🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Случаят Навални: Системата, която трови

При режима на Путин политическите убийства отдавна не са монопол на държавата

Навални има много и влиятелни врагове
Навални има много и влиятелни врагове
Навални има много и влиятелни врагове    ©  Reuters
Навални има много и влиятелни врагове    ©  Reuters
Темата накратко
  • При режима на Путин политическите убийства отдавна не са монопол на държавата.
  • Руският президент може да не е пряко замесен в инцидента с Навални. По-стряскащата и също толкова вероятна версия е, че той не може да контролира случващото се.
  • Поддръжниците на Навални смятат, че случилото се с него е с цел той да бъде обезвреден поне до регионалните избори през есента.

За мнозина първата реакция на новината за вероятното отравяне на Алексей Навални беше: това е работа на Кремъл. Но както отбелязва в свой текст за Moscow Times Марк Галеоти, специалист по Русия от Института по международни отношения в Прага, тъжната истина е, че при режима на Владимир Путин "политическите убийства отдавна не са монопол на държавата".

Навални се е почувствал зле миналата седмица в самолета на път за Москва от Томск, западен Сибир, където е имал среща с активисти от своя регионален щаб и опозиционни политици. Преди дни лекарите в берлинската клиника "Шарите", където той бе преместен след първоначалното приемане в болницата в Томск, съобщиха, че 44-годишният политик и блогър вероятно е бил отровен и в организма му са открити следи от холинестеразни инхибитори (групата на тези вещества се използват в лекарствени препарати за лечение на болестта на Алцхаймер и в зависимост от дозата могат да бъдат опасни). Състоянието му е тежко, но няма непосредствена опасност за живота му.

Навални, когото в. Wall Street Journal преди време определи като "човека от когото Владимир Путин се страхува най-много", има немалко врагове. Поддръжниците му смятат, че целта на случилото се е той да бъде изкаран от играта поне до регионалните избори през септември. В същото време твърдението на самия Навални - че е жив, тъй като мъртъв би бил по-голям проблем за режима - вероятно още е вярно. Каквато и да е истината, случилото се с него е доказателство, че в Русия на Путин системата е отровна. И този инцидент е поредният в дългия списък на политически опоненти, журналисти и правозащитници, които биват нападани и убивани често без никакви последствия.

"Този господин"

Макар Навални от дълго време да е дразнител за Кремъл, да организира многобройни улични протести и да изобличава корупцията сред високопоставени фигури, мнозина са скептични, че случилото се е по заповед на Путин. "Не вярвам в това и за секунда", написа в своя профил в "Телеграм" анализаторът Татяна Становая. Сева Гунитски, професор по политология в Университета в Торонто, коментира в Twitter, че е "съвсем естествено да се предположи, че Путин стои зад отравянето на Навални, но по-страшната и също толкова вероятна версия е, че президентът всъщност не може да контролира кога и как хора с много врагове биват отравяни".

Всъщност историята с Навални поставя Путин в неприятна ситуация. От години президентът се старае изобщо да не споменава името на опонента си, когото нарича "този господин", ако изобщо журналисти, най-вече в чужбина, го попитат за него. Сега неговият прес секретар Дмитрий Песков използва същия термин, когато обяснява как "по всичко изглежда, че това е свързано с отношението към този човек."

Пикът на политическата кариера на Навални стана участието му в изборите за кмет на Москва през 2013 г. Независимо от административните пречки той финишира втори след действащия кмет Сергей Собянин. Както пише руското разследващо издание "Проект", възходът на Навални се случва със съгласието на Кремъл. Той е поддържан от тогавашния зам.-ръководител на администрацията на президента и настоящ председател на Думата Вячеслав Володин. За събирането на нужните за кандидатурата му подписи на общински съветници помагат фигури от пропрезидентската "Единна Русия". Вероятно калкулациите на Кремъл са били, че слабият резултат в столичните избори ще дискредитира Навални. Но доста доброто му представяне очевидно е било неприятна изненада за властта.

