Тръмп демонстрира нехайство към COVID-19 при завръщането си в Белия дом

С театрално появяване без маска и призив "Не са страхувайте от COVID-19" той ще се върне като "непобедим герой" в президентската надпревара

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира театрално завръщане в Белия дом, където ще продължи лечението си от коронавирус след тридневен престой в болница. Според New York Post сега той ще използва заболяването, за да се върне в президентската кампания преди ноемврийския вот като "непобедим герой".

"Не са страхувайте от COVID-19", написа той в Twitter за вируса, който инфектира над 7.4 млн. души в САЩ и уби почти 210 000. Но това е обичайно за държавен глава, който многократно е омаловажавал риска от пандемията, пише Politico.

Риск за служителите на президента

Тръмп напусна болницата и се върна с хеликоптер в Белия дом в понеделник вечер, въпреки че неяснотите около състоянието му продължават. Той се качи по стълбите на сградата, носейки маска, но на балкона я махна, постоя за малко, за да бъде сниман, и влезе обратно вътре, без да постави маската. Според експерти президентът вероятно все още е заразен, а можеше да се види, че в Белия дом го очакваха множество хора.

Центърът по контрол и превенция на заболяванията препоръчва позитивните пациенти да бъдат в самоизолация за 10 дни, след като симптомите започнат да се проявяват. Тръмп обяви диагнозата си рано в петък - тоест преди четири дни.

Изписването му идва на фона на критика към Белия дом за липсата на прозрачност относно сериозността на заболяването му. Тръмп беше приет в болница в петък вечерта заради "предпазливост", информира тогава администрацията на Тръмп. Оттогава целият му екип демонстрира, че президентът продължава да изпълнява задълженията си въпреки хоспитализацията. В неделя обаче личният му лекар, изглежда, потвърди, че състоянието на Тръмп е по-сериозно от представеното. А в понеделник следобед заяви, че той "не е напълно извън опасност все още", но не каза как държавният глава ще бъде карантиниран в сградата, без да представлява риск за служителите си.

Кога са били проведени тестове

Експерти посочват, че лечението, което е получил, както и някои подробности, разкрити от медицинския му екип, подсказват, че заболяването му е от умерено до тежко. Белият дом отказва да оповести повече информация за това кога са били проведени тестове за коронавирус на Тръмп през миналата седмица или пък кога за последно той е имал негативен резултат. Има предположения, че скоростта, с която се е влошило състоянието му в петък - само часове след обявяването на диагнозата, може да индикира, че президентът се е заразил много по-рано, което оставя отворен въпроса с колко точно хора е контактувал оттогава насам.

Тръмп беше подложен на критика и заради решението си в неделя следобед да поздрави поддръжници пред болницата, махайки им от автомобила си, като така потенциално е застрашил здравето на служители от охраната си.

Стана ли по-популярен

Проучване на агенцията на социолога Джон Зогби показва, че популярността на Тръмп е нараснала, откакто в петък беше съобщено, че той се е заразил с коронавируса. Сега подкрепата за него достига 47%, а тази за кандидата на демократите Джо Байдън е с 2 пр. пункта по-голяма.

Проучване на Yahoo и YouGov обаче дава различни резултати - 48% за Байдън и 40% за Тръмп. Според него "независимите избиратели" обвиняват президента, че се е заразил. Те смятат, че това се дължи на отказа му да спазва социална дистанция и да носи маска.

Такова на Reuters/Ipsos също показва преднина на демократа - 51% за Байдън и 41% за Тръмп, като преимуществото на бившия вицепрезидент се е увеличило с 1-2 пр. пункта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ще има КОВИД дивиденти ...

    Нередност?
Нов коментар