Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Шумопотискащ прозорец; Стартъп ще извлича кислород от лунната повърхност; Персонален преносим климатик

Шумопотискащ прозорец

Изследователски екип в Сингапур е разработил технология, която позволява блокирането на уличния шум дори когато държите прозореца си отворен. Прототипът на устройство все още не изглежда достатъчно добре от практическа гледа точка, но въпреки това може да намали дразнещите звуци на градската среда с около 10 децибела.

Технологията действа на аналогичен принцип като шумопотискащите слушалки - система от 24 малки високоговорителя с размер 2 инча излъчва вълни, които частично неутрализират звуците, идващи отвън. Прототипът обхваща звуковите честоти в диапазона 300 - 1000 херца, който според учените е оптимален за постигане на шумозаглушаващ ефект. Системата включва и микрофон, който е инсталиран от външната страна на прозореца. Той регистрира външните звуци, изпраща ги към контролния компютър, който пък от своя страна ги анализира и подава команди към говорителите точно "какви антивълни" да генерират, така че в максимална степен да се постигне тишина.

"В страни като Сингапур, където климатът е екваториален, ние искаме да държим прозорците си отворени, колкото се може повече", обобщава смисъла от изобретението Бан Лам, изследовател в Технологичния университет Нанянг. За жалост устройството има и няколко недостатъка - например не може да блокира човешки глас, особено когато става дума за шумен разговор. Освен това за момента то не може да реагира достатъчно бързо, така че да неутрализира спорадични градски шумове като клаксони, фойерверки или шумно затваряне на метални щори.


Стартъп ще извлича кислород от лунната повърхност

Американската космическа агенция NASA отпусна финансиране на космическата компания Pioneer Astronautics, за да доразвие своята технология за преработка на т.нар. реголит - слоят от прах и скали, който покрива повърхността на Луната.

От фирмата твърдят, че могат да извличат от въпросната "почва" на земния спътник кислород и метали, които в бъдеще могат да изиграят ключова роля при изграждането на постоянна изследователска станция. Реголитът на Луната е формиран в резултат на постоянни метеоритни удари в продължение на милиарди години, като покрива почти цялата повърхност със слой, чиято дебелина варира между 4 и 15 метра.

Pioneer Astronautics е една от четирите компании, които получават финансиране по линия на най-новия грантов инструмент на NASA от програмата Small Business Innovation Research. Общата отпусната сума е 17 млн. долара, като за момента от американската космическа агенция не уточняват точната сума за всяка от фирмите.

Pioneer Astronautics също така не получава пари от NASA за първи път. Първият грант за фирмата от страна на американската космическа агенция датира от далечната 2006 г. През 2019 г. пък компанията печели грант, за да създаде технология за трансформиране на реголита в електролит, който може да се използва за създаване на батерии директно на лунната повърхност. Така евентуална бъдеща пилотирана експедиция би си спестила част от полезния товар, който трябва да бъде транспортиран от Земята.


Персонален преносим климатик

Технологичната компания Sony е разработила персонална преносима климатична система, която може да се поставя в специален джоб на тениската и ви пази в жарките летни дни.

По принцип устройството е разработено специално за нуждите на присъстващите на Олимпийските игри Токио 2020. За жалост най-мащабното спортно събитие на годината бе отложено заради пандемията от новия коронавирус. Въпреки това обаче Sony все пак са решили да пуснат персоналния климатик на пазара, особено в контекста на необичайно горещия юли в Северна Америка.

Устройството се нарича Reon Pocket и е грубо казано с размерите на външна батерия за мобилен телефон. Според Sony то е способно да охлади приносителя си с 10-12 градуса или пък да го загрее с 5-6. Управлението се осъществява посредством приложение за смартфона, което вече е налично за iOS и Android. Пълният цикъл на зареждането трае около 2.5 часа, като той гарантира между 2 и 4 часа охлаждане или затопляне. Reon Pocket използва т.нар. eфект на Пелтие-Зеебек, при който електрическото напрежение директно се преобразува в температурна разлика като токът преминава и през малък вентилатор. Устройството се продава за 170 долара в Япония от 1 юли като цените за другите региони още не са обявени. Sony също така предлага за 20 долара специална тениска, която има джоб за устройството на гърба точно по средата между раменете. До момента обаче потребителските отзиви са по-скоро смесени.