🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Диверсанти, отрова и оръжия: чешкият епизод от трилъра около Гебрев

Специалното поделение на ГРУ 29 155, заподозряно в отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, най-вероятно е взривило и негова пратка в Чехия през 2014 г.

Първоначално Емилиан Гебрев отрече във взривените складове да е съхранявана негова продукция, както твърдят чешките спецслужби. На следващия ден от неговата фирма "Емко" се коригираха, че там не е имало оръжие за Украйна или за Сирия.
Първоначално Емилиан Гебрев отрече във взривените складове да е съхранявана негова продукция, както твърдят чешките спецслужби. На следващия ден от неговата фирма "Емко" се коригираха, че там не е имало оръжие за Украйна или за Сирия.
Първоначално Емилиан Гебрев отрече във взривените складове да е съхранявана негова продукция, както твърдят чешките спецслужби. На следващия ден от неговата фирма "Емко" се коригираха, че там не е имало оръжие за Украйна или за Сирия.    ©  Николай Дончев
Първоначално Емилиан Гебрев отрече във взривените складове да е съхранявана негова продукция, както твърдят чешките спецслужби. На следващия ден от неговата фирма "Емко" се коригираха, че там не е имало оръжие за Украйна или за Сирия.    ©  Николай Дончев

Секретен екип от агенти към руските въоръжени сили, които извършват диверсии, саботажи и политически убийства на територията на цяла Европа. Звучи като сюжет, изваден от евтин шпионски роман от епохата на студената война, но всъщност е реалност. Миналия петък чешките специални служби осветиха поредната тайна операция на ГРУ - разузнавателната служба на руската армия, която най-вероятно е довела до огромна експлозия на 50 тона боеприпаси в складове край Върбетице през октомври 2014 г. и смъртта на двама души и която е свързана с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

През последните дни новите разкрития около взрива, чиято причина доскоро се водеше с неизяснен произход, провокираха гигантски скандал между Чехия и Русия, който спираловидно набира сила и в него има отчетлива българска следа. Първоначално Прага изгони 18 служители на руското посолство, за които се подозира, че работят за руските специални служби. В отговор Кремъл експулсира 20 чешки дипломати, което почти напълно парализира чешкото представителство в Москва. В момента Чехия обмисля дали да не закрие посолството си в Русия и дали генерално да не скъса дипломатическите отношения.

Аферата идва в изключително тежък момент от отношенията между Запада и Русия, когато Путин струпва все по-многочислена армия по границата с Югоизточна Украйна и Крим, а властите в Киев се страхуват, че се търси провокация и нахлуване в населените с проруски сепаратисти региони на страната. Върху това има натрупвания от серия заподозрени и изгонени за шпионаж руски дипломати от САЩ, Полша и България. Разкритията показват и изключителната експанзия на руските разузнавателни служби в Европа и САЩ и агресивното им поведение в страните от бившия соцлагер. Така осветяването на диверсионната операция може да се окаже само парче от много по-голям геостратегически пъзел с непредвидими последствия в близките седмици и месеци.

Приоритетна мишена ли е Гебрев

По-интересното конкретно нещо в новата чешка шпионска афера е българската роля в нея. Оказва се, че главният заподозрян за потенциалния саботаж отново е придобилото печална слава свръхсекретно подразделение 21 955 на руското военно разузнаване. За него се смята, че е отговорно както зад опита за убийство на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество "Новичок", така и за отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през април 2015 г. Тогава Гебрев, синът му Христо и директорът на "Производствена дейност" в заводите ЕМКО Валентин Тахчиев постъпват в болница с тежко отравяне. Направените изследвания в международна лаборатория доказват, че отравянето също е станало с вещество от типа на "Новичок". През декември 2019 година българската прокуратура потвърди, че разследва Сергей Федотов, вероятен служител на руското военно разузнаване ГРУ, за отравянето на Гебрев. Това изявление потвърди изтеглите информацията от разследване на Belingcat, че руски гражданин с фалшива самоличност "Сергей Федотов" е заподозрян за отравянето на тримата, както и фактът, че той е бил на територията на България, когато се е осъществил опитът за убийство. Държавното обвинение тогава разпространи и кадри от гаража, където е бил паркиран автомобилът на Гебрев, на които се вижда как човек, който прилича на руснака, вероятно намазва с отрова дръжките на вратите.

