🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Словакия гони трима руски дипломати заради убийство в Берлин

Германия обвини Кремъл за разстрела на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили миналия август

Германия разполага с достатъчно доказателства, че руските власти стоят зад убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналата година
Германия разполага с достатъчно доказателства, че руските власти стоят зад убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналата година
Германия разполага с достатъчно доказателства, че руските власти стоят зад убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналата година    ©  Reuters
Германия разполага с достатъчно доказателства, че руските власти стоят зад убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналата година    ©  Reuters

Словакия гони трима дипломати от руското посолство в Братислава, като според местни медии това се случва във връзка с убийството на грузински гражданин в Берлин миналата година. Според официалната версия експулсирането е заради визови нарушения.

Германия обвини Русия за смъртта на бившия чеченски бунтовник Зелимхан Хангошвили. Той бе разстрелян посред бял ден в берлинския парк "Клайнер Тиергартен" миналия август. За убийството е обвинен руски гражданин с инициали Вадим К. Случаят доведе до ескалация на вече засиленото напрежение между Русия, Германия и другите западни страни след отравянето на бивш руски шпионин Сергей Скрипал и на дъщеря му на британска земя година по-рано.

Какви са причините

"Според информация на словашките разузнавателни служби техните действия (на руските дипломати - бел. ред.) са били с противоречие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Освен това е имало злоупотреби при издаването на визи в словашкото генерално консулство в Санкт Петербург и това е свързано със сериозно престъпление, извършено на територията на друга държава от ЕС и НАТО", заяви говорител на външното министерство на Словакия.

Местни медии, както и сайтът за разследвания bellingcat.com, твърдят, че един от заподозрените за убийството в Берлин е влязъл в ЕС със словашка виза.

Тримата руски дипломати трябва да напуснат Словакия до 13 август. Русия заяви, че подготвя отговор.

Случаят в Берлин

През юни германски прокурори обвиниха Вадим К, че е изпълнил "правителствена заповед да убие" с надеждата за финансова награда или защото е споделял желанието да "убие политически опонент". Според федералната прокуратура през август 2019 г. Вадим К. е летял от Москва до Париж и оттам до Варшава, преди да пристигне в Барлин, използвайки паспорт с името Вадим С., издаден от руските власти едва месец по-рано. На 23 август според обвинението той приближава с колело Зелимхан Хангошвили в гръб и го разстрелва с един куршум в тялото и два в главата.

Хангошвили е грузински гражданин от чеченски произход, който е потърсил убежище в Германия през 2016 г. Той е воювал срещу Русия като ръководител на чеченски милиции между 2000 г. и 2004 г., а през 2008 г. съставя отряд от доброволци за отбрана на Южна Осетия по поръчка на грузинското правителство.

Миналата година Германия експулсира двама руски дипломати от Берлин заради нежеланието им да съдействат за разследването на убийството. Москва определи решението на Германия като "враждебно" и "необосновано".