Тръмп поиска САЩ да получат част от парите по сделката за TikTok

Американският президент оправдава искането с усилията на Вашингтон за сключване на споразумението

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американското правителство трябва да получи голям процент от цената от евентуална сделка за продажбата на бизнеса на китайското видеоприложение TikTok в страната. В момента Microsoft преговаря да го придобие, след като Вашингтон заплаши да го спре на територията на страната от съображение за заплаха за национална сигурност.

Пред репортери Тръмп каза, че САЩ искат да направят възможна всякаква сделка за продажба на притежаваното от Китай видеоприложение и поради тази причина заслужават дял от приходите, било то от Китай или от Microsoft, съобщава Reuters.

Тръмп потвърди информациите от края на миналата седмица, че американската технологична компания преговаря с китайския собственик на приложението ByteDance. "Съществен дял" е поискан още в разговора с изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, обясни Тръмп.

Заплахите на Вашингтон

САЩ заплашват да забранят платформата, ако няма сделка до 15 септември. Проблемът според Белия дом е, че тя предава данни на американски потребители директно до комунистическата партия в Пекин. Идеята за сделка между TikTok и Microsoft, в която потенциално могат да участват и други американски компании, засяга бизнеса на китайската платформа в САЩ. Според съобщението на Microsoft обаче се преговаря и за операциите на платформата в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

"Делът (от приходите) трябва да дойде от продажбата, както никой друг освен мен не би мислил, но така мисля аз, и мисля, че е много справедливо", каза Тръмп, цитиран от BBC.

Британската медия цитира Шарлът Лий, репортер от притежаваното от Масачузетския технологичен институт издание MIT Technology Review, която заявява, че ултиматумът на САЩ е "почти като мафиотско поведение".

Как ще реагира Китай

Предвид готовността на Китай да заплашва държавите, блокиращи 5G технологията на Huawei, би било лесно да се предположи, че Пекин ще предприеме мерки и по този случай, който е част от напрежението между двете най-големи световни икономики. Държавният в. China Daily обясни, че разглежда случващото се като "кражба" на китайска технологична компания и че азиатският гигант може да отговори "по много начини".

В действителност ByteDance не е Huawei и Пекин е малко вероятно да защити компанията, заявяват пред Financial Times представители на китайската технологична индустрия. Повечето хора в Китай биха се изсмели на твърдението, че ByteDance работи в тясно сътрудничество с китайското правителство, казва изпълнителният директор на китайската технологична група, който е работил с основателя й Джан Имин.

Huawei е много по-важна от ByteDance за икономиката в страната - тя изгради мобилни станции, които подкрепят революцията в мобилните технологии в Китай, и косвено допринася за заетостта на милиони китайци.

ByteDance, от друга страна, прави новини и видеоприложения, които предизвикват безпокойство за цензуриращите в Пекин. Въпреки че е една от малкото компании, които продължават да наемат хора в условията на пандемия, тя основно привлича кадри с висше образование в големите градове.

"Връзката на ByteDance с [китайското] правителство изобщо не е добра: много им е трудно да контролират този вид платформа за социални медии", казва Ли Ченгдун, изпълнителен директор на фокусирания към технологиите тинк-танк Haitun. Като допълва, че тя не е стратегически важна компания, а основателят й не членува в националния политически консултативен орган за разлика от по-утвърдените си колеги от Baidu и Tencent.

Американските санкции срещу Huawei също така са много по-опасни за бъдещето на компанията, която разчита на световната верига за доставка на чипове. Повече от 40% от приходите на Huawei идват от чужбина. За разлика от това ByteDance харчи печалбите си от Китай, за да се разшири в САЩ, където все още работи на загуба.

Чрез използването на телеком оборудване на Huawei много страни продължават икономическите си отношения с Китай, което е от полза за Пекин. Въпреки че TikTok направи световен бум, ByteDance не поражда стратегическа зависимост от своята дейност зад граница. Много по-лесно е тийнейджърките по света да намерят друга интернет мания, отколкото правителствата да заменят своята телекомуникационна инфраструктура.

Така че отговорът на Китай ще бъде ограничен. Пекин защитава своите по-важни интереси - подкрепа на икономиката и търсене на продукцията й по света. Президентската кампания в САЩ, в която и двамата кандидати използват остър език срещу Пекин, вероятно ще накара Китай да не търси допълнителна ескалация на напрежението.

"Пекин няма да открие друго бойно поле срещу САЩ за ByteDance", казва Фън Чученг, анализатор на политическия риск и партньор на независимата изследователска компания Plenum. "Въпросът засяга и изборите в САЩ, може би най-чувствителната тема в САЩ в момента, а Китай не иска да се възприема, че се намесва в тях."

Дори да имаше желание за ответен удар, така или иначе Facebook, Twitter и YouTube на Google - основните конкуренти на Bytedance - вече са забранени в Китай, въпреки че продават реклама, за да помогнат на китайските компании да достигнат до чуждестранни клиенти.

Microsoft отдавна е в добри отношения с Пекин, като почти 90% от компютрите в Китай работят с Windows. Пекин се опита да опитва да замени операционната система със свой еквивалент, но анализаторите смятат, че това ще отнеме години.

Едно от последствията от принудителната продажба на американския бизнес на ByteDance - извън пазарната му капитализация, е косвената вреда за китайските предприемачи, които виждат, че глобалните им перспективи намаляват.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    След бодрия пример на Тръмп е време Цацаров и Гешев да си поискат публично заработеното като процент от оборотите на превзети компании. Стига под масата - щом Тръмп може, всеки може!

    Нередност?
Нов коментар