Според Bellingcat зад самоличността на Федотов се крие генералът от руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Сергеев. Трима души, идентифицирани като служителите на поделение 29 155 от ГРУ, Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов, бяха задочно обвинени през миналата година заради опита за убийство на Емилиян Гебрев. Тогава от прокуратурата уточниха, че са добавили към информацията за руснаците и ползвани от тях други самоличности - за Горшков - Егор Гордиенко, за Павлов - Сергей Лютенко, а за Федотов - Денис Сергеев. По същото време, докато тримата са били на територията на страната, се случиха и два взрива в оръжейния завод в село Иганово (съответно на 21 март и на 14 април 2015 г). Една от версиите за експлозиите беше именно сaботаж.

Лансираната от Гебрев версия по онова време беше, че причината за отравянето му е била намеренията му да придобие военния завод "Дунарит" през 2015 г. По повод собствеността на предприятието той влезе в пряк сблъсък с тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски и срещна организиран отпор на държавни институции срещу тази покупка.

През последните дни също така стана ясно, че във

взривения чешки във склад край Върбетице

който е повод за настоящата шпионска афера, е имало специална военна продукция, която също е била собственост на Емилиян Гебрев. От неговата компания "Емко" първоначално отрекоха това, но ден по-късно коригираха версията си и уточниха, че информацията на чешките специални служби по-скоро е неточна и некоректна - в помещенията действително е имало оръжие на фирмата, което обаче не е било предназначено за Украйна и/или Сирия, каквато версия бе лансирана от властите в Прага. Важно е да се отбележи, че във въпросните складове, които са стопанисвани от местната фирма Imex Group, е съхранявана специална продукция и на други отбранителни компании.

В изявление на българската прокуратура от декември 2019 г. обаче се твърди, че по нейни данни в годините около и след инвазията на Русия в Украйна (през 2014 и 2015 г.) Гебрев е доставял оръжие за украинската армия и жандармерия. Самият той няколко пъти отрече да нещо подобно да се е случвало.

Чешката страна от своя страна предполага, че точно пратката на Гебрев е била конкретната мишена и че тя е трябвало да бъде взривена със закъснител, след като бъде транспортирана - в България или по пътя към Украйна. От "Емко" определят тази версия като абсурдна и неосъществима на практика поради сложните и времеемки процедури, свързани с транспортирането на специална продукция. Серията от странни съвпадения, както и разликата от само няколко месеца между експлозиите във Върбетице, атентата срещу Гебрев и взривовете в Иганово обаче създават логичното впечатление, че българският оръжеен търговец може би е важна мишена за ГРУ и най-вероятно по някакъв начин сериозно е увредил интересите на Кремъл.

"Нашият собствен анализ показва, че независимо от ограничените количества в абсолютни мерки боеприпасите, които са закупени от украинската армия с произход/производство в "Емко", са били от

ключово значение за защитата на Украйна

във втората половина на 2014 г. Това само по себе си е достатъчен мотив за търсене на начини да се неутрализира производството на "Емко". Същото се отнася и за складираните инвентари, без ГРУ да са имали яснота за къде са предназначени те", каза за "Капитал" журналистът от Bellingcat Христо Грозев.

Поведението на чешката страна в казуса пък е противоречиво и нееднозначно: първоначално министър-председателят Андрей Бабиш започна да говори за "държавен тероризъм", но после изненадващо коригира реториката и нарече случая "атака срещу собствеността" на български бизнесмен. В крайна сметка скандалът, изглежда, ще се окаже повод за недопускането на "Росатом" в търг за изграждане на нови ядрени мощности в страната.

