Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Пластмаса, която се рециклира безкрайно; Комари мутанти ще спират зарази във Флорида; "Вечна" батерия от радиоактивен отпадък

Пластмаса, която се рециклира безкрайно

Учени от Университета на Колорадо твърдят, че са разработили революционен тип пластмаса, който може да се използва повторно неограничен брой пъти. Обикновено процесът по рециклиране сериозно влошава качеството на материала. Новата пластмаса, кръстена от създателите си PBTL, обаче лесно може да бъде "разбита" на изграждащите я химически съставни част, които отново да бъдат преработени във висококачествен продукт.

По принцип по света се произвеждат около 300 млн. тона пластмаса всяка година, като малка част от нея впоследствие отива за рециклиране - в САЩ става дума само за около 10%. Останалото отива на бунища, изгаря се в инсинератори или замърсява околната среда.

Причината да се рециклира толкова малко количество пластмаса е обстоятелството, че тя много трудно се разбива на съставните си химически съединения. По време на процеса химическата структура на материала отслабва и поради това вторичната пластмаса се използва за направата на евтини продукти като кошчета за боклук и столове за заведения на открито.

При PBTL обаче няма загуба на качеството при преработка, твърди Юджийн Чен от Университета на Колорадо. За целта материалът трябва да бъде нагрят до температура 100 градуса за 24 часа с участието на химически катализатор. След това химическите съставни части, наречени бициклични тиолактони, отново се свързват, постигайки отлична здравина, твърдост и стабилност. Единственият проблем според Чен е, че PBTL може да се рециклира само ако не е смесен с други видове пластмаси.

----------

Комари мутанти ще спират зарази във Флорида

Местните власти във Флорида Кийс, САЩ, са одобрили плановете на биотехнологичната компания Oxytec да пуснат в района повече от 750 млн. генно модифицирани комара от вида Aedes aegypti през следващите две години. Намерението е по този начин да се блокира разпространението на опасни болести като Zika, денга и жълта треска, които се пренасят от въпросния тип насекоми. Агенцията по защита на околната среда на САЩ също даде зелена светлина за пилотния проект след дългогодишен процес по оценка на въздействието. Хибридните комари на Oxytec, наречени OX5034, са с променен генетичен код, така че женските индивиди да умират още докато са ларви. По този начин популацията на кръвосмучещите постепенно трябва да започне да намалява, докато накрая изчезне напълно.

Природозащитните активисти в района обаче се опасяват, че модифицираните комари могат да нарушат функционирането на местните екосистеми. "Компанията иска да използва Флорида Кийс и Тексат като опитно поле за тези насекоми мутанти. Тези ГМО комари представляват огромен риск за крехките екосистеми и може да изложат на риск общественото здраве и сигурност", пише в петицията им, подкрепена вече от 230 хил. души. Oxitec от своя страна отхвърля тези опасения и обвинения.

Страховете на екоактивистите обаче не са без основание. По време на предишния експеримент на Oxitec с модифицирания комар OX513A в Бразилия популацията първоначално намаля с 95%, но 18 месеца по-късно се възстанови, като насекомите вече представляваха нов хибриден вид.

----------

"Вечна" батерия от радиоактивен отпадък

Калифорнийският енергиен стартъп NDB твърди, че напредва в разработката на технология за батерия, която генерира електричество от миниатюрни количества радиоактивен отпадък. Тя ще се презарежда сама благодарение на отделящ радиация Въглерод-14, който е затворен в капсула от изкуствен диамант. Компанията подкрепя своите твърдения с данните от тестове на университета "Кеймбридж" и Националната лаборатория "Лорънс Ливърмур", според които прототипите постигат заряд от 40%, което е сериозен напредък в сравнение с предишната ефективност от 15%.

По-впечатляващото нещо обаче е животът на батериите, който, когато технологията бъде напълно разработена, трябва да достигне между едно десетилетие и 28 хиляди години. Ако това наистина стане факт, то би предизвикало революция в сферата на електрозахранването за различни продукти - като се започне от личните електронни устройства и се стигне до електромобилите. "Ако става дума за електрически превозни средства, нашите батерии ще могат да подават ток в продължение на около 90 години без нужда от презареждане", твърди изпълнителният директор на NDB Нима Голшарифи.

Според стартиращата компания също така революционните нано-диамантени батерии ще са безвредни, защото ще отделят по-малко радиация от човешкото тяло. Това ще ги направи безопасни дори в случай на автомобилна катастрофа, като същевременно ще струват по-малко от стандартните литиево-йонни батерии, които се използват масово в момента, твърдят от NDB. И допълват, че клетките ще могат да се правят в каквато и да е форми, включително стандартни като AA.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuam4o avatar :-(
    Ангел

    Относно тези батерии, хайде сега съберете 1 (захранват коли) + 1 (отделят по-малко радиация от човешкото тяло) и ще получите = 0 (пълен скам и измама). Или отделят много радиация (енергия) и имаш кратък живот или отделяш малко радиация (малко енергия) и имаш дълъг живот. Няма как едновременно да захранват коли (висока консумация на ток) и да имат живот 90 години. И тези на опашка да оберат парите на инвеститорите.. ама то не е луд тоя де яде баницата.

    Нередност?
Нов коментар