Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Хиперзвуков самолет за президента на САЩ; И Virgin Galactic ще прави свръхзвуков пътнически самолет; Морската пехота забрани "копаенето" на биткойни

Авиация от бъдещето

Хипрерзвуков самолет за президента на САЩ

Бъдещата версия на Air Force One - високотехнологичния самолет, предназначен да превозва американския президент по целия свят, най-вероятно ще може достига умопорачителната скорост от Mach 5 или пет пъти скоростта на звука.

Миналият четвъртък аерокосмическият стартъп Hermeus обяви, че е спечели поръчка на ВВС на САЩ и президентския директорат за въздушен превоз за разработка на хиперзвуков самолет, който да бъде включен в авиопарка на американския държавен глава. Компанията вече има конструиран и тестван двигател за подобно превозно средство и е въпрос на време да изработи и останалата част от машината. От Hermeus смятат, че всичко това може да бъде постигнато на базата на съществуващите технологии. "Ние искаме да се занимаваме с инженерство, не с наука", коментира по този повод главният оперативен директор на фирмата Скайлър Шуфорд.

Всичко това обаче не означава, че бъдещият президент на САЩ, който трябва да бъде избран през есента, ще може да полети с хиперзвукова скорост в рамките на своя мандат - от конструирането най-вероятно ни делят поне 5 години, а от одобряването за комерсиално ползване - около десетилетие, смята Шуфорд. Следващата версия на Air Force One, която трябва да бъде доставена през 2021 г., отново е разработка на Boeing и пак е силно модифицирана версия на самолета 747-8.

----------

По стъпките на Concorde

И Virgin Galactic ще прави свръхзвуков пътнически самолет

Компанията Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън, която се готви да извършва кратки туристически полети в близкия Космос, се готви да навлезе в нов бизнес - свръхзвуковите пътнически полети.

Миналата седмица иновативната фирма обяви, че е сключила партньорство с Rolls Royce за разработка на въздухоплавателно средство за превоз на пасажери, способно да лети със скорост до около 3000 км/ч. Въпросният иновативен самолет ще има делтовидно крило, ще вози на борда си от 9 до 19 пътници и ще може да се издига на височина около 20 км. Според Virgin Galactic дизайнът на машината вече е анализиран от американската аерокосмическа агенция NASA и следващата стъпка е сертифицирането му от Федералната авиационна администрация (FAA).

Новината за разработката на новия пътнически самолет идва само седмица след като фирмата на Брансън направи официална презентация на пасажерската кабина на SpaceShipTwo - совалката, която в близко бъдеще трябва да започне да вози космически туристи на височина около 100 км. Там се намира т.нар. Линия на Карман - официалната граница между земната атмосфера и Космоса. Цената на един полет със SpaceShipTwo в момента е 250 хил. долара. От Virgin Galactic се надяват, че през 2023 г. вече ще могат да извършват по едно изстрелване на някоя от своите совалки всеки 32 часа.

--------

Треска за крипто злато

Морската пехота забрани "копаенето" на биткойни

В края на миналия месец командването на морската пехота на САЩ е издало на пръв поглед странна заповед - забранява се на целия личен състав да използва каквито и да е правителствени смартфони или други дигитални устройства за "добив" на криптовалути. Според публикация на CoinDesk американският генералитет все повече се притеснява, че приложенията за "копаене" на биткойни и сродните дигитални валути могат да се превърнат в сериозен пробив в киберсигурността на въоръжените сили. До момента подобни опасения имаше по приложенията за запознанства и за онлайн залагания.

На практика обаче това не е първият път, когато Пентагонът налага спрямо войниците странни ограничения за ползване на техните дигитални устройства. Още през 2018 г. командването на армията издаде заповед, с която наложи стриктни правила за ползването на фитнес приложенията от типа на Strava, използвани от военнослужещите по време на техните тренировки. Причината за това беше фактът, че много от войниците и офицерите забравят да изключат функцията за споделяне на местоположението и по този начин спортните апликации неколкократно са издали дислокацията на американски бойни части в горещи точки на света.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hgy541092379 avatar :-|
    Emilia93

    Арч Кепитъл с младата надежда на България – Александър Алексиев – е новата гореща инвестиция в България.

    Нередност?
  • 4
    imx561103333 avatar :-|
    Boyko Manchev

    Следващата стъпка на Алекс е да листне компанията си на Beam – така дяловете ще струват повече. Алекс е добър приятел на преподавателя и сега изпълнителен директор на Маню Муравенов.

    Нередност?
  • 5
    aog151107036 avatar :-|
    Георги Гергов

    Маню забелязва Алекс още на 18 във ВУЗФ, когато младият крипто гуру се отличава с големи познания и практически опит на борсите.

    Нередност?
  • 8
    lrt521110108 avatar :-|
    г-н Пенков

    Присъствах на един семинар в който Александър Алексиев участваше и съм впечатлен. Наистина вярвам, че това момче е родено за инвеститор, успех Алекс!

    Нередност?
Нов коментар