🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коронавирусът доведе до най-големия икономически спад на Япония

Крахът се дължи на срива на износа и вътрешното потребление

Един от основните фактори за спада е силното намаление на вътрешното потребление, което осигурява повече от половината от икономиката на Япония
Един от основните фактори за спада е силното намаление на вътрешното потребление, което осигурява повече от половината от икономиката на Япония
Един от основните фактори за спада е силното намаление на вътрешното потребление, което осигурява повече от половината от икономиката на Япония    ©  Reuters
Един от основните фактори за спада е силното намаление на вътрешното потребление, което осигурява повече от половината от икономиката на Япония    ©  Reuters

Третата най-голяма икономика в света - тази на Япония, отбеляза спад на брутния вътрешен продукт със 7.8% през периода април - юни спрямо предходното тримесечие и 27.8% на годишна база. Страната се бореше с ниския ръст преди пандемията от коронавирус, а обявените днес данни са поредното напомняне за тежкия удар на кризата върху световната икономика.

Япония изпадна в рецесия по-рано тази година след две последователни тримесечия на икономическото свиване. Резултатите за последното тримесечие са най-слабите от 1980 г. насам и са малко по-лоши от очакванията на анализаторите.

Един от основните фактори за спада е силното намаление на вътрешното потребление, което осигурява повече от половината от икономиката на Япония. Износът също спадна рязко, тъй като глобалната търговия е засегната от пандемията. На практика икономиката на страната се свива за трето поредно тримесечие, което не се е случвало от 1955 г. насам, съобщава BBC.

Спадът през второто тримесечие оказва допълнителен натиск върху японската икономика, която вече се бореше с ефекта от увеличението на данъка върху продажбите миналата година и ефектите от тайфуна Хагибис.

Япония е последната от поредица азиатски икономики, които отчитат драстично по-ниски данни за БВП през второто тримесечие. Това не е изненада на фона на пандемията и дори да не бяха въведени строги карантинни мерки, хората си останаха вкъщи и намалиха разходите си, което се отрази на корпоративните приходи. Това е порочен цикъл, който от своя страна води до негативна перспектива за пазара на труда.

Лъч надежда

Според някои анализатори Япония вероятно ще се справи по-добре от другите икономики. Capital Economics смята, че макар страната да е в средата на втората вълна на заразата с вируса, здравната й система не е претоварена и новите случаи започнаха да намаляват. Анализаторската компания очаква БВП за третото тримесечие да нарасне и това да продължи до следващата година. На подобно мнение са и повечето икономисти.

Правителството на премиера Шиндзо Абе прие мащабни пакети за стимулиране на икономиката, чиято цел е да помогнат за намаляване на удара от пандемията. Япония отмени извънредните мерки в края на май, но остават опасенията, че ръст на заразените може отново да засегне разходите на бизнеса и домакинствата.

Втората по големина икономика в света - Китай, също се опитва да се възстанови от корона кризата. През второто тримесечие БВП на страната нарасна с 3.2%, което дава надежда на региона за справяне с негативните ефекти от заразата.