🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България продължава да гони руски дипломати за шпионаж

Според прокуратурата първи секретар от посолството и служител на търговското представителство са шпионирали за изборния процес и енергетиката в България

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще изгони двама руски дипломати, разследвани за шпионаж, обяви външният министър Екатерина Захариева, след като получи информация от главния прокурор Иван Гешев, че срещу двама руснаци с дипломатически имунитет у нас са образувани досъдебни производства. Става дума за първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София и за служител на търговското представителство на Русия в столицата. Те събирали информация за България с цел да я издадат на чужда държава или организация - единият се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Освен че двамата дипломати ще бъдат обявени за персона нон грата, руският посланик у нас Анатолий Макаров ще бъде извикан в българското министерството.

От руска страна до момента няма официален коментар по случая.

Новината идва на фона на друг сюжет с руска връзка, по който напоследък прокуратурата е активна. В четвъртък бе обявено, че са повдигнати обвинения на трима неназовани руснаци заради отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, сина му и директор от оръжейната компания "Емко" с отровно вещество, най-вероятно от групата "Новичок".

Първи секретар втори път

Дейността на единия руски служител, считан за шпионин - първи секретар в консулския отдел на руското посолство, е започнала още през 2017 г., смята прокуратурата. Той е "осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната".

Това е втори служител на поста първи секретар в руското посолство, уличен в шпионаж от българските служби. През октомври миналата година прокуратурата съобщи за друг служител на същия пост, за когото са събрани данни, че в последната близо година е извършвал шпионска дейност. За него обвинението твърдеше, че "конспиративно" и редовно се срещал с български граждани, "включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО". Целта на срещите била придобиване на класифицирана информация, в някои от случаите - срещу заплащане. Въпросният дипломат напусна страната.

На сайта на посолството на Русия е видно, че в момента има осем дипломати с длъжност първи секретар.

Енергийни интереси

Интересен е и вторият уличен в шпионаж руснак с дипломатически имунитет. Статутът му е на служител на търговското представителство на Русия. Той според прокуратурата е събирал данни, които са държавна и служебна тайна, и ги е изпращал към централата на руската разузнавателна служба в Москва. "За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на търговското представителство на Руската федерация в София", пишат от прокуратурата. Неговата дейност е започнала още през октомври 2018 г. и продължава и към настоящия момент.

И в двата случая има основание на руските граждани да се повдигнат обвинения, пише в съобщението на прокуратурата. Но тъй като те са с дипломатически статут и имунитет, това не може да бъде направено. Затова Гешев е уведомил външния министър.

Изненадваща активност по руска линия

Активността на прокуратурата по руска линия в последните месеци е безпрецедентна за последните близо 20 години. За сравнение - последният известен случай с напуснал руски дипломат преди настоящите е от 2001 г.

През септември 2019 г. държавното обвинение пък обяви, че като обвиняем е привлечен ръководителят на движение "Русофили" Николай Малинов. Обвинението срещу него е, че се е поставил в услуга на чужди организации - "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания, свързани с олигарха Константин Малофеев и бившия служител на съветското разузнаване Леонид Решетников. Както писа "Капитал" тогава, данните от въпросното разследване са публично известни от поне пет години и фигурират по делото за източването на КТБ, но бяха използвани едва през септември, а веднага след това българските власти получиха и похвала от посолствата на САЩ и Великобритания.

През отминалата седмица пък се стигна до сериозно развитие по случая с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на "Емко". Вчера бяха повдигнати обвинения на трима руснаци за опит за неговото предумишлено убийство през 2015 г. с отровно вещество, най-вероятно от групата "Новичок" (виж в карето позицията на "Емко" по темата"). Така - макар и не в пряк текст, България, изглежда, потвърждава, че на нейна територия е извършена втората в Европа (след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания) употреба от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предназначение.

Това развитие изненада, тъй като доскоро по нищо не личеше прокуратурата да работи по случая, който е от 2015 г., и дълго време дори не потвърждаваше, че води разследване, въпреки многото косвени доказателства за отравянето на бизнесмена с "Новичок", отразени в медиите. Нещо повече - през 2018 г. България отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу Скрипал и бе една от малкото страни в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал.

От "Емко" намекват, че отровителите на Гебрев може и да имат български съучастници

От компанията на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев "Емко" пратиха позиция по повод повдигнатите вчера обвинения на трима неназовани руски граждани за отравянето на Гебрев, в която се намеква, че е възможно в случая да има български съучастници. Според компанията напредъкът в разследването "позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници". От там казват, че около датата на отравянето на Гебрев (28 април 2015 г.) е имало комуникация на българското външно министерство, в която има фалшификации, които трябва да бъдат изяснени, и че "има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници".

От "Емко" също така се чудят дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински или фалшиви имена, тъй като прокуратурата не е посочила имена въобще.

"Остава неизвестно и защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения", пишат още от "Емко".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 3

    Пак ли ще пускаме руски военни самолети към Сърбия?

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 1
    • + 1

    Да не би новите американски служители, изпратени да укрепват сигурността ни и да ни помагат в борбата с корупцията да са ни мотивирали. Бих се радвал ако е така!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    В БГ явно има две прокуратури - едната мудна и много нефелна, а втората - експресен градски куриер.

    Първата от години не може да разбере как да докаже (а и имат ли ?) вина на Иванчева, Кольо Банев, Миньо Стайков, Ветко Арабаджиев и пр. знайни и незнайни, не може да определи незаконни ли са все още съществуващите постройки по покрива на валенсианския консул Пламен Георгиев, кой източи яз. Студена и пр. дреболии.

    Втората - куриерската - прокуратура работи светкавично. ВЗа час-два е пренесла папките от една жена с вид на травестит до Външно.

    С тоя темп на реципрочно гонене, след 5-6 г. Вашингтон ще постигне немислимото - България и Русия просто ще си изпразнят посолствата. И дипломатическите отношения.

    Хич не пипам прелюбопитната тема работа ли е на посолствата на САЩ, ОК и Канада да изразяват мнения по вътрешен за страната ни въпрос. И какво да пипам? Какво вече ни е "вътрешното" при тая колониална гербава разгащеност?

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala

    Г-жата от Козяк не може ли културно да прати на Макаров списък с график кой руски дипломат кога чемодан, вокзал, Москва?

    Нередност?
Нов коментар