Какви са трудностите пред забраната на пластмасата за еднократна употреба в ЕС

ЕК трябва да определи кои продукти се покриват от новите правила

През 2018 г. бе постигнато дългоочаквано споразумение за забрана на определени пластмасови продукти за еднократна употреба в ЕС, но това се оказа лесната част. Сега трябва да се завърши процесът по определяне на това, което трябва да бъде покрито от забраната. А тук се включва масираното лобиране от страна на индустрията, пише Politico.

Последната чернова на правилата, които ще направляват въвеждането на директивата за пластмасата за еднократна употреба, цели по-прецизното дефиниране на продуктите, за които ще се отнася законодателството. Същевременно индустриите се опитват да си гарантират, че не са тежко засегнати. Те се пазарят например какви чаши ще бъдат позволени и ще може ли опаковките на по-големите разфасовки да бъдат изключени от мярката, тъй като се водят за многократна употреба.

Какво е "пластмасов"

Европейската комисия трябва да определи какво се разбира под пластмасов продукт за еднократна употреба, за да се избегне объркване. Ключов въпрос е как да се дефинира "пластмасов".

Оказва се, че целофанът например вероятно ще бъде изключен от директивата. А според природозащитната организация Rethink Plastic Alliance това е грешка: "Целофанът е използван в миналото за направата на сламки и може да бъде използван за производството на прибори, така че изключването му ще остави възможност за продукти, които са сред най-честите артикули по европейските плажове, оставени нерегулирани."

Еднократна и многократна употреба

Според настоящите правила продукти като големи пакети за чипс и големи бутилки за безалкохолни напитки също ще бъдат изключение с аргумента, че са за многократна употреба, тъй като потребителите не ги консумират наведнъж. "Използването на критерии като "една порция" и "много порции" ще позволи множество изключения и компаниите ще бъдат изкушени просто да променят етикета на техния продукт от една на две порции, за да заобиколят директивата", посочват от Rethink Plastic Alliance.

Индустрията също така е против това, че настоящият проектозакон ще забрани хартиени продукти, които използват полимери за покритие, като например хартиени чаши с тънък слой пластмаса за задържане на топлината на напитката. Индустриални групи лобират за изключване на хартиените изделия, които са комбинирани с пластмасови елементи, тъй като в момента не съществува "алтернатива на използването на минимално количество полимери".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    "продукти като големи пакети за чипс и големи бутилки за безалкохолни напитки също ще бъдат изключение с аргумента, че са за многократна употреба, тъй като потребителите не ги консумират наведнъж. "

    Смях в залата!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Досега борбата беше как да забранят пластмасата за еднократна употреба, сега борбата е как да обезмислят цялото начинание.

    "Е да, цивилизацията приключи сине, но пък по наше време направихме добри печалби за акционерите"

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Rational":

    Особено забавно става като се сетя, че повечето шоколадови продукти вече описват хранителните качества на продуктите си на "порции" от по няколко грама. Досега целта беше да измамят жените в диета, сега ще си спасяват опаковките.

    Нередност?
Нов коментар