Каквито и да са политическите игри в Чехия обаче, все пак е безспорно, че на охранителните камери пред оръжейните складове във Върбетице непосредствено преди взривовете са запечатани лицата на полк. Александър Мишкин и полк. Анатоли Чепига - руските агенти, идентифицирани като отровители на Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. По време на мисията те отново са използвали псевдонимите "Александър Петров" и "Руслан Боширов", като са получили достъп до складове, представяйки се за оръжейни търговци от Таджикистан. Чешката полиция е успяла да ги идентифицира на базата на засечена наскоро мейл кореспонденция, според която двамата са получили достъп до военната инсталация на базата на фалшивите си самоличности.

Саботаж, надзираван от "най-високо"

Във вторник международната група от разследващи журналисти Bellingcat съвместно с партньорските издания The Insider, Der Spiegel и Respekt.cz излезе с нова порция анализи и разкрития по темата. Според тях в чешката диверсионна операция най-вероятно са участвали не само полк. Мишкин и полк. Чепига, но минимум шестима агенти от поделение 29 155, включително ген.-майор Денис Сергеев, идентифициран като ръководител на операция по отравянето на Гебрев, неговия син Христо и производствения директор на неговата фирма Валентин Тахчиев. И не само това: чешката мисия е ръководена от изключително високопоставен офицер - ген.-полк. Андрей Аверянов, който оглавява подразделение 29 155 и също така е зам.-директор на ГРУ. От Bellingcat твърдят, че генералът има директен комуникационен канал с Кремъл и с кабинета на външния министър Лавров. Присъствието на разузнавач с толкова висок ранг по време на полева операция е необичайно и е косвено доказателство за нейната изключителна важност, коментират от разследващата медийна група. Bellingcat допълват, че имат данни за само още един подобен случай, при който ген. Аверянов е участвал в мисия на терен под фалшива самоличност.

Всичко това обаче изглежда само като част от по-голям шпионски пъзел, чиято крайна цел е системна дестабилизация на европейските държави и провеждането на хибридни операции поне от 2014 г. насам. През последните няколко години се трупат все повече публично известни данни за дейността на подразделение 29 155 не само във Великобритания, Чехия и България, но и в други европейски държави като Франция, Германия, Испания, Сърбия, Черна гора и Молдова. През 2019 г. например френското издание Le Monde публикува съвместно разследване с други медии за елитната част на ГРУ, според което тя е имала специална оперативна база в югоизточния регион Горна Савоя в Алпите в курорта Шамони. Между 2014 и 2018 г. там са регистрирани посещения на поне 15 агенти на 29 155. "Много е вероятно това да е била базата за всички мисии на подразделението, извършени в Европа", коментира неофициално висш служител на френското разузнаване пред Le Monde.

"Става дума за изключителна руска инвазия, за изключително нагло поведение, свързано с националната сигурност и отбраната на въпросните страни (Полша, Чехия, България и др. - бел. ред.), и реакцията е напълно очаквана", каза пред "Капитал" бившият шеф на българското разузнаване Димо Гяуров. В сряда руският президент Владимир Путин заяви пред двете камари на парламента, че това са провокации и че ако някой застраши интересите на Русия, "ще съжалява, както никога досега" и ще е по-добре "никой да не си и помисля да пресича т.нар. червени линии". Часове след това изявление от Москва бяха изгонени още 10 американски дипломати. Което показва, че Русия очевидно се опитва да възстанови под нова форма "Студената война" от миналия век. Разликата сега е, че Западът и бившите соцстрани изглеждат много по-решителни в отпора си срещу Русия.

Диверсии с история

Следи от дейността на поделение 29 155 на ГРУ вече има из цяла Европа. Двама оперативни работници, идентифицирани по имената Едуард Шишманов и Владимир Попов, например са заподозрени за организирането на опит за преврат в Черна гора. Те вече имат задочни присъди в бившата югославска република за това, че през 2016 г. са се опитали да организират убийството на тогавашния премиер Мило Джуканович, да свалят властта, като окупират парламента, и да установят проруски режим в страната. По това време Черна гора предприема сериозни стъпки за влизане в НАТО, което за Русия означава загуба на стратегически достъп до Адриатическо море през Сърбия.

Властите в Белград също се сблъскват с дейността на елитното подразделение на ГРУ. През 2019 г. спецслужбите на страната засичат среща и предаване на пари между агент на 29 155 и служител на руското посолство. Видеозапис от нея изтича в интернет и предизвиква публичен политически скандал.

Дейността на участвалия в българската и чешката операция на ГРУ ген. Денис Сергеев попада в полезрението и на испанските специални служби, твърди местното издание "Ел Паис". Те са разследвали негово евентуално участие във вълненията в Каталуня през 2017 г. и опита за отцепването на региона. Сергеев е бил на посещение в Барселона през есента на 2016 и през 2017 г., само два дни преди непризнатия от централните власти в Мадрид референдум за независимост. В крайна сметка разследването стига до извода, че руският агент не е бил свързан с лидерите на местното движение за независимост, но е подготвял активни мероприятия, чиято цел е била допълнителна дестабилизация на Испания в контекста на случващото се.

С подразделението на ГРУ се свързва и убийството Зелимчан Чангошвили - чеченец с грузинско гражданство, който бе застрелян в Берлин през 2019 г. Заради покушението още същия ден е арестуван руски гражданин, но според данни на полицията втори потенциален участник в атентата успява да избяга в родината си. Германската прокуратура поддържа версията, че става дума за политическо убийство, тъй като Чангошвили е бил активен участник във втората чеченска война през 1999-2000 г.

През 2018 г. пък бившият молдовски депутат Юрий Болбочану е осъден на 14 години затвор за шпионаж в полза на Москва. Разследването установява, че той е вербуван именно от руското военно разузнаване ГРУ.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 8
    • + 4

    Гебрев вече се е н@срал от страх и вместо да излезе и да каже това, което стана очевидно за целия свят, той се опитва да не обиди допълнително мафиотите от Кремъл, поръчали неговото убийство. Храбър български юнак!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 9

    Масовото използване на словесни конструкции, като "заподозрян" , което се възприема като осъден на последна инстанция, и "най-вероятно", което се приема за окончателно доказване на вина, говори за търсен предимно пропаганден ефект..
    Говори на тия, дето могат да мислят...

    Има поне две причини обявени за топ журналисти да не виждат много ясните тенденции:
    а) некадърност;
    б) преднамереност.
    Не искам да съдя кое и от двете, защото Капитал станаха много обидчиви, особено след като наградиха и тях с новото 112-то място.

    Хайде да мислим!

    От началото на мандата на Байдън в американската геополитика се наблюдава стръмно изостряне на противопоставянето по оста САЩ (и сателити) - Русия. То е съсредоточено по „линията на съприкосновение“ - по западните граници на РФ от Прибалтика до Проливите. На практика ударно се реализира директивата на Збигнев Бжежински за откъсването на ресурсите на Русия от индустрията на Германия, описана от него през 1995 г в забележителния му труд „Голямата шахматна дъска“.

    Това е логиката на последвалия американски натиск за:
    1. Спиране на газопровода СП-2, който носи енергоресурси за германската икономика;
    2. Експанзията в Украйна, която да даде повод да се прекъсне газо – и нефтопровода от същата Русия за същата Германия;
    3. Възраждането на великополската идея на маршал Пилсудски от след Първата война – Триморие, която по същество представлява санитарен коридор между Русия и Германия.
    Обясненията, с които тя днес се представя от Козяк и Дондуков като икономическо възраждане на района, наподобяват идиотските обяснения при разполагане на американските ПРО системи в Радзилово в Полша и Девесилу в Румъния като защита на Европа от ирански и севернокорейски ракети (виж глобуса)...;
    4. Дипломатическият карнавал в Прага.
    Ще има и 5, 6...

    И сега конкретно по темата на рress review-то в Капитал (чудно защо подписано като авторски текст).

