи присъствието на своите въоръжени сили в района на Източното Средиземноморие, обяви в сряда президентът на страната Еманюел Макрон и призова Турция да прекрати търсенето на залежи от петрол и природен газ в морски територии, които са обект на спорове с Гърция. Ден по-късно Париж изпрати в района фрегатата "Лафайет" и два изтребителя Rafale, които се включиха в съвместно учение край бреговете на остров Крит.

Изявлението на френския държавен глава дойде след спешен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по темата. Според Макрон проучванията трябва да спрат, за да може да се стигне до "мирен диалог" между двете съседни натовски държави. Френският президент твърди, че военното присъствие на страната му ще бъде "временно подсилено, за да следи ситуацията в региона и да се демонстрира решителността за спазване на международното право". В следобедните часове днес по темата се изказа и турският президент Реджеп Ердоган, според който единственото решение на спора с Гърция за експлоатацията на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие може да дойде чрез преговори и диалог. "Анкара не иска да се впуска в авантюри в региона", твърди турският държавен глава.

Напрежението между Гърция и Турция отново започна да се покачва през последните дни, след като турската страна изпрати в спорната зона изследователския кораб Oruc Reis, съпровождан от няколко военни плавателни съда. В отговор Атина също развърна свои военни кораби, които да следят движението на флотилията, намираща се в момента на запад от Кипър. Няколко дни по-рано пък Гърция сключи с Египет договор за морското пространство, който определя границите на изключителна икономическа зона в акваторията на двете страни. Преди няколко месеца по-рано Турция от своя страна сключи подобен договор с базираното в Триполи официално либийско правителство, на основата на който може да се опита да прекъсне прокарването на газопровод по дъното на Средиземно море, който да заобиколи територията й.

Това не е първият случай от последните месеци, в който напрежението между Франция и Турция започва да ескалира. Двете държави например подкрепят различни фракции в гражданската война в Либия - Анкара е на страната на базираното в Триполи официално правителство, което е признато от ООН, а Париж - на алтернативния парламент в източния либийски град Тобрук и подкрепяната от него армия на ген. Халифа Хафтар. Единствено благодарение на турската военна намеса официалният режим в Триполи успя да обърна хода на гражданската война в страната, да разкъса блокадата около града, да си върне контрола над част от петролните полета и дори да премине в контранастъпление.

По тази линия в началото на юни се стигна до инцидент между френската фрегата "Корбет", която се опита да провери подозрителен кораб, заподозрян в контрабанда на оръжие, и три турски плавателни съда, които го ескортирали. В момента анкетна комисия на НАТО разследва точно каква е причината силите Анкара да прихванат с радарите и ракетите си съюзническа цел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар