🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гарабед Шпионина е на третия етаж

Изгонените руски дипломати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Имаше такъв виц - Свръзка на руски шпионин отива във Вашингтон в сграда с руски емигранти и казва паролата: "Продавали сте четирикрилен гардероб." Седящият пред входа руснак бързо стопля и казва: "Аааа, търсите Гарабед Шпионина, той е на третия етаж вляво."

Горе-долу така стои въпросът с разследването срещу руските шпиони в България. От известно време органите на властта обявяват някой руски дипломат за "персона нон грата", но странно защо от Русия няма гняв, нито ответна реакция, както обикновено Москва реагира на подобни разкрития на западни държави. В последния случай руснаците дори забравиха да приложат "реципрочни действия", т.е. да изгонят проформа двама наши дипломати, какъвто е протоколът.

Прокуратурата избухва със силна заявка за сериозни обвинения, но и накрая всичко потъва. Уж е започнало разследване, че руснаците вербували някакви българи да им предават военни тайни срещу заплащане, но странно защо няма обвинени за това. Ясно е, че руските дипломати имат имунитет, но техните български ятаци нямат.

Накратко, усещането е, че всичко това е имитация - танц на двама влюбени, които знаят, че връзката им не е позволена, и затова се карат пред хората, но се прегръщат страстно, когато са насаме. Това усещане се засилва от действията на държавата в случая "Гебрев" - там прокуратурата извършва толкова празни действия, че дори подразни съда, който доста остро и ясно обясни, че в тях няма никаква логика.

Очевидно е, че подобно поведение на контраразузнавателните служби не може да мине без санкция на премиера Бойко Борисов - все пак всички те са на негово пряко подчинение. И въпреки комедийните му изказвания, че бил заявил на Путин, че няма да търпи руски шпиони у нас, и за децата вече е ясно, че това е някакъв фарс, който той разиграва за пред западните партньори.

Изгонените шпиони изглеждат като пешки, които се жертват, за да създадат фалшивото усещане за правилна "евроатлантическа" ориентация и така да се запазят по-важните фигури, които бутат "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Тази игра изглежда напълно прозрачна като във вица за Гарабед Шпионина. Единственият проблем е, че това по никакъв начин не спира енергийните проекти - усвояването на пари по тях върви с пълна сила.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Руският шпионин - най добрата шпионска компания за маса !!!

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Евтин и прозрачен театър, организиран от една Тиква.

    Нередност?
Нов коментар