    Има два много близки до ума факта, които горе са абсолютно неглижирани, за да се изпълни пропагандната задача:
    1. Вината е персонална;
    2. В дипломацията има мандатност – обикновено 4 г.

    И всеки що-годе грамотен може да пресметне, че от октомври 2014 до април 2021 г. съставът на руското (и на всяко друго) посолство в Прага се е сменил поне два пъти. Т.е. дори 18-те дипломати-пиромани на ГРУ да са драснали клечката във Врбетице тогава, те отдавна не са сред персонала на ул. Борис Немцов в Прага.
    И тук опираме до вината. Тя е персонална и не се предава по длъжност или национална принадлежност.

    И за да се види абсурда на ситуацията в Прага, мога да направя свободна аналогия да изпразним гръцкото посолство на Евлоги Георгиев заради ослепяването ат Василий Българоубиец на Самуиловите войни, например...

    В този смисъл експулсирането сега на 18 руски дипломати, заради обвинения към техни колеги за събития отпреди 7 години е видимо елемент от по-голям геополитически замисъл.
    И трябва да се разглежда само като такъв.

    Останалото е заработване на грантове.

    Нередност?
  • 3
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 6
    • + 7

    Руските служби ловят шпионите в подходящ момент, с филмиране на захвата и записи на разговорите. Другите служби ловят слухове, подозрения и съчинения на говорителите на МИ6. Ръчкане на мечка в задника с клечка...

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 9

    Не е сериозно да си пренаписвате статията, когато някой във форума ви настъпи. И заглавието беше друго. А набутването на Гебрев в чешката далавера е опит за отвличане на БГ вниманието към някаква изсмукана от палците драма.
    Гебрев написа две официални писма, в които отхвърля чешката версия. Щом сте толкова напред в занаята- опровергайте го с факти, а не преразказвайте какво сте прочели в мрежата. Аман от лаици!

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 2
    • + 3

    Капитал, знаете ли как е highly likely на чешки? И аз не знаех, ама ето:
    Policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézou za vysoce reálnou.

    Нередност?
  • 6
    iys1465692204499158 avatar :-|
    Plamen Dunchev
    • - 1
    • + 4

    По мое мнение, истинста е различна и по-многолика от представената в статията.
    Нужно е да представите повече независими факти от повече независими източници, с препрадки към тях.
    Иначе, всичко което пишете и правите е само една пропаганда.

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Много по-елементарно е. Случващото се е елемент от руско-американското противопоставяне. Какъв повод е изваден от ръкава няма абсолютно никакво знамение. Чехия е център на американското разузнавате за Източна Европа и е логично руснаците да насочват натам специално внимание. Експулсиране на съвсем официални руски разведки, които са в полезрението на контраразузнаването от първия си ден в Прага, е опит на САЩ да наруши ритъма на руското разузнаване. Пък и ответното експулсиране на чешки разузнавачи от Москва к нищо не накърнява американските интереси.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    П.П. След днешната извънредна реч на чешкия президент:

    http://www.zemanmilos.cz/cz/clanky/mimoradny-projev-prezidenta-republiky-433092.htm

    и след прессъобщението на обявения от К. като цел на заверата Емилян Гебрев:

    https://www.mediapool.bg/rastat-protivorechiyata-okolo-balgarskata-sleda-vav-vzrivovete-v-cheshki-orazheini-skladove-news321157.html

    и след нито един публикуван документ/факт в обсъждания по-горе текст, краката на К гьобелсиадата с всеки изминал ден стават все по-къси.

    Нередност?
  • 9
    reddragon avatar :-|
    reddragon
    • - 1
    • + 2

    В интересна истината РФ е в ъгъла. С този лош спектакъл Росатом излетя от търга за новата чешка АЕЦ. Търговската дипломация на САЩ победи и тук. Спряха потоците, извадиха руски компании от всички проекти. Това са резултатите. Вие вярвайте, че двама души вървят взривяват и тровят из Европа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал