🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК представя план за реформа на миграционната политика

Лидерите на ЕС са под натиск след пожара, унищожил бежанския лагер на остров Лесбос

Европейската комисия ще представи план за реформа на миграционната и бежанската политика на ЕС на 23 септември. Проблемът отново е на дневен ред след пожара, унищожил мигрантския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос миналата седмица и оставил над 12 000 души без подслон.

Множество опити за реформа на европейската бежанска политика бяха блокирани от пика на мигрантската криза през 2015 г. насам, тъй като не може да се намери решение относно предложенията за система за задължително разпределение на търсещите убежище из целия ЕС, пише Politico. Сега по думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен новият миграционен пакт ще засяга теми като процедурата, която търсещите убежище трябва да следват на границата, където пристигнат; по-силна роля на агенциите на ЕС; дали страните на първопристигане трябва да поемат ангажимента за бежанците и за колко време; по какъв начин ще бъдат разселвани мигрантите из съюза.

Германска подкрепа

Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа за предложението на Гърция да се замени унищоженият лагер "Мория" с нов "център за прием и идентификация". Лагерът на остров Лесбос бе обект на остри критики, защото бе претъпкан и в окаяно състояние. В неделя гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи план за приемния център и поиска помощ от ЕС.

"Германия е готова да подкрепи изграждането на нов приемен център за бежанци на Лесбос. Гръцката страна изрази мнение, което аз поддържам, че подобен проект не може да бъде само гръцка отговорност, а трябва да бъде осъществен на европейско равнище", коментира Меркел. И допълни, че Атина ще има главния ангажимент, но проектът може да бъде модел за бъдещо общоевропейско сътрудничество. "Точно как ще стане това, това трябва да се обмисли, тъй като, разбира се, суверенността е на Гърция и трябва да има споразумение, което да бъде наложено на ниво ЕС", посочва германският канцлер. Тя иска европейските агенции директно да обработват молбите за убежище в "Мория", за да се ускори процесът, който решава дали кандидатът има правото да остане в ЕС. И признава, че е отговорност на Брюксел да направи повече: "Въпросът е как можем да подкрепим Гърция като външна граница за съюза, поела вече достатъчно отговорности."

Съвместно управление

Фон дер Лайен заявява, че ЕК също е готова да помогне за приемния център: "През последните дни заедно обсъждаме, че подобен лагер може да бъде ръководен съвместно от гръцките власти и агенциите на ЕС. Много е важно да се изясни какви са ангажиментите за всяка страна."

Председателят на ЕК уточнява, че това означава, че трябва да се сключи меморандум за разбирателство, който да урегулира тези въпроси. По думите й планът ще се движи успоредно с новия миграционен пакт на ЕК, въпреки че одобрението на пакта от всички страни - членки на ЕС, далеч не е гарантирано.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Слабо лидерство.

    Бойко досега щеше да е изпросил няколкостотин милиона и да е гепил поне 20% от тях.

    Нередност?
Нов коментар