🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел, Гърция и Кипър подписват договор за голям газопровод през Средиземно море

Споразумението е на стойност 6 млрд. евро, а проектът ще осигури на Израел достъп до европейските пазари

Проектът е на стойност 6 млрд. евро и цели да изгради трасе с дължина 1900 километра, което да свърже наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия
Проектът е на стойност 6 млрд. евро и цели да изгради трасе с дължина 1900 километра, което да свърже наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия
Проектът е на стойност 6 млрд. евро и цели да изгради трасе с дължина 1900 километра, което да свърже наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия    ©  Shutterstock
Проектът е на стойност 6 млрд. евро и цели да изгради трасе с дължина 1900 километра, което да свърже наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия    ©  Shutterstock

"Турция няма да разреши никаква дейност, която е в противоречие със собствените й интереси в региона. Всеки план, който пренебрегва Турция, няма абсолютно никакъв шанс за успех."

Фуат Октай, вицепрезидент на Турция

Израел, Гърция и Кипър днес официално ще подпишат тристранно споразумение, което ще положи основата за изграждането на газопровода EastMed, свързващ офшорните находища на Израел с Европа. Проектът е на стойност от 6 млрд. евро и цели да изгради трасе с дължина от 1900 км, което да свърже наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия, съобщава Financial Times. Очакванията са газопроводът да осигурява близо 10% от природния газ в Европа, щом бъде завършен. Проектът се разработва от гръцко-италианското дружество IGI Poseidon SA съвместно с предприятие на гръцкия държавен доставчик DEPA и италианската енергийна група Edison SpA.

През декември IGI Poseidon се съгласи да ускори развитието на газопровода EastMed и да вземе окончателно инвестиционно решение в рамките на две години. Европейският съюз заяви, че подкрепя проекта, защото той ще помогне за диверсифицирането на доставките на газ и за повишаване на енергийната сигурност.

Кипърският президент Никос Анастасиадес, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще подпишат днес споразумението за изграждането на газопровода. Италианският премиер Джузепе Конте е готов да го направи на по-късна дата.

В съвместно изявление израелските компании, експлоатиращи източносредиземноморския басейн – Noble Energy, Delek Drilling и Ratio Oil Exploration, заявиха, че добивът от там "ефективно ще удвои количеството произведен в Израел газ". "Най-рационалното и разумно решение е износът от Източното Средиземноморие - Израел, Кипър и вероятно Египет, да отива в Европа", каза директорът от израелското министерство на енергетиката Ехуд Адири. "Връзката с Европа не само ще осигури на Израел достъп до голям, стабилен пазар, но ще помогне и за укрепването на дипломатическите връзки между Израел и ЕС", добави той.

Турската реакция

През последното десетилетие Израел развива активно икономическо сътрудничество и сътрудничество за сигурност с Гърция и Кипър. Откриването на природен газ наред с взаимните интереси на страните относно пускането му на пазара помогнаха да се задълбочат връзките между тях. Турция от своя страна вижда тези действия като опит да бъде изключена от офшорни проучвания на природен газ, като обвинява Гърция, Израел и Кипър, че експлоатират източния средиземноморски басейн, без да са уредили с Анкара въпросите за спорните морски граници. Президенът Реджеп Тайип Ердоган обеща "да се намеси в играта, която цели да затвори Турция в нейните сухопътни граници".

"Турция няма да разреши никаква дейност, която е в противоречие със собствените й интереси в региона. Всеки план, който пренебрегва Турция, няма абсолютно никакъв шанс за успех", заяви вицепрезидентът на Турция Фуат Октай пред държавната информационна агенция Anadolu в сряда.

Настоящото споразумение за газопровода EastMed обаче рискува да повиши напрежението с Турция, тъй като тръбата ще я заобикаля. То се подписва в момент, когато интензивността на отношенията в региона се увеличава след активирането на меморандума за военно сътрудничество между Либия и Турция, който предвижда турските войски да бъдат изпратени в Либия по искане на правителството в Триполи. Споразумението очертава и морските граници с Либия и потвърждава претенциите към райони от Средиземноморието, които тръбопроводът може да пресече, пише Bloomberg. И трите страни, участващи в проекта за тръбопровода, се обявиха против либийско-турските действия. "Целта на споразумението за тръбопровода не е да изпрати послание до Турция, а да насърчи сътрудничеството в енергийния сектор на регионално ниво", заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис на 24 декември.