Навални прави многобройни корупционни разследвания, в които критикува както Путин, така и близкото му обкръжение от чиновници, силовики и едри бизнесмени. Герои на неговите публикувани в интернет разобличаващи материали са лица от най-висшите етажи на елита, включително бившият президент, доскорошен премиер и настоящ зам.-ръководител на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев. Филмът "Он вам не Димон", който показва луксозни имоти и яхти, за които се твърди, че са на Медведев, беше гледан онлайн от над 20 млн. души. Навални атакува в своите разследвания и бившия главен прокурор Юрий Чайка, чийто син активно се занимава с бизнес.

Заради всичко това опозиционерът и блогър, чийто Фонд за борба с корупцията властите отдавна се опитват да закрият, има немалко влиятелни врагове, свързани с кремълските структури. Сред противниците му е и високопоставеният бизнесмен Йосиф Пригожин, известен като "готвачът на Путин", който също е ставал мишена на разследванията на Навални.

Застраховка за изборите

Поддръжниците на Навални смятат, че случилото се с него е с цел той да бъде обезвреден поне до есента. Политическият наблюдател на либералното радио "Эхо Москвы" Антон Орех отбелязва, че "скоро вероятно ще разберем дали са искали да го отровят окончателно, или просто да го изкарат от строя задълго преди септемврийските избори в регионите".

На фона на упоритите масови протести в Хабаровск в Кремъл може би има притеснения, че стратегията на Навални за "умно гласуване" (обединяване на цялата опозиция от либерали до комунисти срещу кандидатите на управляващата "Единна Русия", за да бъде разбит монополът й върху властта) може да проработи в регионите, след като вече даде резултати на местните избори в Москва миналата година. И след Хабаровск да пламнат и други места. Както казва пред "Капитал" Едуард Лукас, вицепрезидент на Center for European Policy Analysis (CEPA), "ако е само един размирен регион, Москва не може да реши проблема, но поне ще третира симптома. Трудността ще дойде, ако протестите се разпространят в други райони, което ще бъде много опасно. Ако бях на мястото на Путин, щях да гледам нервно какво се случва в Иркутск, Владивосток, Якутия и други богати на ресурси места, които чувстват, че допринасят много за центъра, но не получават достатъчно обратно под формата на обществени услуги и добро управление. Това не означава, че там непременно ще има бунтове, но е нещо, което сигурно държи Путин буден посред нощ".

Със сигурност отстранен

Преди няколко години Навални бе обвинен в престъпен сговор за мащабна кражба в Кировска област и беше осъден на пет години затвор. Впоследствие присъдата му беше намалена на условна. Както пише изданието "Проект", Кремъл тогава не се осмели да го вкара в затвора, тъй като сериозно се опасяваше, че привържениците на Навални ще излязат на улицата. Днес подобно нещо едва ли ще се случи, казва пред "Капитал" политологът Георгий Бовт: "Не се очакват каквито и да било вълнения. Изключено е цялата страна да се вдигне на протести. Докато няма заподозрени конкретни изпълнители на деянието, в Русия ще се отрича и ще се говори, че няма никаква отрова и не е ясно какво са открили германците".

С това твърдение е съгласен и ръководителят на Политическата експертна група Константин Калачев. "В Русия дали Навални е отровен или не е въпрос на вяра и политически възгледи. Нима в страната нещо се променя от заключенията на германските лекари по случая? Който вярваше, че той е отровен, не му беше нужно заключението на немската клиника. Който не вярваше, няма да повярва и в заявлението на германците", казва политологът пред "Капитал". Според Калачев основният въпрос е дали Русия ще започне собствено разследване за случилото се с Навални.

Бовт отбелязва, че дори и Навални да се възстанови след отравянето, "той повече няма да се върне към пълноценна политическа дейност". "В качеството си на политик той вече е свършен. Навални създаде определена структура, която работи, но ефектът от дейността му е доста ограничен и едва ли ще се намерят негови достойни приемници." Но системата, която трови, ще продължи да го прави.

* Александър Братерский е руски журналист, който пише за "Финам" и за "Капитал"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Чел съм почти всичко от Братерский в Капитал.
    Това е най-доброто.
    И защото не повярвах на първото диагонално препускане из текста, си го прочетох отново бавно.
    Много добър анализ! Направо е събитие. И за Саша, и за Капитал.

    Нередност?
Нов коментар