TikTok защити продажбата на американския си бизнес

Китайската група няма избор, освен да се съобрази с исканията на регулаторите във Вашингтон

Основателят на приложението Джан Имин прие да продаде американския си бизнес пред това то да бъде забранено в САЩ
Основателят на приложението Джан Имин прие да продаде американския си бизнес пред това то да бъде забранено в САЩ
Основателят на приложението Джан Имин прие да продаде американския си бизнес пред това то да бъде забранено в САЩ    ©  Reuters
Основателят на приложението Джан Имин прие да продаде американския си бизнес пред това то да бъде забранено в САЩ    ©  Reuters

Основателят на видеоприложението TikTok защити плана за продажба на американския си бизнес, а инвеститорите в китайската компания застават зад офертата на Microsoft. Във второ писмо до служителите в рамките на няколко дни Джан Имин, главният изпълнителен директор на ByteDance, собственик на TikTok, заяви, че няма "друг избор", освен да изпълни исканията на администрацията на президента Доналд Тръмп да продаде приложението, съобщава Financial Times.

"Като компания трябва да спазваме местните [американски] закони и нямаме избор", пише Джан Имин. Но принудителната продажба, добави той, "не е била тяхната цел - това е дори нещо, което те [американското правителство] не са искали да стане - истинската цел е била напълно да бъде забранено приложението".

Единственото правилно решение

Продажбата на Microsoft сега се разглежда както от ByteDance, така и от нейните инвеститори, които включват General Atlantic, KKR, SoftBank и Sequoia China, като единственото решение за избягване на действия от страна на комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius) и пълна забрана на приложението в страната.

"Това е единственото реално решение на проблема с Cfius", заявява човек, участващ в разговорите. "Ако TikTok се продаде на Microsoft, Microsoft ще получи кода и ще потвърди, че данните са защитени." Двама души, участващи в разговорите, твърдят, че те бързо напредват.

Американският президент Доналд Тръмп в понеделник приветства потенциалната сделка за TikTok, но на следващия ден поиска САЩ да получат част от цената на придобиването. Тръмп обаче не можа да отговори на въпроси на журналисти как може да стане това, след като това е сделка между две частни компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Изглежда, че версията за данните на непълнолетни американски граждани предавани на държавни сървъри в Китай има някакво основание и ТикТок не иска да се стига до съдебен процес в САЩ. Между другото, Индия забрани ТикТок отпреди месеци.

    Нередност?
Нов коментар