България не е поискала от Русия истинската самоличност на отровителите на Гебрев

Според разследващия сайт Belingcat мудните действия на местните органи и изчезването на кръвните проби на Гебрев във Финландия обричат случая

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев доби международна известност покрай случая с отравянето му през 2015 г.
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев доби международна известност покрай случая с отравянето му през 2015 г.
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев доби международна известност покрай случая с отравянето му през 2015 г.    ©  Николай Дойчинов
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев доби международна известност покрай случая с отравянето му през 2015 г.    ©  Николай Дойчинов

Разследването за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и негов служител, в което личат следите на руските специални служби, е в задънена улица. Преди няколко дни самият Гебрев съобщи, че прокуратурата e спряла да работи по него - заради невъзможност да се привлекат обвиняемите, както и заради чакането на помощ от международна институция. Днес разследващият сайт Belingcat публикува статия, в която попълва някои празнини в обясненията на българската прокуратура.

Според Belingcat "мудните действия" на българските органи са част от причината разследването да не е стигнало до по-различен завършек. Сайтът твърди, че разследващите в София не са направили достатъчно, за да установят кой е човекът, уловен на запис от камери да слага вещество по дръжките на колата на Гебрев в подземен гараж. Също така в повдигнатите през януари обвинения към трима заподозрени са използвани фалшивите им самоличности, въпреки че самата българска полиция е пуснала истинските имена на тримата към Интерпол. Това прави невъзможно установяването на мотив, какъвто и не присъства в обвинителния акт. Изпуснати са поне още трима заподозрени, към които е можело да бъдат приложени същите методи на разследване и да бъде достигнато до същите изводи, казва сайтът.

По-интересното е обаче, че според източници на Belingcat България дори не е поискала от Русия помощ при установяването на истинската самоличност на заподозрените. Всички подобни случаи - този със Скрипал и преди това Литвиненко - сочат, че Москва нито има интерес, нито желание да съдейства на подобни разследвания. Липсата дори на формално запитване обаче е необяснимо мек подход на българските разследващи, при положение че на територията на страната е извършено престъпление от граждани на чужда страна.

Самите български власти посочват, че според данни от Швеция един от заподозрените - "Сергей Федотов", е поискал и получил шведска шенгенска виза през 2014 г. заедно с "Александър Петров". Рождената дата на Петров съвпада с тази на Александър Мишкин, обвинен от Великобритания за съучастие в отравянето на Сергей Скрипал. Тъй като Лондон официално е обявил, че Мишкин е свързан с ГРУ - руското военно разузнаване, е странно, че София отказва да направи крачка към това предположение.

От друга страна, това е типичното поведение на български разследващи, когато става дума за скандал с международно участие и отклик. Подобна беше ситуацията с взривения автобус в Бургас, за който имаше данни, че отговорните са свързани с ливанската "Хизбула". След като българските власти отказаха да заявят това с категоричност, накрая натиск от страна на САЩ и Израел доведе до изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, в което той обяви на глас съмненията. По-късно срещу предполагаемите извършители на атентата все пак беше образувано дело - то приключи по същество миналата седмица и се очаква в средата на месеца да бъде постановена присъда. Това, изглежда, няма да се стане в случая с отравянето на тримата български граждани.

Съмнително е без допълнителен натиск отвън София сега да посочи Русия или да поиска информация за заподозрените. Това няма да е от полза на управляващите, предвид че ще ги скара с Москва и ще е от помощ на Емилиян Гебрев, който през последните месеци е под засилени атаки от различни държавни институции. Той беше обявен за враг на държавата заради това, че се осмели да вземе "Дунарит" - предприятие, финансирано от КТБ, а всички подобни компании попадат в ръцете на много тесен кръг хора, силно свързани с властта.

Сега обаче натиск за по-голяма активност по случая може да дойде от Германия, където лекарите установиха, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с "Новичок", което може да доведе до допълнително охлаждане на отношенията между Берлин и Москва.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rudel avatar :-P
    Vasil Grozdanov
    • - 3

    Тия руски грута и кагебета са синоним за некадърност.Не могат да отровят никой както трябва.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "Vasil Grozdanov":

    Дано с тебе да успеят!

    Нередност?
  • 3
    rudel avatar :-P
    Vasil Grozdanov
    • + 1

    До коментар [#2] от "evpetra":

    А с теб явно са успели

    Нередност?
Нов коментар